Principală  —  IMPORTANTE   —   Magistrații CA Chișinău au modificat…

Magistrații CA Chișinău au modificat măsura de arest în privința adjunctului suspendat al procurorului general suspendat Ruslan Popov

Sursa foto: ZdG

Magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău au admis miercuri, 17 noiembrie, parțial recursurile procurorilor și au dispus modificarea măsurii de preventive din 20 în 30 de zile de arest la domiciliu în cazul adjunctului suspendat al procurorului general suspendat, Ruslan Popov.

Într-un comentariu penstru Ziarul de Gardă, procurora de caz din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), Nadejda Busuioc, ne-a comunicat că magistrații CA Chișinău au admis recursul înaintat de procurori împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care Ruslan Popov a fost plasat în arest la domiciliu pentru 20 de zile.

Curtea de Apel a admis parțial recursul procurorului și a aplicat arest la domiciliu pe 30 zile”, a declarat Nadejda Busuioc.

La 9 noiembrie magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au schimbat măsura de arest în cazul adjunctului suspendat al procurorului general suspendat Ruslan Popov din izolator în arest la domiciliu pentru 20 de zile. Detalii aici

Tot la 9 noiembrie, Igor Hlopețchi, avocatul lui Popov a declarat că adjunctul suspendat al PG a fost transferat din izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA) la Centrul COVID de la Moldexpo. Apărătorul lui Ruslan Popov susținea că acesta are simptome specifice COVID-19, dar deocamdată nu era rezultatul testului.

Procurora de caz a precizat pentru ZdG că testul COVID PCR, la fel ca și testul rapid au fost negative.

Pe 19 octombrie, adjunctul suspendat al PG Ruslan Popov a fost plasat în arest preventiv pentru 20 de zile. Pe 11 octombrie, magistrații Judecătoriei, sediul Ciocana au admis parțial demersul procurorei de caz și au dispus mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Popov. Atunci, avocații lui Ruslan Popov au contestat la Curtea de Apel (CA) Chișinău decizia Judecătoriei Chișinău și au solicitat casarea deciziei primei instanțe.

Pe 12 octombrie, procurora Nadejda Busuioc a contestat la CA decizia magistraților Judecătoriei Chișinău și a solicitat aplicarea în privința lui Popov a măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Atunci, procurora de caz a declarat că „instanța nu și-a motivat raționamentele legate de circumstanțele și împrejurările date care au determinat alegerea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu”.

Potrivit informațiilor obținute de Ziarul de Gardă, procurora în Procuratura Anticorupție (PA), Nadejda Busuioc, care a dispus punerea sub învinuire a lui Popov a constatat că infracțiunea a fost săvârșită prin deținerea personală și prin intermediul unor terți a bunurilor valoarea cărora depășește substanțial mijloacele dobândite.

Ruslan Popov, deținând în perioada 2010 – 2021 funcții de demnitate publică, având în virtutea acestei funcții interdicții prevăzute de lege, fiind subiect al declarării averii și intereselor personale, acționând contrar prevederilor art. 6 alin. (3) din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură, cu scopul de a tăinui bunurile valoarea cărora depășește substanțial mijloacele dobândite legal, prin intermediul părinților săi, a săvârșit infracțiunea de îmbogățire ilicită.

La 9 octombrie, adjunctul suspendat al PG Ruslan Popov, suspectat de îmbogățire ilicită, a fost reținut pentru 72 de ore în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul său. Potrivit procurorului general interimar, Dumitru Robu, dosarul pe numele lui Ruslan Popov a fost pornit în rezultatul analizei informațiilor din investigațiile jurnalistice și probelor acumulate.

Pe 5 octombrie, odată cu decizia procurorului anticorupție de a iniția urmărirea penală împotriva lui Alexandr Stoianoglo au fost suspendați de drept și adjuncții procurorului general – Ruslan Popov, Mircea Roșioru și Iurie Perevoznic. Detalii aici.