Ședința CSM. Ministrul în exercițiu, Fadei Nagacevschi, exclus de la ședință
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc marți, 13 aprilie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi sunt programate 19 subiecte, printre care și subiectul cu privire la stabilirea procedurii și criteriilor de selectare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC).
13:05 Se examinează demersul Oficiului Consiliului Europei de la Chișinău referitor la desemnarea unui reprezentant al CSM în calitate de membru permanent al Comitetului de Supraveghere în cadrul Proiectului „Consolidarea sistemului de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova”.
„Propun ca membri organului colegial să înainteze candidaturi din rândul membrilor CSM. Propun candidatura lui Petru Moraru”, a declarat în plenul CSM Ion Crețu.
„Cu 9 voturi „pro” ale membrilor prezenți se admite demersul Oficiul Consiliului Europei de la Chișinău referitor la desemnarea unui reprezentant al CSM în calitate de membru permanent al Comitetului de supraveghere în cadrul Proiectului „Consolidarea sistemului de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova” se desemnează membrul CSM Petru Moraru.Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel în 30 de zile”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.
12:50 Se examinează cererea judecătorului Iraida Secrieru-Coșleț de la Judecătoria Chișinău, referitor la suspendarea din funcție în legătură cu acordarea concediului parţial plătit pentru îngrijirea copilului.
12:45 Membrii CSM au acceptat cererea judecătorului Serafim Vasilache de la Judecătoria Chișinău, referitor la anularea suspendării din funcție în legătură cu acordarea concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului.
12:33 Se examinează subiectul cu privire la desfășurarea concursului pentru desemnarea unui judecător în calitate de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției. La concurs s-au înscris patru judecători: Mihail Cojocaru, Ghenadie Eremciuc, Adrian Cerbu și Maria Frunze.
„Cu 9 voturi „pro” și ale membrilor prezenți, plenul CSM hotărăște: „Se desemnează Cerbu Adrian, judecător la Judecătoria Criuleni, în calitate de membru în componența consiliului Institutului Național al Justiției pe un mandat de patru ani. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile”, a spus președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.
12:32 Cu 12 voturi „pro”, membrii CSM au acceptat demersul președintelui Curții de Apel Bălți privind alocarea mijloacelor financiare suplimentare Este vorba despre 256 678 lei pentru achitarea indemnizațiilor.
11:52 Se examinează demersul vicepreședintelui interimar al Judecătoriei Comrat, Igor Botezatu, referitor la modificarea numărului judecătorilor supleanți specializați în materie de insolvabilitate și lichidare.
„Se respinge demersul de alocare a mijloacelor suplimentare”.
11:31 După o pauză de aproximativ 30 de minute, magistrații examinează subiectul cu privire la contestarea Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 27/6 din 18 septembrie 2020, emise în privința ex-judecătorului Mihai Murguleț de la Judecătoria Chișinău.
„Cu 0 voturi „pro” și 10 „contra” a fost respinsă cererea judecătorului Murguleț”.
10:53 Membrii CSM s-au pronunțat pe subiectul privind contestarea Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 30/7
din 16 octombrie 2020, emise în privința judecătorului Gheorghe Mîțu de la Judecătoria Chișinău, sediul central.
„Se menține hotărârea Colegiului disciplinar”, a precizat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.
09:35 Judecătorul Gheorghe Mîțu a prezentat o cerere de recuzare prin care solicită demisia magistratei Carolina-Ciugureanu Mihailuță.
Cu un vot „pro”, cererea de recuzare a fost respinsă.
09:28 Membrii CSM examinează demersul cu privire la contestarea Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 30/7
din 16 octombrie 2020, emise în privința judecătorului Gheorghe Mîțu de la Judecătoria Chișinău, sediul central.
„Cu 8 voturi „pro” a fosta acceptată cererea domnului Mîțu”, a spus președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.
09:27 Agenda a fost aprobată de către membrii CSM.
09:24 Membrii CSM au votat pentru ca ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, să fie exclus de la ședință.
09:18 Magistrații CSM examinează posibilitatea participării în cadrul ședinței a ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi. Magistrata Elena Belei: „Noi am început chiar de la începutul ședinței un joc de prost gust. Punerea la vot o să ne compromită în mod fatal. Noi și așa suntem compromiși”.
Membrul CSM Dorel Musteață susține că dacă Fadei Nagacevschi va participa la ședință atunci el va părăsi ședința în semn de protest.
09:13 Magistrata Nina Cernat, despre participarea lui Ngacevschi la ședință: „Este o imixtiune în activitatea CSM din moment ce dvs. nu aveți calitate de membru cu funcții depline”, a spus Cernat.
09:07 Fadei Nagacevschi: „În ceea ce privește dreptul meu de vot, acest lucru se află la discreția dvs. Eu particip la această ședință pentru a face apel la responsabiliatea dvs. Deja planează suspiciuni ca dvs. intenționați să numiți un judecător la CC din motive politice. Trebuie să numiți cât mai repede un candidat la CC”, a spus Nagacevschi.
09:06 Președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, anunță că în cadrul CSM va participa ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, care anterior a fost avocatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova. Magistratul CSM Dorel Musteață susține că Nagacevschi nu trebuie să participe la ședință.
09:06 A început ședința CSM.
Pe 30 martie, membrii CSM au amânat toate concursurile de pe ordinea de zi. „Propun să anulăm toate concursurile de pe ordinea de zi. Este imposibil să se desfășoare în online. Nu este clară situația cu exprimarea voturilor”, a spus Musteață.