Magistrata Viorica Puica, după ce deputații PSRM – ȘOR i-au respins candidatura la funcția de judecătoare la CSJ: „Este un atac inadmisibil asupra independenței sistemului judecătoresc”
„Eu chiar am sperat la o schimbare. Deputații care au participat la vot nu-și doresc o reformă efectivă și adevărată în justiție. Dacă a avut loc o înțelegere politică pe seama justiției, așa cum au fost informați cetățenii de către unii deputați, e foarte grav”. Astfel comentează magistrata Viorica Puica decizia de vineri, 12 martie, a deputaților din Parlamentul de la Chișinău, deputați PSRM, ȘOR și transfugii de la Pentru Moldova, de a respinge Hotărârea privind numirea în funcție a judecătoarei la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) până la atingerea plafonului de vârstă.
Contactată de ZdG, judecătoarea Viorica Puică, susține că nu a fost invitată vineri, 12 martie, nici la ședința Comisiei juridice numiri și imunități și nici la cea a Parlamentului, care a durat până noaptea târziu. Magistrata spune însă că a urmărit atent întreaga ședință de Parlament și califică votul majorității deputaților prin care a fost respinsă candidatura ei la funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) drept „o imixtiune în activitatea organului de autoadministrare judecătorească și un atac inadmisibil asupra independenței sistemului judecătoresc”.
„Este regretabil ceea ce s-a întâmplat vineri la ședința Parlamentului. Calific asta ca o imixtiune în activitatea organului de autoadministrare judecătorească, pentru că selectarea judecătorilor pentru CSJ este o activitate internă și exclusivă a CSM. Este un atac inadmisibil asupra independenței sistemului judecătoresc.
Am ascultat atent ce s-a petrecut în ședința plenului și dacă a avut loc o înțelegere politică pe seama justiției așa cum au fost informați cetățenii de către unii deputați, e foarte grav, foarte grav.
La fel, la ședința Parlamentului de vineri, 12 martie, nu am fost invitată. Nici la ședința Comisiei, nici la ședința Parlamentului, nu am fost invitată. Au votat fără a invoca vreun motiv”, ne-a comunicat magistrata.
„Am muncit toată viața mea cinstit. M-am străduit să nu fac greșeli, pentru că o greșeală în justiție costă mult”
În context, judecătoarea Viorica Puică mai spune că „s-a străduit să nu facă greșeli în activitatea sa, pentru că o greșeală în justiție costă mult și că a sperat, cu adevărat, la o schimbare în sistemul judecătoresc” menționând că a obținut calificativul „excelent” de la Colegiul de Evaluare a performanțelor judecătorilor și punctaj maxim la Colegiul de Selecție și Cariera judecătorilor, lucru pe care, potrivit ei, puțini judecători îl mai pot obține.
„Toți cetățenii trebuie să știe că doar CSM are întreg instrumentar pentru efectuarea procedurilor de selecție pentru CSJ. Până la adoptarea unei Hotărâri a CSM de numire a unui judecător la CSJ, judecătorul respectiv trece o verificare minuțioasă prin Colegiul de evaluare și Colegiul de selecție. La Colegiul de evaluare eu am obținut calificativul excelent, vă asigur că nu mulți judecători din sistemul judecătoresc obțin acest calificativ.
Acest calificativ înseamnă, ca să înțelegeți, mult efort, dedicație, am muncit toată viața mea cinstit. M-au autoperfecționat, m-am străduit să nu fac greșeli pentru că o greșeală în justiție costă mult. La Colegiul de selecție am obținut maxim punctaj posibil, având în vedere vechimea mea de muncă în funcția de judecător. Vă amintesc că Comisia juridică, în iunie 2020, fără a mă invita, a respins numirea mea, fără o motivare. Unii deputați au indicat atunci că nu mă cunosc, de aia nu au votat, au votat împotriva mea. Ulterior, la a doua ședință a fost amânat subiectul numirii mele. Atunci, am urmărit atent toate acestea. Atunci, președintele Comisiei juridice argumenta că amânarea a fost pentru definitivarea proiectului, pentru a afla mai multe despre acest judecător.
Eu chiar am sperat la o schimbare. Lucrurile spre bine le schimbă oamenii. Deputații care au participat la vot vineri, nu-și doresc o reformă efectivă adevărată în justiție”, a mai declarat judecătoarea.
Magistrata susține că deocamdată nu a luat o decizie în legătură cu acțiunile ei de mai departe, după refuzul Parlamentului de a o numi în funcția de judecătoare la CSJ, menționând că „se va gândi ce poate să facă mai departe”.
Contactat de ZdG, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Dinu Plîngău, care, după decizia majorității parlamentare de a respinge numirea judecătoarei Viorica Puica la CSJ, a declarat că „de fapt, a avut loc o înțelegere politică pe seama justiției”, precizând că „nu se cunosc motivele pentru care unii candidați au fost votați și care sunt motivele pentru care unii au fost respinși”, susține că „nu există nicio procedură clară de atac” în acest caz.
„În cazul judecătorilor de la CSJ cred că au fost zeci de cazuri când pe unii judecători pur și simplu nu i-au promovat din cauza că majoritatea parlamentară nu dorea acest fapt și nu există nicio procedură de atac în acest caz. Ei cumva nu sunt respinși, ei cumva așteaptă să fie votați în Parlament. Aceasta este procedura legii. (…) Respingerea de numire a judecătoarei a fost o înțelegere politică de a promova doi judecători convenabili unor lideri de partid”, a declarat parlamentarul.
Majoritatea Parlamentară, formată din deputații socialiști, cei din Partidul Politic ȘOR și transfugii din Platforma Pentru Moldova, a respins în ședința plenară desfășurată vineri, 12 martie, candidatura magistratei Viorica Puică la funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Socialistul Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a propus respingerea proiectul de lege, motivând că acesta nu a acumulat numărul de voturi pentru a fi înaintat spre examinare și adoptare în plenul Parlamentului.
În cadrul ședinței Parlamentului din 12 martie, socialistul Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a propus respingerea proiectul de lege privind numirea în funcție a judecătoarei Viorica Puică la CSJ până la atingerea plafonului de vârstă, motivând doar că proiectul de lege, fiind propus votului în cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități, nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru a fi înaintat spre examinare și adoptare în plenul Parlamentului. Astfel, cu majoritate de voturi, a deputaților PSRM – ȘOR și transfugii de la Pentru Moldova, candidatura magistratei a fost respinsă.
Anterior, mai multe organizații ale societății civile au formulat un apel public prin care au solicitat Parlamentului R. Moldova să adopte cât de curând posibil o hotărâre privind numirea magistratei Viorica Puica în funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție, pentru care a fost propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) încă în luna iunie 2020.
La 9 iunie 2020, CSM a propus numirea judecătoarei Viorica PUICA la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Judecătoarea Puica a fost declarată învingătoare în concursul pentru această funcție în care a concurat cu alți cinci candidați. CSM a luat această decizie în urma evaluării performanțelor profesionale ale candidaților, a experienței anterioare în funcția de judecător și a prestației la interviul în fața membrilor CSM. Candidatura dnei Puica a fost susținută de majoritatea membrilor CSM și niciun membru al CSM nu a formulat o opinie separată împotriva acestei propuneri.
La 15 iulie 2020, Comisia Juridică, numiri și imunități a Parlamentului (Comisia Juridică) nu a susținut numirea Judecătoarei Puica în funcția de judecătoare a CSJ. Raportul Comisiei juridice nu conține vreo motivare concretă, ci doar menționează lipsa numărului necesar de voturi al membrilor Comisiei. Comisia Juridică nu a audiat judecătoarea, ceea ce era o practică a Comisiei Juridice până acum și nici nu au discutat despre calitățile profesionale ale dnei Puica. Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, membrul Comisiei Juridice Grigore NOVAC a menționat că „nu poate susține o persoană pe care nu o cunoaște bine din punct de vedere profesional”. Acceptarea unei asemenea abordări ar însemna că membrii Comisiei Juridice pot susține doar judecătorii pe care îi cunosc. O asemenea abordare este regretabilă și periculoasă. Mai mult, abordarea Comisiei Juridice nu este conformă legii, care permite respingerea candidatului propus de CSM doar dacă acesta este incompatibil cu funcția de judecător al CSJ sau dacă a fost încălcată procedura de promovare a acestuia. Refuzul Comisiei Juridice nu se bazează nici pe unul din aceste motive.
La 16 iulie 2020, în agenda ședinței Plenului Parlamentului a fost inclus proiectul de hotărâre privind numirea în funcție la CSJ a dnei Puica, însă subiectul a fost exclus de pe ordinea de zi, la propunerea Președintei Parlamentului. La următoarea ședință a Parlamentului din 20 iulie 2020, proiectul de hotărâre de numire în funcție a judecătoarei Puica nu s-a regăsit în agendă, iar ședința din 23 iulie a fost anulată după ce Parlamentul a decis încheierea sesiunii ordinare a anului 2020. În ultimii 10 ani, Parlamentul a ignorat doar o singură propunere a CSM cu privire la numirea judecătorilor CSJ.
Judecătoarea Viorica PUICA se bucură de o reputație ireproșabilă în sistemul judecătoresc și este cunoscută drept o persoană cu o integritate incontestabilă și profesionalism desăvârșit. Timp de 11 ani, a predat disciplina drept procesual civil la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. În 2007, dna Puica a fost desemnată de către CSM drept cel mai bun judecător din Moldova. În 2018, în cadrul ultimei evaluări profesionale ordinare a judecătorilor, performanțele judecătoarei au fost apreciate cu calificativul „excelent”. Respingerea unui asemenea candidat ar trimite un semnal alarmant judecătorilor onești din Moldova și va submina și mai mult încrederea în existența unei dorințe și voințe veritabile pentru reformarea sistemului de justiție.
Tot în ședința Parlamentului de vineri, 12 martie, deputații din majoritatea parlamentară au respins candidatura lui Anatolie Minciună și cea a lui Nicolai Șova, la funcția de judecători la CSJ.
Totodată, în cadrul ședinței de vineri, Tamara Chișca-Doneva, magistrata care a făcut parte din completul de judecători care a luat decizia finală în dosarul „Gemeni” și a dus la obligarea statului de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) să achite prejudicii de până la 3,6 mln de euro, a fost numită de Parlament în funcția de vicepreședintă a CSJ. Proiectul de hotărâre privind numirea în funcția de vicepreședintă a CSJ, președintă a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ a fost votat de majoritatea parlamentară, deși pentru excluderea proiectului de pe ordinea de zi au votat 31 de deputați. Tot vineri, parlamentarii au desemnat-o în funcția de vicepreședintă a CSJ, președintă a Colegiului penal, pentru următorii patru ani, pe magistrata Nadeja Toma.
Citește și: