18 magistrați pleacă din sistem. CSM a aprobat cererile de demisie ale judecătorilor
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc marți, 14 februarie, în ședință. Pe ordinea de zi figurează mai multe cereri de demisie ale unor judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
Tot astăzi, CSM se va expune asupra subiectului privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor.
UPDATE 10:08 CSM a hotărât: Adunarea Generală a Judecătorilor va fi convocată pe 17 martie 2023, ora 10:00.
UPDATE 09:28 Au fost aprobate cererile de demisie ale unor magistrați care sunt și membri CSM: Luiza Gafton de la CSJ, Victor Micu de la CSJ, Petru Moraru de la CSJ și Anatolie Galben de la Curtea de Apel Chișinău.
UPDATE 09:27 CSM a aprobat cererile de demisie depuse de magistrații de la CSJ Elena Cobzac, Iurie Diaconu, Galina Stratulat, Svetlana Filincova, Iurie Bejenaru, Liliana Catan, Victor Burduh, Victor Boico, Ghenadie Plămădeală, Maria Ghervas, Nadejda Toma, Maria Guzun și Liuba Pruteanu de la Curtea de Apel Chișinău.
Elena Cobzac este judecătoare la CSJ de pe februarie 2018, când a fost numită până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. Potrivit magistrat.md, pe 1 aprilie 2014, ea a fost numită în funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău.
Elena Cobzac a fost președinta Colegiului disciplinar care a examinat cauza disciplinară depusă de Alexandr Stoianoglo în privința „acțiunilor” lui Ion Cotea, judecătorul care a dezvăluit pentru ZdG că „în 25 de ani a asistat doar la distrugerea justiției” și că „a intrat caracatița corupției în judecători”, și care în mai 2021 a fost eliberat din funcție.
În martie 2018, ZdG a scris că Elena Cobzac a intrat în același an în posesia unui apartament cu o suprafaţă de 75 m.p., în urma unui contract de investiţii în valoare de jumătate de milion de lei.
Maria Guzun activează în sistemul judecătoresc din 1996. Este judecătoare la Curtea de Apel Chișinău din mai 2008. Conform magistrat.md, pe 30 octombrie 2001, ea a fost numită în funcţia de judecătoare până la atingerea plafonului de vârstă. Anterior, magistrata a activat la Judecătoria sectorului Rîșcani, municipiul Chișinău.
În decembrie 2018, ZdG a scris despre casa de lux, banii de la nuntă și tranzacţiile familiei Guzun. Maria Guzun și soțul său, Ion Guzun, judecător la CSJ locuiau în acea perioadă într-o casă de lux amplasată în coasta Chişinăului. În decembrie 2018, imobilul nu fusese înregistrat la Cadastru.
Iurie Diaconu este judecător la CSJ din 2008. În 2017, el a făcut parte din completul de judecători care a pus punct în dosarul fostului premier, Vlad Filat.
Conform magistrat.md, Svetlana Filincova activează în organele procuraturii din anul 2007, atunci când a fost numită în funcția de judecătoare la CSJ. În 2012 a fost desemnată în funcția de vicepreședintă a CSJ, iar trei ani mai târziu, pe 7 aprilie 2015, CSM a propus Parlamentului R. Moldova eliberarea lui Filincova din funcţia de vicepreşedintă a CSJ şi preşedintă a Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ, în baza cererii de demisie.
Plecarea ei din aceste funcții a coincis cu acuzațiile aduse de Victor Micu, fostul președinte al CSM, precum că aceasta ar fi fraudat sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor la CSJ.
Potrivit declarației sale de avere și interese personale, depusă pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI), magistrata Svetlana Filincova a ridicat în 2021 venituri salariale în valoare de 333 621 de lei, precum și 396 554 de lei din pensie și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă.
Liliana Catan a fost numit în funcția de judecătoare a Curții Supreme de Justiție în 2013, până la atingerea vârstei de 65 de ani. Magistrata a activat la Judecătoria Bălți, iar din 2005 până în 2013, timp de 8 ani, a lucrat Curtea de Apel Chișinău, ulterior fiind promovată la CSJ.
La 12 decembrie 2017, Catana a făcut parte din completul de judecată, format din cinci magistrați de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), care a pus punctul final în dosarul pe numele fostului premier Vladimir Filat.
UPDATE 09:25 CSM a aprobat cererea de demisie a magistratei de la CSJ Ala Cobăneanu.
Judecătoarea CSJ Ala Cobăneanu activează în organele magistraturii din 1991, conform magistrat.md. În anul 2002, judecătoarea a fost numită în funcția de judecătoare, până la atingerea plafonului de vârstă, iar 2003 sa fost desemnată în funcția de judecătoare la CSJ.
Anterior, ZdG a scris că magistratul Nicolae Șova de la Judecătoria Chișinău, sediul Central, este soțul nepoatei de frate al judecătoarei CSJ Ala Cobăneanu.
Ala Cobăneanu și-a achiziționat, în 2014, o casă și un teren pentru construcții în or. Cricova, municipiul Chișinău, după un credit luat de la „Victoriabank” în sumă de 1,65 milioane de lei, cu termen de rambursare, iulie 2028, scria ZdG în iunie 2016. Detalii aici.
UPDATE 09:09 A început ședința CSM.
Pe ordinea de zi a ședinței mai figurează subiectul privind desemnarea exercitării interimatului funcției de vicepreședinte al Judecătoriei Anenii Noi.