Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Ședința CSM: Judecătorul Anatolie…

LIVE Ședința CSM: Judecătorul Anatolie Țurcan, care nu a promovat evaluarea integrității, eliberat din funcție

Sursa: Comisia Vetting - Vetting Commission/Facebook

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au reunit în ședință marți, 2 iulie. Cei nouă membri vor analiza, potrivit agendei ședinței, 21 de subiecte. Plenul CSM examinează rezultatele evaluării de către Comisia de evaluare a șase candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), în plen prezentându-se Adrian Ciobanu, Ion Tețcu, Alexandru Rotari, Anatolie Țurcan, Ruslan Berzoi și Ludmila Bolocan.

UPDATE 17:10 CSM a acceptat raportul Comisiei Vetting și a constat nepromovarea evaluării externe de către judecătorului CSJ Anatolie Țurcan. Totodată, Consiliul a decis să-l elibereze pe Țurcan de la CSJ.

Decizia CSM poate fi contestată în termen de 30 de zile.

UPDATE 15:56 Plenul CSM s-a retras în deliberare pentru a decide asupra raportului Comisiei Vetting în privința lui Alexandru Rotari.

UPDATE 15:30 CSM acceptă raportul Comisiei Vetting în privința magistratului Adrian Ciobanu, candidat la funcția de judecător la CSJ, care a constatat nepromovarea evaluării externe. Adrian Ciobanu a fost eliberat din funcția de judecător la Curtea de Apel Bălți.

UPDATE 15:30 Plenul CSM s-a retras în deliberare pentru a decide asupra raportului Comisiei de evaluare în privința lui Adrian Ciobanu.

UPDATE 15:23 După două ore de deliberări, șase judecători au fost suspendați din funcție prin decizia CSM. În privința celei de-al șaptelea magistrat, membrii CSM nu s-au expus și au decis să amâne expunerea la solicitarea judecătorului.

Numele judecătorilor vizați în decizie nu au fost anunțate public, plenul CSM au punctat că aceștia sunt vizați într-o urmărire penală.

UPDATE 13:15 Membrii CSM examinează suspendarea din funcție a unor judecători. Președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman a declarat că examinarea va avea loc în ședință închisă.

UPDATE 11:43 CSM examinează demersul salariaților din cadrul Curții de Apel Bălți privind sesizarea Curții Constituționale referitor la declararea neconstituționalității unor prevederi din Legea bugetului de stat pentru anul 2024.

CSM admite demersul salariaților din cadrul Curții de Apel Bălți.

UPDATE 11:34 Candidata la funcția de judecătoare la CSJ, Ludmila Bolocan, s-a prezentat la audierile CSM pe marginea raportului cu rezultatele evaluării Comisiei Vetting. Ludmila Bolocan a promovat evaluarea externă. Cu nouă voturi „pro”, CSM adoptă Hotărârea de admitere a raportului Comisiei Vetting în privința judecătoarei.

Ludmila Bolocan. Captură foto: privesc.eu

UPDATE 11:30 Pauză tehnică.

UPDATE 11:23 Plenul CSM examinează cererea judecătoarei Silvia Slobodzean privind transferul de la Judecătoria Strășeni la Judecătoria Chișinău. Temei pentru reluarea examinării a servit decretul prezidențial pentru numirea magistratei în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Transferul magistratei a fost susținut de șașe membri CSM. Trei dintre aceștia au votat „împotrivă”.

La 16 mai curent, membrii CSM au decis că „se suspendă soluționarea cererii Silviei Slobozean”, până când va fi emis decretul de numire până la atingerea plafonului de vârstă.

Silvia Slobozean. Captură foto: Privesc.eu

UPDATE 11:00 Pauză.

UPDATE 10:55 Candidatul la funcția de judecător la CSJ, Ruslan Berzoi, este audiat de plenul CSM. CSM a admis raportul Comisiei de evaluare externă.

Avocatul Ruslan Berzoi a fost anterior membru supleant în Colegiul de evaluare a performanțelor procurorilor, participând la mai multe concursuri, unde nu a întrunit numărul necesar de puncte pentru a fi promovat în funcție.

Ruslan Berzoi. Captură foto: privesc.eu

UPDATE 10:50 Judecătorul Sergiu Stratan a fost desemnat de CSM să execute interimatul funcției de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Acesta a fost susținut de opt voturi „pro” a membrilor CSM și unul „împotrivă”.

UPDATE 10:41 După o oră de audieri, membrii CSM s-au retras pentru deliberare, urmând să se expună privind câștigătorul concursului pentru exercitarea interimatului funcției de vicepreședinte al Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

UPDATE 9:44 Ședința debutează cu examinarea dosarelor magistraților Sergiu Stratan și Petru Păun care în concursul pentru exercitarea interimatului funcției de vicepreședinte al Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Agenda Csm by Ziarul de Gardă