Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Ședință CSM: Candidat la…

LIVE Ședință CSM: Candidat la funcția de judecător la CSJ, cu trei proceduri de evaluare nepromovate, în fața Consiliului

Captură de ecran

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a întrunit marți, 25 iunie, în ședință pentru a examina 24 de subiecte incluse în agendă. CSM va examina rezultatele evaluării integrității etice și financiare a trei candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și a unui magistrat al CSJ. care nu au promovat evaluare Comisie Vetting: Anatolie Țurcan, Adrian Ciobanu, Ion Tețcu și Alexandru Rotari.

UPDATE 17:09 CSM a dispus amânarea deliberării și pronunțarea deciziei în privința raportului Comisiei Vetting emis pentru candidatul Alexandru Rotari, la fel, pentru ședința din 2 iulie.

UPDATE 16:22 CSM examinează rezultatele evaluării de Comisia de evaluare a candidatului la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Alexandru Rotari.

Avocatul Alexandru Rotari nu a promovat evaluarea Comisiei Vetting , și nici evaluarea Comisie Pre-Vetting, efectuată de două ori, pentru funcția de membru al CSM, la care a candidat anterior.

CSM a anunțat joi, 23 mai, rezultatele concursului pentru suplinirea posturilor vacante de judecător în unele instanțe. Avocatul Alexandru Rotari, clasat pe locul 20 în baza punctajului acumulat, care a optat pentru Soroca, sediul Central, a fost singurul candidat care nu s-a ales cu funcția selectată, după ce 7 membri ai Consiliului au votat împotriva numirii sale.

Rotari a mai deținut anterior funcția de judecător, pentru aproape 10 ani, în perioada 2004-2014.

Alexandru Rotari

UPDATE 16:19 Consiliul va pronunța, la fel, hotărârea în privința candidatului Ion Tețcu în ședința din 2 iulie.

Potrivit unui anunț al Comisiei de pe 18 mai, procurorul Ion Tețcu nu corespunde criteriilor de integritate financiară și/sau etică și nu a promovat evaluarea.

Țețcu ocupă din 2022 funcția de procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Ion Tețcu

UPDATE 16:14 CSM a hotărât amânarea examinării raportului Comisie Vetting în privința judecătorului Andrian Ciobanu, pentru ședința din 2 iulie.

UPDATE 14:43 CSM a reluat examinarea rezultatelor evaluării integrității etice și financiare a candidaților la funcția de judecător al CSJ.

Judecătorul Curții de Apel Bălți, Andrian Ciobanu, care nu a promovat evaluarea evaluării, este prezent la ședință. În privința acestuia, Comisia Vetting a identificat dubii pe trei subiecte.

ZdG a scris anterior că, în perioada anilor 2021-2022, judecătorul Curții de Apel Bălți, Andrian Ciobanu a înregistrat un rulaj de depuneri în contul jocurilor de noroc de circa 740 de mii de lei. Subiectul a fost abordat la 15 ianuarie de Comisia Vetting în cadrul audierilor publice pentru ocuparea funcției de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Comisia a constatat că judecătorul a efectuat în această perioadă peste 500 de depuneri în cont. Doar la 1 noiembrie 2021, Andrian Ciobanu, timp de cinci ore, a pus în joc 24 de mii de lei.

UPDATE 11:00 CSM a aprobat, cu 9 voturi, amânarea examinării, pentru ședința de vineri, 28 iunie, a rezultatelor evaluării prezentate de Comisia de evaluare în privința judecătorului CSJ, Anatolie Țurcan.

Avocatul Ghenadie Bambuleac solicitase o amânare de două săptămâni pentru a lua cunoștință cu materialele dosarului, deși CSM a depășit deja termenul de examinare a rezultatelor în privința judecătorului CSJ.

UPDATE 10:40 CSM a respins cererea lui Anatolie Țurcan privind suspendarea examinării rezultatelor evaluării Comisiei Vetting în privința judecătorului CSJ.

UPDATE 10:20 CSM a respins cererea avocatului de recuzare a membrului Ion Guzun de la examinarea solicitării prezentate Consiliului de suspendare a examinării evaluării lui Țurcan.

La CSJ a fost înregistrată la 14 iunie și se examinează cauzaȚurcan Anatolie vs. Consiliul Superior al Magistraturii – Acţiuni privind controlul legalităţii actelor administrative ale Consiliului Superior al Magistraturii”.

UPDATE 10:18 CSM examinează cererea judecătorului Anatolie Țurcan de suspendare a examinării rezultatelor evaluării.

Judecătorul CSJ solicită suspendare examinării rezultatele evaluării Comisie Vetting, potrivit cărora se recomandă nepromovarea evaluării de către Țurcan, având în vedere că magistratul a contestat anterior la CSJ decizia CSM din 9 aprilie 2024, conform căreia s-a constatat abaterea disciplinară comisă de judecătorul Curții Supreme de Justiție și s-a aplicat sancțiunea disciplinară sub formă de „avertisment”.

Țurcan este reprezentat de Bambuleac, magistratul lipsind de la ședința CSM.

UPDATE 09:45 În ședința CSM s-a prezentat Ghenadie Bambuleac, avocatul judecătorului CSJ Anatolie Țurcan, care nu a promovat evaluarea Comisie Vetting. Apărătorul a solicitat membrilor Consiliului amânarea examinării subiectului, susținând că își reprezintă clientul din ziua de luni, 24 iunie, și că nu cunoaște dosarul.

Ghenadie Bambuleac

Comisia Vetting a anunțat la 18 mai că a finalizat evaluarea integrității a încă trei subiecți care candidează pentru funcția de judecător la CSJ și a unui judecător CSJ în funcție. Potrivit Comisiei, candidații CSJ, avocata Rodica Chirtoacă, procurorul Ion Tețcu, judecătorul de la Curtea de Apel Bălți, Andrian Ciobanu, și judecătorul în funcție la Curtea Supremă de Justiție, Anatolie Țurcan, nu corespund criteriilor de integritate financiară și/sau etică și nu au promovat evaluarea.

Potrivit legii privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ, Consiliul Superior al Magistraturii examinează în ședință publică, în baza dosarului de evaluare recepționat de la Comisia de evaluare, rezultatele evaluării judecătorului. Judecătorul poate prezenta informații suplimentare pe care le consideră relevante doar dacă probează că a fost în imposibilitatea de a le prezenta anterior.

Legea mai prevede că, prin hotărâre motivată, adoptată în cel mult 30 de zile de la recepționarea documentelor, Consiliul Superior al Magistraturii acceptă raportul cu privire la evaluare și constată promovarea sau nepromovarea evaluării saurespinge raportul cu privire la evaluare și dispune, o singură dată, reluarea procedurii de evaluare a judecătorului, dacă constată circumstanțe de fapt sau erori procedurale care puteau duce la promovarea sau, după caz, nepromovarea evaluării.

Astfel, CSM a depășit termenul de examinare a rezultatelor în privința judecătorului CSJ în funcție și a celorlalți doi candidați.

Comisia Vetting a anunțat la 7 iunie că a finalizat evaluarea integrității avocatului Alexandru Rotari, care candidează pentru funcția de judecător la CSJ. Raportul de evaluare cu propunerea de nepromovare a fost transmis în aceeași zi CSM pentru examinare.