Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   MAI anunță inițierea unei anchete…

MAI anunță inițierea unei anchete de serviciu la Inspectoratul General pentru Migrație, după aproape o săptămână de la omorul cetățeanului turc în sectorul Râșcani

Imagine simbol

Ministerul Afacerilor Interne informează că la Inspectoratul General pentru Migrație a fost inițiată o anchetă de serviciu cu privire la funcționarii implicați în documentarea cazului cetățeanului turc, victimă a omorului comis la 10 iulie.

Ancheta de serviciu este întreprinsă de către Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) la ordinul ministrului Afacerilor Interne și are drept scop „investigarea procedurilor legale aplicate de funcționari”.

„Cu privire la rezultatele anchetei de serviciu, Ministerul Afacerilor Interne va reveni cu precizări”, se arată în comunicatul de presă emis de instituție.

Recent, șeful Inspectoratului General pentru Migrație a Ministerului de Interne, Mihail Vodă, a fost vizat în dosarul privind Interpol, în care cel puţin 20 de criminali notorii din întreaga lume, daţi în urmărire internaţională, au reuşit să-şi şteargă numele din lista organizației internaționale.

Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică Lilian Carp a declarat că Inspectoratul General de Migrație ar fi trebuit să aplice o procedură rapidă prevăzută de legislație în cazul persoanelor care reprezintă risc pentru securitate, dar nu a făcut acest lucru. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă după audierile în cazul omorului cetățeanului turc din data de 10 iulie. 

„Această persoană a ajuns în Moldova în mai 2020, prin segmentul transnitrean, după ce a început războiul. A veni cu valul de refugiați, folosind această portiță. (…) Potrivit legislației, urma să stea închis nu mai mult de 180 de zile, dar din cauza că instituțiile au tărăgănat, atât judecătoriile, cât și avocații, el a fost reținut mai mult de 500 de zile. S-a depășit termenul de câteva ori. În acea perioadă, erau 11 mii de cereri de azi din partea refugiaților. Însă, legea prevede că atunci când o persoană prezintă risc și procedura este una rapidă în raport cu această persoană. Din păcate, Biroul Migrație și azil nu a folosit această procedură”, a declarat Lilian Carp.

Carp a menționat că urmează să fie întreprinse „anumite măsuri în privința persoanelor care au perfectat actele și nu au aplicat procedura specială. Astfel, va fi inițiată o anchetă de serviciu în cadrul Inspectoratului General de Migrație. Totodată, poartă vina și judecătorii care au tot amânarea de la o ședință la alta luarea unei decizii”, a precizat deputatul.

Cu sesizări la CSM: Cum a ajuns să stea pentru doi ani în R. Moldova cetățeanul turc, omorât în sectorul Râșcani. „Multiple peregrinări ale cazului de la judecătoria de fond la Curtea de Apel”

Cetățeanul turc care a fost împușcat mortal miercuri, 10 iulie, a fost reținut de oamenii legii din R. Moldova la 26 mai 2022, fiind anunțat în căutare internațională de către autoritățile de drept ale Marii Britanii. Acestuia îi fusese respinsă cererea de azil, dar a contestat decizia în instanță, timp în care extrădarea acestuia nu a putut fi examinată.

Într-un comunicat de presă, Procuratura Generală (PG) a anunțat că procurorul general a sesizat anterior Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) despre „multiplele peregrinări ale cazului de la judecătoria de fond la Curtea de Apel”, dar Inspecția judiciară a respins ca neîntemeiată adresarea.

Acesta a fost plasat atunci în arest în vederea extrădării.

Autoritățile britanice îl căutau pentru:

  • Executarea unei pedepse de 21,5 ani de privațiune de libertate pentru comiterea infracțiunilor de deținere de arme de foc și muniții și comiterea altor fapte ilegale;
  • Tragerea la răspundere penală pentru infracțiuni legate de traficul ilegal de droguri;
  • Investigarea faptelor de conducere a unei organizații criminale, instigare la traficul ilicit de droguri și contrabandă cu droguri, pregătirea pentru furnizarea unui drog controlat și alte fapte legate de falsificare de acte.

Pe parcursul anilor 2022 – 2023, autoritățile competente ale R. Moldova ar fi primit în total 4 cereri de extrădare din partea Marii Britanii (Ministerul Justiției – 1 și Procuratura Generală – 3), care în termenii legali și conform prevederilor art. 544 Cod de procedură penală, au fost înaintate în instanța de judecată și se află în examinare până în prezent.

„La câteva zile după reținere, bărbatul a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație. Acest fapt, în coroborare cu prevederile legale care nu permit extrădarea persoanelor cărora li s-a acordat dreptul de azil, a dus la imposibilitatea examinării în fond a demersurilor de extrădare, până la luarea unei hotărâri definitive și irevocabile pe cererea adresată Inspectoratului General pentru Migrație.

În octombrie 2022, IGM a emis decizia de respingere a cererii de azil. Această decizie a fost atacată de numit și avocatul lui prin trei acțiuni în contencios administrativ (Judecătoria Chișinău sediul Râșcani). În urma unor multiple peregrinări ale cazului de la judecătoria de fond la Curtea de Apelhotărârea pe fondul cauzei, și anume menținerea deciziei IGM de respingere a cererii de azil, a fost luată abia peste doi ani, la data de 3 iulie 2024.

Faptul tergiversării îndelungate a examinării cererii de azil, de la depunere până în prezent, a dus la imposibilitatea menținerii în stare de arest a persoanei, și aplicarea unei măsuri preventive alternative, reieșind din faptul, că pe o cerere de extrădare, Codul de procedură penală prevedere posibilitatea menținerii în stare de arest până la 180 de zile”, notează PG.

Despre situația creată, procurorul general ar fi informat și sesizat la 3 aprilie CSM, cu „descrierea detaliată a faptelor de tergiversare la examinarea în contencios administrativ”. La 31 mai, CSM a informat PG că Inspecția judiciară a respins ca neîntemeiată adresarea procurorului general. Decizia Inspecției a fost contestată.

PG a informat că miercuri, 10 iulie, în prima jumătate a zilei, în proximitatea unei terase din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău, o persoană neidentificată, cu fața acoperită, deplasându-se cu o bicicletă electrică, cu un pistol de model nestabilit, a efectuat 7 împușcături spre un bărbat de 41 de ani, cetățean turc, care a decedat imediat.

Pe caz, de către organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Rîșcani al Direcției de Poliție a mun. Chișinău a fost pornită urmărirea penală conform elementelor infracțiunii de omor comis cu deosebită cruzime (art. 145 alin. (2) lit. j) Cod penal).

Poliția a anunțat că în cazul omorului cetățeanului străin, în sectorul Rîșcani al capitalei, anchetatorii examinează versiunea unei reglări de conturi între grupări sau lichidarea intenționată a acestuia pentru a împiedica unele declarații pe care le-ar fi putut face într-un dosar din Marea Britanie.

Bărbatul de 41 de ani care a fost ucis este de origine turcă și „făcea parte dintr-o grupare criminală”, comunică oamenii legii într-un comunicat de presă.