Principală  —  IMPORTANTE   —   Magistrații vor pronunța MÂINE decizia…

Magistrații vor pronunța MÂINE decizia cu privire la prelungirea arestului la domiciliu în privința lui Dodon: „Niciuna dintre rudele mele nu se vor ascunde”. Procuror: „Doi complici se eschivează și nu se află pe teritoriul R. Moldova. Am prezantat probe”

sursa: captură rlive

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au reluat miercuri, 20 iulie, ședința de judecată în cadrul căreia au examinat demersul procurorilor cu privire la prelungirea măsurii preventive sunt formă de arest la domiciliu, pentru 30 de zile, în privința fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, însă o decizie în acest sens va fi pronunțată joi, 20 iulie, de către instanța de judecată.

Și astăzi, socialistul Dodon a fost prezent la judecătorie.

„Decizia încă nu a fost. Argumentele pentru mine nu arată necesitatea de a prelungi arestul. Nu sunt argumente noi. I-au deranjat interviurile pe care le-am dat în ultimele zile. Nu are nicio logică încercarea de a-mi interzice să discut cu presa. Eu o să vorbesc, o să critic în continuare. Eu am multe rude, în ultima lună nu a plecat nimeni. Eu vă asigur că niciuna dintre rudele mele nu se vor ascunde. Sunt insinuări. O să vedem care o să fie decizia instanței”, a declarat Igor Dodon, pe holurile judecătoriei.

Petru Iarmaliuc, unul dintre procurorii care intrumentează dosarul lui Dodon, susține că acuzatorii au prezentat în fața instanței probe care justifică prelungirea mandatului de arestare la domiciliu aplicat în privința lui Dodon. Tot acuzatorul susține că două persoane, cu statut de complici și care au calitate de învinuiți în dosarul în care este cercetat socialistul, au plecat din R. Moldova.

„Am prezentat cinci probe pentru prelungirea mandatului. Noi am prezentat probe. Într-adevar unele persoane au plecat. Este vorba despre complici. Două persoane se eschivează și nu se află pe teritoriul R. Moldova. Au plecat după reținerea și arestarea lui Merineanu și Dodon. Sunt două persoane care au calitate de învinuit. Acțiunile de urmărire penală au un caracter complex, sunt mai multe persoane vizate, de aceea sunt prezente aceste riscuri”, a declarat Petru Iarmaliuc.

Ședința de la Judecătoria Ciocana în cadrul căreia urma să fie examinat demersul procurorilor de prelungire a arestului la domiciliu în privința lui Dodon, amânată. Procurorii anunță la ce etapă se află dosarul

Ședința de astăzi a fost realuată după ce marți, 19 iulie, ședința de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, în cadrul căreia magistrații urmau să examineze demersul procurorilor privind prelungirea măsurii preventive sunt formă de arest la domiciliu, pe un termen 30 de zile, în privința fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, a fost amânată.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Eugenia Zubco, membră a grupului de acuzatori de stat care conduce urmărirea penală, a declarat că ședința a fost amânată la cererea apărătorilor lui Dodon. Potrivit procurorei, avocații au cerut timp pentru a studia „problemele suplimentare prezentate de procurori”.

Socialistul Igor Dodon, bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită, a acuzat procurorii că vor să-i interzică să comunice cu presa.

Întrebat la ce etapă se află instrumentarea dosarului, Petru Iarmaliuc, unul dintre procurorii anticorupție care gestionează dosarul în care este cercetat Dodon, a afirmat că până în acest moment aproximativ 30 de persoane au fost audiate.

În prezent, fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon se află în arest la domiciliu. Pe 29 iunie, Curtea de Apel Chișinău a prelungit arestul la domiciliu în privința acestuia pe un termen de 30 de zile.

Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.

Perchezițiile au avut loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon este președinte. 

În cadrul descinderilor, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.  

Procurorii au găsit și o recipisă pe care era indicat că soția lui Igor Dodon a plătit în august 2021, 25 de mii de euro, bani cash, drept arvună pentru utilaj de bucătărie. Ziarul de Gardă a identificat persoana care a semnat această recipisă. Aceasta ne-a oferit detalii despre tranzacție. Urmele duc spre cumnatul ex-președintelui, reținut de procurori în timp ce înghițea o recipisă, și spre o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului, achiziționată vara trecută.