Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Lupta pentru conducerea Consiliului Superior…

Lupta pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii: un membru non-judecător și un magistrat, care au încercat să asigure și interimarul funcției de președinte, s-au înscris în concurs

Colaj ZdG

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) își va alege vineri, 28 iunie, președintele. La concurs s-au înscris doi membri ai organului de autoadministrare judecătorească, Ion Guzun și Vasile Șchiopu. Sergiu Caraman, cel care asigură în prezent interimatul funcției, nu și-a înaintat candidatura.

„Este de menționat faptul că la concurs participă aceleași două persoane (Ion Guzun și Vasile Șchiopu), care au participat și data trecută, când nu s-a găsit consens în rândul membrilor CSM”, observă Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Vasile Șchiopu este judecător din 2003. Din 2012, pentru doua mandate, a deținut funcția de președinte al Judecătoriei Ungheni. Printr-o decizie emisă pe 5 ianuarie 2023, Comisia Pre Vetting a stabilit că magistratul „corespunde criteriilor de integritate etică și financiară”.

În timpul audierilor candidatul a fost întrebat despre achiziționarea unui apartament la preț preferențial și sursa mijloacelor financiare, despre donațiile către fiul său, despre declararea valorii unui automobil și despre declararea conturilor bancare în modul prevăzut de lege.

Comisia a stabilit că la 7 iunie 2022 candidatul a achiziționat un apartament de 74,2 metri pătrați în Chișinău. Acest apartament a fost achiziționat la un preț preferențial în cadrul programului de îmbunătățire a condițiilor de trai ale judecătorilor, implementat de Consiliul Superior al Magistraturii – 31 de mii de euro, echivalentul a circa 635 de mii de lei. Judecătorul le-a spus membrilor Comisiei că a aplicat pentru îmbunătățirea condițiilor de trai,  pentru că aspira la funcția de judecător la CSJ sau la cea de membru al CSM, ambele instituții cu sediul în Chișinău, acolo unde el nu avea loc de trai. 

Ion Guzun a fost numit de Parlament, în martie 2023, pe un mandat de șase ani, în funcția de membru al CSM.

Ion Guzun a ocupat anterior funcția de director al Secretariatului Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, membru al Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor al Consiliului Superior al Magistraturii, președinte al Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate pe lângă președintele R. Moldova și vicepreședinte al Consiliului Amnesty International Moldova, conform CV-ului său. În perioada iulie 2011 – iunie 2013, el a activat în calitate de membru al Consiliului consultativ pentru prevenirea torturii în cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități. În aprilie 2007 – iunie 2009 a activat la Programul Națiunilor Unite pentru dezvoltare (PNUD Moldova). Din noiembrie 2010 și până în aprilie 2021 a fost consilier juridic în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).

Ion Guzun a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat din Moldova. El a făcut studii de masterat la Universitatea din Connecticut, SUA.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales prin vot secret, pentru o perioadă de doi ani, cu votul majorității membrilor Consiliului și își exercită activitatea pe bază permanentă. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii nu poate fi reales.

Printre atribuțiile acestuia sunt convocarea și prezidarea ședințelor CSM, coordonarea activității Consiliului şi repartizarea materialele spre examinare, desemnarea unui raportor pentru prezentarea materialelor examinate, cât și organizarea și implementarea sistemului de control intern managerial. Acesta poartă răspundere managerială pentru administrarea bugetului instituției și a patrimoniului public aflat în gestiune.

Judecătorul Sergiu Caraman a fost ales, în cadrul ședinței CSM de marți, 4 iulie, în funcția de președinte interimar al CSM până când va fi desemnat prin concurs un președinte. Atunci, pentru funcția de președinte interimar a fost propus și membrul non-judecător Ion Guzun, cât și magistratul Vasile Șchiopu. Nici unul dintre ei nu a acumulat numărul necesar de voturi. Sergiu Caraman a fost ales cu șapte voturi.

Potrivit legislației, CSM este constituit din 12 membri. Șase dintre ei, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși.