Declarațiile președintei CC după ce Înalta Curte a anulat hotărârea Parlamentului de numire în funcție a patru membri ai CSM
Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituționale prevederile din articolul I, punctul 1 din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, prin decizia adoptată de CC, este anulată și Hotărârea Parlamentului din 17 martie 2020, prin care Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu au fost numiți membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Mai exact, CC a declarat neconstituțională modificarea operată, de către Parlament, la Legea cu privire la CSM în legătură cu majorarea numărului membrilor, de la 12 la 15. Astfel, componența CSM va reveni la formula anterioară, mai exact la 12, dar nu 15, așa cum este acum, iar patru membri actuali ai CSM sunt revocați din funcție.
Membrii CC au examinat joi, 10 iunie, sesizarea deputaților PAS, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, privind controlul constituționalității unor prevederi din Legea ce se referă la CSM.
Prin sesizarea depusă la CC, autorii au solicitat Înaltei Curți și anularea hotărârii Parlamentului prin care Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu au fost numiți în funcția de membri al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) menționând că „Dodon și-a pus patru oameni loiali în funcția de membru al CSM” și că „CSM-ul a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc”.
Pe 31 mai curent, Gheorghe Balan, candidat la funcția de judecător al Curții Constituționale a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, amânarea concursului pentru suplinirea funcției vacante la CC, până la luarea unei decizii de către Înalta Curte, în privința numirii celor patru membri ai CSM.
Pe 28 octombrie 2020, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au depus o sesizare la Curtea Constituțională în legătură cu Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Prin sesizarea depusă, parlamentarii au solicitat judecătorilor Curții Constituționale verificarea controlului constituționalității a unor prevederi din pct. 1 al art. I din Legea nr. 193/2019 pentru modificarea unor acte legislative referitoare la modificarea art. 3 alin. (3) din Legea nr. 947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii în partea ce ține de procedura de selectare de către Parlament a profesorilor de drept titulari, precum și a Hotărârii Parlamentului nr. 53/ 2020 privind numirea unor membri al Consiliului Superior al Magistraturii.