Magistratul Ion Cotea, demis din funcția de judecător, susține că va ataca decizia Colegiul disciplinar și hotărârea CSM privind eliberarea lui din funcție: „O să contest până la ultima instanță. Nu este corect să lupți cu morile de vânt”
Ion Cotea, magistratul care a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că „în ultimii 25 de ani a asistat doar la distrugerea justiției” și care la 28 mai curent a fost suspendat din funcția de judecător în baza unei decizii a Colegiul disciplinar, iar ulterior, la 1 iunie, fiind eliberat din funcția de judecător în urma unei hotărâri adoptate de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), susține că va ataca decizia privind eliberarea lui din funcție.
Ion Cotea a declarat pentru Ziarul de Gardă că, inițial va ataca la CSM decizia Colegiului disciplinar privind sancționarea lui cu „eliberare din funcție”. Potrivit lui Cotea, în cazul în care decizia Colegiului disciplinar va fi menținută de CSM, el va merge în instanța de judecată, menționând că „intuiește că nu o să aibă câștig de cauză” pentru că „știm ce prezintă sistemul judiciar la moment”.
„Nu sunt de acord cum s-a procedat, dar eu o să respect toate formalitățile legale. Eu o să contest până la ultima instanță Hotărârea Colegiului disciplinar. O să contest la CSM, apoi în instanță. Aștept să-mi fie remisă Hotărârea motivată a Colegiului Disciplinar din 28 mai pentru că până la moment nu am recepționat-o. Hotărârea este cu drept de contestare. Ei sunt obligați să-mi remită Hotărârea ca să fac cunoștință cu ea, să vad ce argumente au adus și de ce le-au respins pe ale mele. Nu este corect să lupți cu morile de vânt, dar ca să nu fiu bănuit că am mers până la jumătate de cale – o să merg pe formalitățile pe care mi le acordă legea și o să contest. Și deja o să vedem. Eu intuiesc că nu o să am câștig de cauză. Știm ce prezintă sistemul judiciar la moment. Este o mare diferență, este cerul și pământul sistemul în care eu am început a activa în 1994 și cel de la moment. Este o diferență extraordinară”, a declarat Ion Cotea, pentru Ziarul de Gardă.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat în ședința de marți, 1 iunie, demersul Colegiului disciplinar cu privire la suspendarea lui Ion Cotea din funcția de judecător. Asta după ce, la 28 mai curent, Colegiul disciplinar a examinat în cadrul ședinței Plenului Colegiului disciplinar cauza disciplinară intentată în temeiul sesizării depuse de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în privința „acțiunilor judecătorului Ion Cotea de la Judecătoria Cahul, sediul Central”, judecătorul fiind sancționat disciplinar cu „eliberarea din funcție”.
În context, la 12 martie curent, într-o cerere adresată Avocatului Poporului, obținută de ZdG, magistratul Ion Cotea susține că sesizarea procurorul general în baza căreia a fost intentată cauza disciplinară în privința sa „este direct legată de dezvăluirile făcute de magistrat în cadrul interviului acordat Ziarului de Gardă și constituie o răzbunare pentru dezvăluirile făcute”. Astfel, magistratul a solicitat recunoașterea calității de avertizor de integritate și protecția Avocatului Poporului.
Vladimir Adam, procurorul-șef al Secției unificare a practicii în domeniul reprezentării învinuirii în instanțele de judecată din cadrul Direcției judiciare a Procuraturii Generale, care a susținut în cadrul Colegiului disciplinar sesizările în privința magistratului Ion Cotea a menționat pentru ZdG că declarațiile făcute de judecător într-un interviu pentru Ziarul de Gardă nu au nicio legătură cu sancțiunea disciplinară aplicată în cazul acestuia, menționând că, în cazul magistratului, au fost stabilite niște încălcări cu privire la ceea ce privește încălcarea normelor imperative a legii de către Ion Cotea, privitor la redactarea hotărârilor, termenul de redactare a acestora, dar și transmiterea cauzelor penale în instanțele de judecată.
Ion Cotea este magistratul care în decembrie 2020, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, a vorbit despre problemele din sistemul judecătoresc menționând că „după un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”, dar și că mulți au fost promovați netransparent în sistem.
Judecătorul a afirmat că „cel mai democrat și independent sistem a fost la începutul anilor ‘90”, și regretă că magistrații nu sunt înțeleși de societate. „Niciodată nu vom putea face față acelorași termeni rezonabili, calitate, nemaivorbind de prestarea acestor servicii în condiții normale, pentru că nu le avem”, preciza Ion Cotea pentru ZdG.
Ajuns să înfăptuiască justiția într-un sediu improvizat din clădirea unei foste tipografii, magistratul a atenționat atunci asupra problemelor din sistem, povestind despre modul în care „a intrat caracatița corupției în judecători” și tot atunci a explicat de ce magistrații se tem să vorbească.
25 de ani din viața sa Ion Cotea i-a dedicat justiției, muncind exclusiv în calitate de magistrat la Judecătoria Cahul. În decembrie 2020, judecătorul a recunoscut cu amărăciune că, în cele peste două decenii de activitate, a asistat „doar la distrugerea justiției”.
Ion Cotea și-a început cariera de magistrat în 1995. De atunci, în anii care au urmat, procesul de înfăptuire a justiției avea loc în fosta clădire a Comitetelor executive orășenești din centrul orașului Cahul, atribuită judecătoriei în 1991 și care, potrivit magistratului, răspundea necesităților instanței.