Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Ședința CSP: Trei absolvenți…

VIDEO Ședința CSP: Trei absolvenți ai INJ, desemnați pentru numirea în funcția de procuror la Sîngerei, Căușeni și Ungheni

Captură de ecran/Youtube.com

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) se întrunește miercuri, 3 iulie, în ședință, pentru a examina cinci subiecte incluse pe ordinea de zi.

UPDATE 18:40 CSP a aprobat punctajele finale ale mai multor candidați la funcția de procuror.

Doina Cebotari – 94 de puncte

Cristin Ghemu – 92,88

Cristian Iordan – 92,22

Rozalia Malcoci – 96,33

Nicolae Panfilii – 95,66

Tatiana Svistal – 88,22

Ultima candidată va fi audiată la următoarea ședință, după care va fi luată decizia de desemnare a câștigătorilor concursului. Examinarea plângerilor avocatului a fost amânată pentru altă ședință.

UPDATE 16:50 Marcel Fală a fost desemnat de CSP pentru funcția de procuror în Procuratura raionului Sîngerei, Ion Stici a fost desemnat pentru funcția de procuror în Procuratura raionului Căușeni, iar la Procuratura raionului Ungheni a fost desemnat câștigător al concursului Nicu Osoianu.

Punctajul final acumulat de candidați:

  • Marcel Fală – 76,86
  • Nicu Osoianu – 84,16
  • Cristian Prepeliță – 77, 68
  • Ion Stici – 69,41

Cristian Prepeliță a declarat că nu dorește să opteze pentru altă Procuratură decât cea a raionului Ungheni, astfel încât nu s-a ales cu nicio funcție.

Concursurile pentru posturile vacante în celelalte Procuraturi, la Cantemir, Dondușeni, Rîșcani și Soroca, unde nu s-au arătat candidați interesați, au fost declarate „încheiate prin nerealizare”.

UPDATE 16:40 CSP a aprobat punctajul acumulat de cei patru candidați la funcția de procuror, absolvenți ai Institutului Național al Justiției (INJ), după intervievarea acestora.

Astfel Marcel Fală, care a optat pentru Procuratura raionului Sîngerei, a acumulat punctajul de 90,7, Nicu Osoianu, care aspiră la funcția de procuror în Procuratura raionului Ungheni, a acumulat punctajul de 94,3, Cristian Prepeliță, care optează pentru aceeași Procuratură – 87 de puncte, iar Ion Stici, care a arătat interes pentru funcția de procuror în Procuratura raionului Căușeni sau Cantemir – 84,8 puncte.

UPDATE 14:59 Niciunul dintre candidații la funcția de inspector în cadrul Inspecției procurorilor nu a acumulat punctajul minim de 7 puncte la proba scrisă.

Punctajul acumulat de cei doi candidați:

  • Natalia Clevadî – 5,72
  • Viorel Malanciuc – 5,83

Natalia Clevadî și-a dat demisia din funcția de judecătoare în luna mai 2023. Anterior, aceasta a candidat la funcția de membră a Consiliului Superior al Magistraturii, dar nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting.

Natalia Clevadî

Anterior, ZdG a scris că o hotărâre a completului de judecată în componenţa căruia a participat judecătoarea Clevadî a fost obiect de examinare la CtEDO. Aceasta a făcut parte dintr-un complet din trei judecători care a examinat în primă instanță dosarul „grupul Petrenco”, în care în septembrie 2019 CtEDO a constatat violarea mai multor articole din Convenție și a condamnat R. Moldova să achite despăgubiri de 68.000 de euro reclamanților, membrii grupului. După condamnarea la CtEDO, numele Nataliei Clevadî a apărut într-un demers al „grupului Petrenco”, în care se cerea „lustrația” celor care se fac responsabili de fabricarea dosarului, acuzați fiind că au urmat ordinele lui Vladimir Plahotniuc.

Viorel Malanciuc deține funcția de avocat, fiind membru al Comisie de cenzori din cadrul Uniunii Avocaților.

Viorel Malanciuc

UPDATE 13:44 CSP a aprobat modificare unor hotărâri, din 29 mai 2023 și 11 ianuarie 2024, prin excluderea a două funcții vacante din Procuratura raionului Ungheni, astfel încât la concurs a rămas o singură funcție vacantă acolo.

Știrea inițială:

Primul subiect inclus în agenda ședinței este evaluarea rezultatelor probei scrise în concursul pentru selectarea inspectorilor în cadrul Inspecției procurorilor.

Totodată, urmează să aibă loc etapa de intervievare a candidaților la funcția de procuror în cadrul concursurilor anunțate prin hotărârile Consiliului Superior al Procurorilor, din 29 mai 2023 și 11 ianuarie 2024:

  • procuror în Procuratura raionului Cantemir (1 funcție);
  • procuror în Procuratura raionului Căușeni (1 funcție);
  • procuror în Procuratura raionului Dondușeni (1 funcție);
  • procuror în Procuratura raionului Rîșcani (1 funcție);
  • procuror în Procuratura raionului Soroca (1 funcție);
  • procuror în Procuratura raionului Sîngerei (1 funcție);
  • procuror în Procuratura raionului Ungheni (2 funcții).
  • procuror în Procuratura UTA Găgăuzia, Oficiul Ceadîr-Lunga (1 funcție);
  • procuror în Procuratura raionului Ialoveni (1 funcție);
  • procuror în Procuratura raionului Taraclia (1 funcție);
  • procuror în Procuratura raionului Ungheni (1 funcție).

CSP va examina și trei plângeri depuse de avocatul Nicolae Daniliuc, cu privire la acțiunile pretins ilegale ale procurorului general, Ion Munteanu, în perioada când a asigurat interimatul funcției.