Magistratul de la CA Chișinău, mama căruia deține un teren ce se vinde cu 95 de mii de euro, vine cu o reacție. Ce a înțeles judecătorul și ce a scris, de fapt, ZdG
Ziarul de Gardă a constatat anterior că mama judecătorului Igor Mânăscurtă de la Curtea de Apel Chișinău este proprietara unui teren de 7 ari amplasat în mun. Chișinău. Într-un articol publicat la 29 aprilie, ZdG a scris că imobilul se vinde în această perioadă cu 95 de mii de euro, echivalentul a 1,8 milioane de lei. Înainte de publicarea acestui material, reporterii ZdG l-au apelat pe judecător pentru detalii, însă acesta a precizat scurt că „nu deține careva informații” la acest subiect.
Deși, fiind solicitat, nu a vrut să vină cu o reacție, o zi mai târziu, judecătorul ne-a expediat un mesaj în care a subliniat că jurnaliștii au reflectat „fapte denaturate, care nu corespund realității” și că acestea îi „aduc atingere onoarei și demnității”.
ZdG a scris că terenul, menționat într-un anunț de vânzare, aparține mamei judecătorului Mânăscurtă și că acesta se vinde la un preț de 95 de mii de euro. Contactată telefonic, mama judecătorului, Iulia Mânăscurtă, ne-a confirmat că acest teren îi aparține, iar informația este confirmată și de datele cadastrale consultate de ZdG, care arată că bunul imobil scos la vânzare aparține Iuliei Mânăscurtă.
ZdG a scris 1,8 milioane de lei, judecătorul a văzut 3 milioane de lei
„Astfel cu privire la informația că mama judecătorului deține un teren în valoare de 3 mln. lei, care de fapt este principalul accent pus pe știrea răspândită, este relevant faptul că acest teren de 7 sote, cu statut de ,,grădină” la momentul vânzării-cumpărării din extravilanul c. Stăuceni, a fost procurat la prețul de 902 lei, în baza contractului de vânzare-cumpărare încheiat în 2011 între părțile acestui contract, care a fost întocmită în formă scrisă și autentificată notarial, și reprezintă manifestarea de voință a acestor părți, anume de a cumpăra și a vinde terenul la prețul de 902 lei”, ne-a scris judecătorul.
ZdG menționează că terenul se vinde cu circa 1,8 milioane de lei, judecătorul a înțeles că valoare terenului e de 2 milioane de lei
„Intervievatorul de la ZdG, folosind tehnici manipulatorii, pentru a induce în eroare opinia publică, prin crearea unei perceperi greșite despre anumite fapte, precum și urmărind scopul de a denatura informația astfel încât aceasta să devină o știre defăimătoare, folosind portalul de știri de pe pagina sa de pe internet, care a fost preluată și de alte portale mass-media de pe internet, a răspândit știrea cu privire la faptul că mama judecătorului de la Curtea de Apel care este pensionară din Fălești de 79 de ani, are teren de 2 milioane de lei în Chișinău”, subliniază Igor Mânăscurtă.
Menționăm că ZdG a apelat la numărul de telefon afișat pe portalul de anunțuri pentru a preciza dacă terenul este în vânzare și dacă prețul acestuia este, într-adevăr, de 95 de mii de euro. La numărul de contact afișat la anunțul respectiv ne-a răspuns o persoană care a confirmat faptul că terenul se vinde, menționând că prețul este 95 de mii de euro, însă acesta poate fi negociat.
„Faptul publicării pe anumite portale de plasare a anunțurilor a informației despre vânzarea terenului cu 95 mii Euro, este ori o eroare, ori o metodă de a influența artificial prețul pe piață la terenurile vândute (în realitate acesta nefiind în vânzare), ori o comandă a unor persoane în scopul de a mă denigra și discredita personal pe mine, precum și submina puterea judecătorească pentru a crea o neîncredere în justiție, iar pe de altă parte de a obține ,,dividende” în baza unor ,,fak news”, făcute la comandă. Or, scopul urmărit de către ZdG prin știrile defăimătoare a fost de a crea o impresie falsă a faptului că judecătorul deține bunuri fabuloase prin intermediul mamei sale, pe care nu putea să le obțină din venituri legale”, mai reacționează judecătorul.
Igor Mânăscurtă insistă că mama sa i-a comunicat reporterului ZdG că a procurat acest teren cu doar 902 lei când, în realitate, Iulia Mânăscurtă nu ne-a oferit această informație, oferindu-ne următoarea reacție:
„Eu pot să vă spun că am avut o fiică care a lucrat mai mulți ani în Israel. Ea s-a căsătorit și cât a lucrat peste hotare, ea îmi trimitea bani. Eu strângeam banii, am cont la bancă și m-am gândit să cumpăr ceva pentru dânsa și am luat acest teren. Știți care-i socoteala, soțul ei a murit într-o avarie și fiica mea tot a decedat. Eu m-am gândit să am acest teren și îl țineam că dacă se va întâmpla ceva cu mine, să dispun de bani. Eu vă spun precis, sunt într-o vârstă înaintată și am 80 de ani. Nu aș vrea să mă cheme pe undeva și să îmi pună întrebări”, a precizat mama judecătorului.
CV-ul și averea judecătorului Mânăscurtă
Conform magistrat.md, Igor Mânăscurtă este judecător din 1997, când a fost numit în funcţie la Judecătoria Bălţi. A fost promovat la Chişinău, iar în 2002 a fost numit vicepreşedinte al Judecătoriei Ciocana, instanţă de unde a fost promovat la CA Chişinău în martie 2017. Iniţial, Dodon a respins candidatura sa, pentru că ar fi avut dubii vis-a-vis de integritate, dar nu s-a mai opus, după ce CSM l-a propus repetat.
Potrivit declarației de avere și interese pentru 2019, judecătorul a ridicat anul trecut un salariu de circa 318 mii de lei de la CA Chișinău, iar soția sa a câștigat un salariu de circa 14 mii de lei de la biroul asociat de avocați „Fenix”. Cu excepția celor două salarii, familia Mânăscurtă nu a obținut venituri din alte surse. Judecătorul a trecut în declarația sa de avere un apartament de 87 m.p., pe care familia sa l-a obținut în 2017 în baza unui contract de investiție. La capitolul bunuri imobile, Mânăscurtă a indicat un automobil de model Audi A8, pe care familia îl are în posesie din 2012 și a cărui valoare declarată este de 7 mii de euro. Alte bunuri imobile sau mobile nu sunt declarate de judecător.
ZdG a scris anterior că Igor Mânăscurtă, fost magistrat la Judecătoria Ciocana, Chişinău, e căsătorit cu Carolina Mânăscurtă-Pascari, avocată la biroul „Fenix”. Coincidenţă sau nu, acest birou e amplasat chiar lângă Judecătoria Ciocana, instanţă unde a activat timp de 15 ani judecătorul Igor Mânăscurtă. Tatăl soţiei judecătorului, Ghenadie Pascari, este şi el avocat în acelaşi birou. În 2018, ZdG mai scria că O familie din Chişinău a reuşit să obţină confirmarea unei relaţii de rudenie ascunse ani în şir de către Igor Mânăscurtă, şi un avocat cu o experienţă de peste 15 ani în domeniu, Vladimir Volcov. Agenţia Servicii Publice, Consiliul Superior al Magistraturii şi instanţele de judecată, fie au refuzat să ofere informaţii la subiect, fie au negat veridicitatea relaţiei de rudenie. Aceasta a fost însă confirmată chiar de către mama judecătorului, care, într-o convorbire înregistrată, a oferit detalii despre relaţia „secretă” dintre judecător şi avocat.