Stoianoglo a prezentat rezultatele controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și PCCOCS
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, susține că în urma controalelor desfășurate la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au fost depistate mai multe încălcări, cum ar fi pornirea neîntemeiată a urmăririi penale, tergiversarea urmăririi penale sau punerea neîntemeiată sub învinuire. Astfel, pornind de la rezultatul verificărilor, acțiunile mai multor procurori urmează a fi verificate în cadrul procedurilor disciplinare.
Procurorul general a menționat în cadrul conferinței de presă că procurorii au întâmpinat probleme în timpul verificării celor două procuraturi specializate. Potrivit lui Stoianoglo, conducătorii celor două instituții „au dus fraudulos evidența, astfel încât, în eventualitatea unui control, să nu poată fi depistate gravele abateri admise în activitate”.
Cu referire la PA, procurorul general a menționat că, în ultimii patru ani, procurorii anticorupție au reprezentant învinuirea în instanță în puțin peste 1000 de dosare penale. Din numărul total de sentințe pronunțate de către instanțele de fond, aproximativ 33 % le reprezintă însă cauzele despre corupția minoră, în care obiectul mitei îl reprezintă sume ce nu depășesc 5 mii de lei. Astfel, în opinia lui Stoianoglo, potențialul PA este utilizat pentru documentarea unor cauze minore, iar corupția mare nu are finalitate mai mulți ani la rând. Drept exemplu, procurorul a adus dosarul fraudei bancare.
„În perioada 2016 – 2019 investigaţiile (n.r. în cauza privind frauda bancară) au fost realizate de un grup în care au fost incluşi doar 6 procurori, pe când într-o cauză pornită neîntemeiat pe un pretins fapt de spălare de bani, procurorul-şef al Procuraturii Anticorupţie a dispus formarea unui grup de urmărire penală format din tocmai 45 de persoane (19 procurori şi 26 ofiţeri de urmărire penală şi ofiţeri de investigaţii), astfel de practici negative fiind multiple”, declară procurorul general.
Încălcările depistate de grupul de control:
Pornirea neîntemeiată a urmăririi penale:
Alexandr Stoianoglo a declarat că analizele efectuate au identificat cazuri când pornirea dosarelor s-a făcut în lipsa oricărei bănuieli rezonabile, fără confirmare documentară şi probatorie, în multe dintre cazuri doar în scopul efectuării interceptărilor şi altor măsuri speciale de investigaţii.
Tergiversarea urmării penale:
Controalele efectuate la cele două procuraturi au evidenția că mai multe cauze sunt lăsate în nelucrare, cu perioade extrem de îndelungate de timp (chiar mai mulți ani de zile), cu „consecinţe grave pentru administrarea probelor”.
Mimarea căutării persoanelor învinuite:
În urma verificărilor au fost constatate cazuri când materialele privind dispunerea efectuării investigațiilor în vederea căutării învinuiților au fost expediate subdiviziunii de căutare cu întârziere de la câteva luni până la câțiva ani.
„Asemenea întârzieri au ca rezultat evident posibilitatea făptuitorilor de a întreprinde pe parcursul acestor perioade mai multe măsuri în scopul de a nu mai fi găsite şi trase la răspundere”, declară Stoianoglo.
Punerea neîntemeiată sub învinuire, urmată de clasarea procesului:
Potrivit procurorului general, în mai multe dosare privind infracţiuni de corupere, trafic de influenţă, după efectuarea măsurilor speciale de investigaţii, care au fost recunoscute de procuror ca nepertinente, au fost puse sub învinuire un şir de persoane, deşi nu erau administrate careva probe concludente şi suficiente care să întemeieze într-un anumit mod punerea lor sub învinuire pentru infracțiunile arătate. Pe aceste cazuri, peste 6-10 luni de zile de la înaintarea ultimei acuzări şi în lipsa unor alte acțiuni de urmărire penală efectuate, au fost emise de mai mulţi procurori soluţii de scoatere de sub urmărire penală şi clasare a procesului penal pe motivul lipsei elementelor infracțiunii.
Standarde duble de calificare a faptelor:
Controlul a reliefat mai multe spețe în care procurorii la etapa calificării faptelor infracționale, au admis erori grave, în contradicție cu practicile judiciare preexistente, inclusiv Hotărâri explicative ale Plenului Curții Supreme de Justiție.
Unii procurori ar urma să fie sancționați
Alexandr Stoianoglo a menționat că, pe motiv că nu și-au îndeplinit corespunzător a obligațiilor de serviciu și au admis încălcări grave de lege, acțiunile mai multor procurori din cadrul Procuraturii Anticorupție şi PCCOCS, pot constitui abateri disciplinare şi urmează a fi verificate în cadrul procedurilor disciplinare.
În privinţa unor procurori deja a fost sesizat în acest sens Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), iar în privinţa altora, pregătirea dosarelor disciplinare este în derulare.
„La fel, alte cazuri de încălcări grave, care au rezultat inclusiv ingerinţe importante şi disproporţionate în drepturile omului, sunt şi vor face obiect de investigare în cadrul procedurilor penale”, a concluzionat Stoianoglo.