Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Ședința CSP: Oleg Cernenchi…

LIVE Ședința CSP: Oleg Cernenchi a fost numit în funcția de adjunct interimar al procurorului-șef al PCCOCS

Captură de ecran/Youtube

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) s-au întrunit în ședință miercuri, 24 iulie, pentru a examina 6 subiecte incluse în agendă.

UPDATE 13:20 CSP a amânat examinarea raportul Comisiei de evaluare a procurorilor emis în privința procurorei Irina Toncoglaz. Consiliul a menționat că urmează să fie prezentată și poziția Comisiei.

Procurora a explicat în cadrul ședinței că nu a recepționat notificarea Comisiei despre începerea evaluării și deși ar fi explicat Comisiei că nu a primit mesajul, i s-ar fi cerut de mai multe ori să confirme recepționarea.

Comisia de evaluare a procurorilor a anunțat vineri, 12 iulie, că a aprobat primul său raport de evaluare în privința procurorilor anticorupție. Prima decizie a fost luată în privința fostei procurore delegate în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), Irina Toncoglaz (Murguleț), aceasta fiind subiect al evaluării conform Legii nr. 252/2023. Comisia a constatat nepromovarea de către subiect a evaluării din motivul neprezentării declarațiilor și a chestionarului privind integritatea etică.

UPDATE 13:00 Procurorul Oleg Cernenchi a fost numit în funcția de adjunct interimar al procurorului-șef al PCCOCS. Acesta a declarat că activează în organele procuraturii din octombrie 2006. Acesta a avut două mandate de adjunct al procurorului șef al Procuraturii raionului Leova.

„În august 2022, am fost numit în funcția de procuror în oficiul Comrat al Procuraturii UTA Găgăuzia. Totodată, am fost delegat în Procuratura raionului Leova, unde pe parcursul unui an am exercitat funcția de procuror. După un an, în august 2023, am fost delegat la PCCOCS, oficiul Sud”, a explicat Cernenchi.

UPDATE 12:20 Procurorul Eduard Bulat, care a fost unul dintre adjuncții ex-procurorului general interimar Dumitru Robu, a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a subiectului privind demararea concursului pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS.

Bulat a argumentat că există o cauză împotriva Procuraturii Generale pe rolul instanței de judecată în privința numirii sale în această funcție, fără concurs. Fostul adjunct al șefului Procuraturii face referire la prevedea potrivit căreia „după încetarea exercitării mandatului, adjuncții procurorului general își pot continua activitatea în orice funcție de procuror vacantă, aleasă de ei, fiind numiţi fără concurs”.

Cauza se află la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, prima ședință având loc în aprilie 2023, urând alte două. Cea de-a patra ședință este programată pentru luna noiembrie.

Cererea lui Eduard Bulat a fost respinsă de CSP cu votul celor 9 membri prezenți în ședință, fiind aprobată inițierea concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS.

Data limită stabilită pentru denumirea dosarelor a fost de 26 august.

În martie 2023, CSP a încetat concursul pentru funcția de procuror-șef al PCCOCS, după ce toți membrii comisiei de preselecție a candidaților și-au anunțat retragerea din componența comisiei.

La începutul ședinței, mai mulți procurori numiți recent au depus jurământul:

  • Anatoli Arabadji – procuror în Procuratura UTA Găgăuzia, Oficiul Ceadîr-Lunga;
  • Marcel Caras – procuror în Procuratura raionului Hîncești;
  • Teodor Codreanu – procuror în Procuratura raionului Ialoveni;
  • Olesea Dobrovolschi – procuror în Procuratura raionului Briceni;
  • Nicolae Dumbrăveanu – procuror în Procuratura raionului Ialoveni;
  • Alexei Eșan – procuror în Procuratura raionului Orhei;
  • Marcel Fală – procuror în Procuratura raionului Sîngerei;
  • Cristin Ghemu – procuror în Procuratura raionului Ialoveni;
  • Nicu Osoianu – procuror în Procuratura raionului Ungheni;
  • Ina Palamarciuc – procuror în Procuratura raionului Drochia;
  • Ion Stici – procuror în Procuratura raionului Căușeni.

După numirea sa în funcție, procurorul depune următorul jurământ în fața procurorului general și a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor: „Jur să respect cu strictețe Constituția, legile Republicii Moldova, drepturile și libertățile omului și să îndeplinesc conștiincios obligațiile ce îmi revin”.

UPDATE 11:45 CSP urmează să anunțe inițierea concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). În plus, va examina ordinul procurorului general cu privire la asigurarea interimatului funcției de adjunct al procurorului-șef al PCCOCS.

Pe ordinea de zi a ședinței a fost inclus și raportul Comisiei de evaluare a procurorilor emis în privința procurorei Irina Toncoglaz.