Principală  —  IMPORTANTE   —   Magistrata Natalia Clevadî pleacă din…

Magistrata Natalia Clevadî pleacă din sistem. Cererea de demisie a judecătoarei, aprobată de CSM

Sursa foto: Consiliul Superior al Magistraturii/Facebook

Magistrata Natalia Clevadî de la Judecătoria Chișinău pleacă din sistem. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat marți, 2 mai, cererea de demisie a judecătoarei.

„Cu 8 voturi pro, plenul CSM hotărăște: se acceptă cererea de demisie a judecătoarei Natalia Clevadî de la Judecătoria Chișinău. Se eliberează Natalia Clevadî din funcția de judecătoare la Judecătoria Chișinău din data de 11 mai 2023. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile”, a declarat Nina Cernat, președinta interimară a CSM.

Natalia Clevadî activează în sistemul judecătoresc din 2011, an în care a fost numită în funcția de judecătoare la Judecătoria Bălți, pe un termen de cinci ani. Patru ani mai târziu a fost transferată în funcţia de judecătoare la Judecătoria Râşcani, municipiul Chişinău, pe un termen de 6 luni. În iulie 2015, perioada de transfer a fost prelungită cu încă 6 luni, iar pe 17 martie 2016 a fost desemnată în funcția de judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă. Pe 29 martie 2017, printr-un decret semnat de fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, Natalia Clevadî a fost numită prin transfer în funcția de magistrată la Judecătoria Chișinău, conform magistrat.md.

În anii 2006 – 2007, Clevadî a fost procuroră în cadrul Procuraturii sectorului Buiucani.

Judecătoarea Natalia Clevadî de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a candidat la funcția de membru în CSM, însă nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting. Reprezentanții Comisiei au anunțat în februarie curent că magistrata solicitat să fie evaluată fără a participa la proba interviului public.

În decizia motivată, Comisia Pre-Vetting a menționat că a stabilit:

  • dezechilibru de avere pentru anul 2016;
  • neconformități cu referire la depunerea a 38 000 de euro în contul bancar al candidatei în anul 2011;
  • subevaluarea și neplata impozitului aferent creșterii de capital în urma vânzării unui apartament;

Comisia Pre-Vetting a decis că judecătoarea nu corespunde criteriilor de integritate întrucât s-au constatat dubii serioase cu privire la respectarea de către Natalia Clevadî a criteriilor de integritate etică și financiară și nu a promovat evaluarea. Ulterior, Clevadî a contestat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decizia Comisiei Pre-Vetting, dar instanța a respins i-a respins cererea de contestare.

Anterior, ZdG a scris că o hotărâre a completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătoarea Clevadî a fost obiect de examinare la CtEDO. Aceasta a făcut parte dintr-un complet din trei judecători care a examinat în primă instanță dosarul „grupul Petrenco”, în care în septembrie 2019 CtEDO a constatat violarea mai multor articole din Convenție și a condamnat R. Moldova să achite despăgubiri de 68.000 de euro reclamanților, membrii grupului. După condamnarea la CtEDO, numele Nataliei Clevadî a apărut într-un demers al „grupului Petrenco”, în care se cerea „lustrația” celor care se fac responsabili de fabricarea dosarului, acuzați fiind că au urmat ordinele lui Vladimir Plahotniuc.

În decembrie 2021, în adresa CSM a fost depusă o sesizare privind atragerea la răspundere disciplinară a magistratei. Sesizarea a fost respinsă ca fiind neîntemeiată.