Ședința CSM: Judecătoarea Victoria Sanduța este audiată de membrii CSM privind cererea de numire în funcție de judecător până la atingerea plafonului de vârstă
Au fost desemnați doi candidați la funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Astăzi, 1 iulie în cadrul ședinței plenului CSM au fost desemnați candidații noi la funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Candidații desemnați pentru accederea la funcția de președinte al CSM sunt președintele interimar al CSM Sergiu Caraman și membrul CSM Aliona Miron, iar audierile publice și procedura de vot s-au amânat pentru o altă ședință. În cadrul ședinței urmează a fi examinate cererile unor judecători privind înaintarea propunerii repetate de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.
UPDATE 15:05 În plenul CSM este audiată Cristina Smolevschi cu privire la cererea de numire în funcție de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.
UPDATE 14:43 După examinarea cererii judecătoare Victoria Sanduța, membrii CSM au anunțat o pauză.
UPDATE 13:25 Judecătoarea Victoria Sanduța este audiată de membrii CSM privind cererea de numire în funcție de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Victoria Sanduța a absolvit facultatea de Drept în 2009, după care a făcut studii de masterat și doctorat, obținând și licența de avocat. Din 2014, este și lector universitar. În același an, a fost admisă la Institutul Național al Justiției, iar la 15 martie 2017 președintele Igor Dodon a numit-o magistrată la Judecătoria Chișinău, pe termen de cinci ani. În 2022 însă, președinta Maia Sandu a refuzat să o numească judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă, alături de alți 12 magistrați.
UPDATE 12:36 În ședința CSM a fost anunțată o pauză.
UPDATE 12:18 CSM îl audiază pe judecătorul Victor Olărescu cu privire la cererea de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Victor Olărescu a fost numit magistrat la Judecătoria Ialoveni în 2016. Anterior el a fost procuror.
UPDATE 11:53 CSM examinează cererea de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a lui Iurie Movilă. Magistratul a fost printre cei 13 judecători respinși în 2022 de Maia Sandu pentru a fi numiți în funcție.
UPDATE 11:15 CSM examinează cererea de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a judecătoarei Rodica Berdilo. În 2018 magistrata care a decis nevalidarea alegerilor locale din mun. Chișinău câștigate de Andrei Năstase.
UPDATE 10:48 Deliberarea privind examinarea cererii judecătoarei Victoria Hadîrcă va fi amânată, până nu vor fi audiate toate cererile judecătorilor pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.
UPDATE 10:45 CSM a revenit în ședință publică în care este audiată Victoria Hadîrcă. Membrii CSM adresează mai multe întrebări cu privire la proprietăți.
UPDATE 10:15 Membrii CSM s-au retras în ședință închisă pentru a continua runda de întrebări pentru Victoria Hadîrcă. Sergiu Caraman a declarat că întrebările vor viza o cauză care se află pe rol la Curtea Supremă de Justiție, astfel pentru a „nu afecta” cursul dosarului, întrebările nu vor fi publice.
UPDATE 10:05 CSM examinează cererea de numire în funcție a Victoriei Hadîrcă în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Hadîrcă a fost printre cele cinci magistrate anchetate pentru fapte de corupție și care au primit sentințe de achitare.
Cele cinci judecătoare reținute în urmă cu trei ani pentru corupere pasivă pe mai multe capete de acuzare au fost achitate
UPDATE 9:53 Aliona Miron a propus amânarea alegerii președintelui CSM. Ea a declarat că are nevoie de „timp să se pregătească pentru prezentarea candidaturii ei”. Membrii CSM au votat pentru amânarea alegerii președintelui CSM.
UPDATE 9:49 Vasile Șchiopu a declarat că își retrage candidatura și îl propus pe Sergiu Caraman la funcția de președinte CSM. Aliona Miron este a doua candidată. Membrii comisiei s-au retras pentru a aproba buletinele de vot.
Membrii comisiei care va pregăti procedura de alegere a noului președinte CSM sunt Ioana Chironeț, Alexandru Postica și Maria Frunză, fiind votați de membrii CSM.