Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Mai aproape de numirea unui…

Mai aproape de numirea unui șef cu mandat deplin la PCCOCS: Cine sunt cei doi candidați care trec în următoarea etapă a concursului

Colaj ZdG

Procurorul-șef interimar al Procuraturii raionului Ialoveni Ion Neguriță și procurorul-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) Victor Furtuna sunt cei doi candidați selectați de Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al PCCOCS.

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat într-un comunicat de presă că astăzi, 17 octombrie, Comisia specială a desfășurat etapa a doua a preselecției – intervievarea candidaților desemnați eligibili.

Interviul candidatului Ion Neguriță, la funcția de procuror șef al PCCOCS:

Interviul candidatului Victor Furtuna, la funcția de procuror șef al PCCOCS:

Potrivit deciziei Comisiei speciale, s-a constat că au fost întrunite condițiile de eligibilitate în cadrul etapei de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale de către Victor Furtuna, Alexandru Machidon, Andrei Mațco și Ion Neguriță.

Totodată, s-a aprobat punctajul final al candidaților eligibili în cadrul etapei de preselecție a concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror-șef al PCCOCS:

  • Ion Neguriță – 139,7 puncte
  • Victor Furtuna – 134,5 puncte
  • Alexandru Machidon – 121,4 puncte
  • Andrei Mațco – 76,4 puncte

Astfel, Comisia specială recomandă Consiliului Superior al Procurorilor pe primii doi candidați, pe Ion Neguriță (139,7 puncte) și Victor Furtuna (134,5 puncte).

Selecția candidatului la funcția de procuror-șef al procuraturii specializate din rândul candidaților eligibili, este etapa finală organizată și realizată de Consiliul Superior al Procurorilor în concursul public de numirea procurorului-șef al procuraturii specializate. În termen de 2 zile lucrătoare de la data recepționării hotărârii Comisiei speciale, Consiliul Superior al Procurorilor, analizează dosarele și verifică respectarea procedurii legale.

Interviul candidatului Andrei Mațco, la funcția de procuror șef al PCCOCS:

Interviul candidatului Alexandru Machidon, la funcția de procuror șef al PCCOCS:

Detalii despre candidați:

  • Ion Neguriță – procuror-șef interimar al Procuraturii raionului Ialoveni. El activează în sistemul procuraturii din aprilie 2011, atunci când a fost numit în funcția de procuror la Procuratura Anticorupție. Cinci ani mai târziu a fost numit în funcția de procuror în PCCOCS, conform procuror.magistrat.md.
  • Victor Furtuna – procuror-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Anterior a activat la PA. În 2016 a fost numit în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău. Procurorul a gestionat mai multe dosare în care era vizat fostul procuror general Alexandr Stoianoglo.
  • Andrei Mațco – avocat;
  • Alexandru Machidon – adjunct al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Conform celei mai recente declarații de avere și interese personale, Alexandru Machidon a primit un salariu de circa 300 de mii de lei și a primit un cadou de 2600 de euro la un eveniment de familie. În 2018, acesta și-a achiziționat un apartament cu o suprafață de 65 de metri pătrați contra sumei de 45 de mii de euro, iar în 2017 a intrat în proprietatea unui BMW 520 D contra sumei de 26 de mii de euro.

Acum main bine de un an, în martie 2023, CSP a decis încetarea concursului pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Președinta CSP, Angela Motuzoc, a menționat atunci că trei membri ai CSP au avut o opinie separată față de acest subiect.

Inga Furtună, membra Consiliului, și-au exprimat poziția că în condițiile în care au mai rămas doi candidați pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS, concursul trebuie să continue.

Pe 1 februarie 2023, în ziua în care Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al PCCOCS urma să intervieveze candidații înscriși în concurs, Andrei Mațco, Eugen Rurac, Sergiu Russu, toți membrii comisiei și-au anunțat retragerea din componența comisiei. Este vorba despre Tudor Osoianu, propus în componența comisiei de Ministerul Justiției, Ion Guceac, Boris Poiată și Roman Eremciuc, propuși de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) și Iulian Groza, propus de președinta R. Moldova.

Înainte de anunțul privind retragerea din Comisie, trei din cei cinci membri au luat act de cererea de retragere din concurs a lui Eugeniu Rurac.

Pe 31 ianuarie 2023, CSP a respins demersul ministrului Justiției, pe atunci Sergiu Litvinenco, privind anularea concursului pentru funcția de șef al PCCOCS. Demersul a fost examinat de membrii CSP la începutul ședinței, la propunerea ministrului, pentru că „ar îngloba” și restul cererilor de pe ordinea de zi.

Pe ordinea de zi erau incluse patru subiecte, printre care: cererea înaintată de Eduard Bulat privind suspendarea și anularea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS, cererea înaintată de Eugeniu Rurac privind anularea hotărârii CSP de constituire a Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS și sesizarea lui Iulian Groza, membru al Comisiei Speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al PCCOCS.

Membrii CSP au respins și cererile prealabile înaintate de către Eduard Bulat și Eugeniu Rurac, privind suspendarea și anularea concursului, cât și anularea hotărârii CSP de constituire a Comisiei pentru selectarea candidatului, ca fiind inadmisibile. Potrivit președintei Comisiei Angela Motuzoc, cei doi trebuie să se adreseze instanței de judecată.

DOC/ Acuzații în procesul de desemnare a șefului PCCOCS. Un fost adjunct al procurorului general vrea să fie numit în funcție fără concurs. Un membru al Comisiei de preselecție a candidaților cere anularea concursului, în timp ce unul dintre candidați cere excluderea acelui membru