Sesizările privind împrumutul din Rusia: CC anunță hotărârea
Magistrații Curții Constituționale (CC) examinează sesizările nr. 56a/2020, nr. 57a/2020 și nr. 58a/2020, care au fost conexate, privind controlul constituționalității unor prevederi din Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de stat, ratificat prin Legea nr. 57 din 23 aprilie 2020.
21:30. CC pronunță hotărârea.
Acordul este neconstituțional.
20:10. Litvinenco anunță pe pagina sa de Facebook despre o amânare cu încă 20 de minute.
20:39. Reprezentanții CC au anunțat că va mai dura jumătate de oră până va fi anunțată hotărârea.
19:28. Manole: „Completul CC se retrage în deliberare. Hotărârea va fi anunțată la ora 20:30”.
19:08. Toate părțile și-au exprimat opiniile. Președinta CC, Domnica Manole, anunță încheiată examinarea cauzei. Părțile fac ultimele precizări.
17:59. Potrivit lui Bolea, prin suspendarea Legii nr. 57, CC și-a depășit atribuțiile.
17:52. Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, socialistul Vasile Bolea, susține că în cele trei sesizări sunt teze și declarații politice, iar articolele la care se face referire au fost enumerate „mecanic”. „Sesizările nu sunt motivate”, a adăugat reprezentantul Parlamentului.
17:51. Nagacevschi informează că reprezentanții Federației Ruse au comunicat despre finalizarea procedurilor interne.
17:44. La întrebările judecătorilor răspunde Anatol Ciubuc, reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. El a menționat că acum acest acord poate fi calificat ca tratat internațional.
17:04. Potrivit lui Nagacevschi, „trebuie să acceptăm cu satisfacție” creditul. El mai argumentează că graba și anumite scăpări ar fi fost cauzate de starea de urgență.
16:45. Ședința a fost reluată. Ia cuvânt ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.
16:24. A fost anunțată o nouă pauză.
15:58. Întrebat dacă acordul poate fi renegociat, Balan a spus că acum nu sunt motive pentru acest lucru, dar impedimente legale nu sunt în acest sens.
14:56. Reprezentantul Ministerului Finanțelor prezintă poziția instituției.
14:23. Dinu Plîngău prezintă argumentele.
Sesizarea depusă de către deputatul Platformei DA:
13:35. Ședința a fost reluată. Sergiu Litvinenco prezintă argumente.
Sesizarea depusă de către deputatul PAS:
13:04. A fost anunțată pauză pentru aerisirea și dezinfectarea sălii.
11:48. Potrivit lui Sîrbu, discuțiile privind acest acord au fost inițiate încă în noiembrie, având statut investițional, iar Guvernul a primit prima scrisoare în ianuarie. „Proiectul a fost elaborat de partea rusă, doar unele amendamente din partea Moldovei au venit. Acordul a fost semnat de către un viceministru al Finanțelor din Rusia”.
11:43. Sîrbu mai solicită includerea în obiectul sesizării și Legea nr.57, ratificată după depunerea sesizării.
Sesizarea depusă de către deputatul grupului parlamentar „Pro Moldova”:
11:34. Materialele au fost anexate.
11:29. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, solicită anexarea unor copii de acorduri de împrumuturi dintre alte state care au clauze similare cu cele contestate de autorii sesizărilor. Potrivit lui Litvinenco, acestea nu sunt probe.
11:21. CC a decis să respingă demersul lui Bolea privind recuzarea lui Roșca.
11:15. Completul CC s-a retras în deliberare.
11:11. Litvinenco: „Bolea nu aduce argumente juridice. Argumentele lui ar putea fi aplicate și în cazul lui Vladimir Țurcan, care a fost membru al PSRM”. Sîrbu și Plîngău nu susțin cererea lui Bolea.
11:04. Socialistul Vasile Bolea solicită recuzarea lui Nicolae Roșca, motivând că a fost membru al PAS, iar deputatul din același partid, Sergiu Litvinenco, este autorul unei sesizări. Totodată, Bolea a spus că Roșca a fost avocatul Maiei Sandu și a fost ales în funcția de judecător al CC chiar dacă a obținut un punctaj mai mic.
11:01. Judecătorul Eduard Ababei se abține de la examinare. Acesta a cerut autorecuzare din motiv că este cumnat cu ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța.
Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și cel al R. Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro a fost adoptat, la 23 aprilie, cu votul a 56 de deputați PSRM și PDM.