Adunarea Generală a Judecătorilor. A fost votat un nou membru al CSM
Adunarea Generală a Judecătorilor a ales-o pe judecătoarea Aliona Miron în calitate de membră a Consiliului Superior al Magistraturii. Ea va reprezenta Curtea Supremă de Justiție și va avea un mandat de șase ani. De asemenea, CSM și-a făcut public raportul de activitate pentru anul 2023.
UPDATE 15:40: Adunarea Generală a Judecătorilor a fost declarată închisă.
UPDATE 15:30: Mai mulți judecători primesc diplome de onoare din partea CSM. Ulterior, judecătoarea Marina Rusu a cerut să fie inclus în procesul verbal al Adunării Generale faptul că s-ar fi procedat ilegal cu neincluderea pe ordinea de zi a Declarației în care sunt criticate procedurile de vetting și de pre-vetting, despre care ZdG a relatat anterior. Propunerea nu fusese susținută de majoritatea judecătorilor prezenți la Adunare, dar unii magistrați au susținut că numărătoarea nu ar fi ținut cont de numărul real al judecătorilor din sală, care ar fi fost mai puțini decât cei înregistrați în listă.
UPDATE 15:00 Aliona Miron a fost votată în calitate de membră a CSM, din partea Curții Supreme de Justiție. La acest post a candidat o singură persoană.
Aliona Miron este singura care a reușit să treacă procedura de pre-vetting din a doua încercare, după ce, inițial, Comisia Pre-Vetting a constatat „dubii serioase cu privire la respectarea de către candidată a criteriilor de integritate etică şi financiară”.
Curtea Supremă de Justiție a dispus reluarea evaluării, iar ulterior membrii Comisiei și-au schimbat decizia, constatând că judecătoarea întrunește condițiile de integritate etică și financiară. Între timp, Aliona Miron a trecut și de testul Comisiei Vetting, care a constatat că magistrata poate rămâne judecătoare la Curtea Supremă de Justiție.
UPDATE 14:25 Președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, prezintă raportul de activitate al CSM pentru 2023. Anul trecut au fost desfășurate 38 de ședințe ale Consiliului, au fost adoptate 600 de hotărâri, de două ori mai mult decât în anii precedenți. De asemenea, CSM a renunțat la procedura deliberărilor secrete. „Am deliberat public. Am renunțat și la votarea secretă”, a subliniat Sergiu Caraman.
Datele din raport mai arată că în 2023 a crescut volumul de lucru al instanțelor judecătorești. Anul trecut, în sistemul judecătoresc nu a acces niciun magistrat nou.
„CSM urmează să insiste asupra unei salarizări corecte și echitabile a tuturor judecătorilor și angajaților din sistemul judecătoresc”, a declarat Sergiu Caraman. El a mai spus că CSM lucrează la un proiect de lege, prin care judecătorilor să le fie compensate cheltuielile de transport sau cazare.
Judecătoarea Victoria Sănduța l-a întrebat pe Sergiu Caraman de ce până acum membrii CSM nu au examinat situația a 16 judecători care nu au fost promovați până la atingerea plafonului de vârstă. Caraman a declarat că se așteaptă completarea componenței CSM cu noi membri.
Datele raportului mai arată că anul trecut au fost inițiate 33 de cauze disciplinare ce vizează judecătorii.
UPDATE 13:00 A început procedura de vot.
UPDATE 12:55 Judecătorii au revenit în sala de ședință și discută despre modul cum urmează să fie desfășurate alegerile pentru funcția de membru al CSM.
UPDATE 12:04 Aliona Miron, candidată unică la funcția de membru în cadrul CSM, reprezentantă din partea Curții Supreme de Justiție, ține un discurs în fața Adunării Generale a Judecătorilor: „Nu mi se pare corect să renunț la această postură doar pentru că sunt unicul candidat”.
„Deși sunt unicul candidat, eu am nevoie de votul dumneavoastră”, a mai spus Aliona Miron, subliniind că numai așa îi va putea reprezenta cu adevărat pe judecători.
A fost anunțată întrerupere până la începerea procedurii de vot.
UPDATE 11:58 A fost votată agenda. Primul punct pe ordinea de zi a Adunării Generale a Judecătorilor este alegerea unui nou membru al CSM. Președintele Adunării, Alexandru Spoială, i-a îndemnat pe judecători să nu părăsească sala de ședințe.
UPDATE 11:55 Judecătorii nu pot vota ordinea subiectelor pe agendă, nicio propunere nu a acumulat majoritatea voturilor.
UPDATE 11:36 Judecătorul Victor Sandu a propus introducerea pe ordinea de zi un proiect de propuneri de îmbunătățire a mecanismului de autoadministrare judecătorească. Propunerea a fost votată de majoritatea judecătorilor.
UPDATE 11:05 Judecătoarea Victoria Sănduța a propus introducerea pe ordinea de zi a Declarației în care sunt criticate procedurile de vetting și de pre-vetting, despre care ZdG a relatat anterior. Propunerea nu a fost susținută de majoritatea judecătorilor prezenți la Adunare, dar unii magistrați susțin că numărătoarea nu ar fi ținut cont de numărul real al judecătorilor din sală, care ar fi mai puțini decât cei înregistrați în listă. Magistrații dezbat despre modul cum trebuie calculate voturile. Propunerea rămâne în afara agendei.
UPDATE 11:00 Alexandru Spoială, judecător la Curtea de Apel Chișinău, a fost ales în calitate de președinte al Adunării Generale a Judecătorilor. Nelea Budăi, vicepreședinta Curții de Apel Chișinău, a fost aleasă secretar general al ședinței.
UPDATE 10:10 Adunarea este condusă de Sergiu Caraman, președintele interimar al CSM. La eveniment participă și ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. În total, sunt prezenți 300 de judecători și adunarea este deliberativă, a anunțat Sergiu Caraman.
„Anul 2023 a fost extrem de productiv în implementarea reformelor”, susține Sergiu Caraman, în discursul său. El a mai spus că sistemul judecătoresc se confruntă cu lipsă de cadre și cu volum de lucru mare.
Veronica Mihailov-Moraru: „Cred că responsabilitatea noastră a dumneavoastră este mai mare decât realizăm. (…) Avem cu toții un obiectiv important – aderarea la UE, dar fără o justiție independentă nu e posibil”. Ministra Justiției a mai spus că CSM are un rol major în atingerea acestor obiective și că trebuie să fie completat cât mai curând cu numărul de membri necesar.
„Justiția moldovenească își caută drumul către eficiență. Independența trebuie să vină la pachet cu responsabilitatea”, a mai spus ministra Justiției.
O declarație analizată de Ziarul de Gardă, în care este criticată procedura de vetting, ar urma să fie propusă pe agenda Adunării Generale a Judecătorilor. Declarația este susținută de cele două asociații ale magistraților – Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției”.
„Continuarea reformei de „evaluare completă”, așa numitul „vetting” pare să fie nejustificat și necesar de a fi regândit, în sensul îmbunătățirii mecanismelor alternative existente. „Vettingul” va avea un impact și un domeniu de aplicare mult mai mare decât ”prevettingul”, nu neapărat în sensul bun al cuvântului, ci mai degrabă va duce la blocarea examinării dosarelor, care pe termen lung poate să pună în pericol, democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului”, se arată în declarația ce va fi supusă votului la Adunarea Generală a Judecătorilor, consultată de Ziarul de Gardă.
Potrivit autorilor declarației, evaluarea completă a judecătorilor, chiar dacă nu va fi repetată în viitor, „implică un pericol pentru independența și eficiența sistemelor judiciare și de urmărire penală. Aceste riscuri pot fi atenuate, dacă vor există anumite garanții”.