Magistrații au prelungit cu încă 30 de zile arestul la domiciliu pentru șeful adjunct al ANP, Serghei Demcenco
Magistrații au prelungit cu încă 30 de zile măsura preventivă de arest la domiciliu pentru șeful adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Serghei Demcenco.
Solicitat de ZdG, purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur, ne-a comunicat că decizia a fost luată de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.
La data de 7 mai curent, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a schimbat măsura aplicată în cazul lui Serghei Demcenco din arest preventiv în arest la domiciliu, cu prelungirea arestului preventiv cu încă 30 de zile.
Încheierea judecătorilor a fost contestată atunci la Curtea de Apel Chișinău de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
„Procurorii PCCOCS au solicitat prelungirea arestului preventiv, însă magistrații au schimbat măsura preventivă în arest la domiciliu – încheiere care a fost contestată cu recurs de către procurori”, a declarat atunci Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PCCOCS.
Reprezentanții procuraturii au anunțat la 23 aprilie că au finalizat urmărirea penală pe un alt dosar în care adjunctul ANP este învinuit de „păstrarea ilegală a munițiilor” și „păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a munițiilor”.
Citiți și:
- Curtea de Apel a stabilit 30 de zile de arestare pentru directorul adjunct al ANP, Serghei Demcenco
- Directorul adjunct al ANP Serghei Demcenco a fost reținut. ZdG a scris anterior despre problemele sale de integritate
- Precizările PCCOCS despre reținerea directorului adjunct al ANP Serghei Demcenco
- DOC/ Învinuirile pe care le aduc procurorii directorului adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor Serghei Demcenco
- FOTO/ Judecătorii au emis mandat de arestare pentru 15 de zile pentru directorul adjunct al ANP, Serghei Demcenco. Învinuirile care i se aduc
- Declarațiile avocatului lui Demcenco, înainte de pronunțarea mandatului de arestare pentru 15 zile
Pe 15 februarie curent, Serghei Demcenco a fost reținut preventiv pentru 72 de ore, fiind învinuit de abuz de serviciu în interesul unui grup criminal specializat în sustragerea banilor de pe carduri bancare. Ulterior, magistrații au emis mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele șefului adjunct al ANP.
ZdG a scris anterior o serie de articole despre problemele cu legea și de integritate ale lui Serghei Demcenco.
În iunie 2020 ZdG a scris că Serghei Demcenco, cel mai longeviv dintre actualii conducători ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, locuiește de mai mulți ani într-o casă dintr-o zonă selectă a Chișinăului, care nu se regăsește în declarațiile sale de avere. Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor declară însă, începând cu anul 2014, „donații de la rude” în valoare de 60 de mii de euro.
Serghei Demcenco a fost declarat vinovat de admiterea unui conflict de interese, însă a fost achitat pentru că a intervenit termenul de prescripție. Într-o altă cauză în care figurează numele său, fiind acuzat de maltratarea unei persoane, Demcenco, de asemenea, nu a fost tras la răspundere de instanțele naționale, deși pe acest caz R. Moldova a fost condamnată la CtEDO, fiind obligată să plătească daune de aproape 30 de mii de euro.
Demcenco mai figurează și într-o cauză penală deschisă în noiembrie 2019, fiind bănuit de intimidare și presiuni psihologice asupra unui subaltern.
În august 2020 ZdG a scris că Demcenco este și coproprietarul unei alte case, amplasată tot în municipiul Chișinău. Acest imobil, la fel nu se regăsește în declarațiile de avere și interese personale.
Totodată, deși a fost găsit vinovat de admiterea conflictului de interese de către instanțele de judecată, ANI a încetat controlul pe care îl inițiase în privința acestuia.
Între timp, ZdG a intrat în posesia unor înregistrări audio din care rezultă că Demcenco l-a telefonat repetat pe unul dintre subalternii săi pentru a-i ordona să-i angajeze nepotul într-o funcție la un penitenciar. Demcenco a refuzat și de această dată să răspundă la întrebările ZdG.