Magistrații Curții de Apel Chișinău au dispus 24 de zile de arest la domiciliu în privința șefului Oficiului Ciocana, cercetat pentru îmbogățire ilicită
Magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău au admis recursul procurorului și au dispus aplicarea în privința procurorului Oficiului Ciocana, Igor Popa, a măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu pe un termen de 24 de zile.
Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat anterior că Popa a fost pusă sub învinuire, fiindu-i incriminat săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 330/2 alin. (2) din Codul penal – îmbogățire ilicită.
Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au admis cererea depusă de către șeful Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, cercetat pentru îmbogățire ilicită, prin care a solicitat „permisiunea de părăsire a țării – de a pleca la București în scop medical”. Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă reprezentanții din cadrul Procuraturii Generale (PG) ne-a comunicat că Igor Popa a plecat miercuri, 1 decembrie, la București, în scopuri medicale și că procurorii vor contesta cu recurs hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, la Curtea de Apel (CA) Chișinău. Detalii aici.
Procurorii anticorupție au descins, pe 9 noiembrie, cu percheziţii la domiciliul lui Igor Popa, şeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chişinău. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).
Igor Popa s-a remarcat şi a intrat în atenţia opiniei publice în perioada guvernării comuniste, când a instrumentat sau a participat, în calitate de şef al Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul PG, la efectuarea urmăririi penale în mai multe dosare penale deschise pe numele persoanelor care erau împotriva guvernării lui Voronin.
Igor Popa este şi procurorul care a semnat mai multe demersuri privind judecarea şi reţinerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie.
Anterior, pentru ZdG, Igor Popa spunea că nu are „niciun regret” în privința dosarelor instrumentate de-a lungul carierei. „Toate acţiunile au fost perfect legale. Dacă ar fi fost altfel, nu aş fi ajuns la 17 ani de lucru în procuratură. Oricare ar fi dosarele, şi 7 aprilie, oricare, nu am ce să-mi reproşez. Toate acţiunile au fost legale”, ne-a replicat Igor Popa.
Popa face carieră în sistem din 1999, când a fost numit anchetator în Procuratura sectorului Râşcani, mun. Chişinău. Ulterior, acesta a avansat până la funcțiile de procuror pentru misiuni speciale din cadrul PG, procuror al sect. Râşcani și procuror-interimar al mun. Chișinău.
În 2016 Igor Popa a candidat la fotoliul de procuror general, concursul a fost însă câștigat de Eduard Harunjen.