ULTIMA ORĂ Ion Munteanu, candidatul propus șefei statului pentru numirea în funcția de procuror general
Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) s-au întrunit în ședință pentru a desfășura proba de interviu pentru candidații la funcția de procuror general, în cadrul concursului organizat repetat. Trei candidați luptă pentru fotoliul de procuror general al R. Moldova. Procurorii Alexandru Cernei, Octavian Iachimovschi și Ion Munteanu au trecut în următoarea etapă a concursului.
ZdG a analizat declarațiile de avere, activitatea și integritatea candidaților și a prezentat cele mai importante informații despre cei care aspiră la șefia Procuraturii Generale (PG).
UPDATE 15:35 CSP va transmite președintei Maia Sandu hotărârea privind propunerea de numire a lui Ion Munteanu în funcția de procuror general.
Conform cadrului legal, candidatul urma să fie evaluat de Comisia de evaluare a procurorilor. Ion Munteanu a promovat evaluarea Comisiei Vetting, conform deciziei din 21 martie 2024, aprobată de CSM la 15 aprilie. Astfel, șefa statului urmează să ia o decizia în privința emiterii decretului de numire.
UPDATE 15:05 Ion Munteanu a acumulat cel mai mare punctaj final în baza fișelor de evaluare.
Consiliul s-a retras în deliberare pentru a pune în discuție finalizarea concursului și înaintarea câștigătorului pentru numirea în funcție.
CSP a aprobat următorul punctaj final pentru concursul la funcția de procuror general:
Ion Munteanu – 9,21
Octavian Iachimovschi – 8,80
Alexandru Cernei – 7,92
UPDATE 14:33 Consiliul s-a retras în deliberare pentru completarea fișelor de evaluare a candidatului Ion Munteanu.
După completarea tuturor fișelor de evaluare, se calculează punctajul final, iar Consiliul adoptă o hotărâre motivată prin care confirmă rezultatele concursului.
Consiliul adoptă o hotărâre motivată prin care nominalizează candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj final în baza fișelor de evaluare, pe care îl propune președintelui Republicii pentru numirea în funcția de procuror general.
Candidatul la funcția de procuror general, este evaluat, în cadrul ședinței de interviu, în bază de fișă care include următoarele criterii:
a) conceptul de management și dezvoltare instituțională;
b) motivația de accedere în funcția de procuror general;
c) experiența și competența profesională;
d) capacitatea de analiză critică și comunicare publică;
e) angajament instituțional raportat valorilor profesionale;
f) integritate, etica și buna reputație.
UPDATE 14:30 Ion Munteanu a fost întrebat de către unul dintre membrii CSP de ce a expediat Veronicăi Dragalin plângerea Tatianei Răducanu împotriva șefei Procuraturii Anticorupției, despre care ZdG a relatat recent.
Totodată, i s-a solicitat să explice cum vede decizia Veronicăi Dragalin de a expedia scrisoarea în care a anunțat că Tatiana Răducanu „este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.
Șeful PG a declarat că a recepționat mai multe sesizări din partea Tatianei Răducanu.
„Una dintre care, într-adevăr, a fost expediată spre examinare Procuraturii Anticorupției sub aspectul de a formula și de a prezenta informații. Erau contestate acte inexistente. Răducanu, în una dintre solicitări, a invocat anularea de către procurorul general a unei ordonanțe de pornire a urmării penale în raport cu acest subiect. Noi nu avem avem astăzi o urmărire penală în raport cu acest subiect. Dragalin urma să asigure informarea Tatianei Răducanu în conformitate cu procedura penală despre ce anume investighează Procuratura Anticorupție. Aici eu nu am avut temei de intervenție.
Alte solicitări au fost expediate unuia dintre procurorii cu misiuni speciale, pentru a fi examinate clar toate alegațiile prezentate de Răducanu și prestația Procuraturii Anticorupției”, a declarat Munteanu.
Procurorul general interimar a mai declarat că nu a cunoscut despre informațiile prezentate în scrisoare.
„Am constat că Procuraturii Anticorupție i-au devenit cunoscute acele pretinse comunicări la începutul lunii aprilie. A durat o lună de zile până Procuratura a examinat respectivele comunicări, Dragalin a fost informată de cele constate și ulterior a decis să informeze primele persoane în stat despre acest aspect. Până la urma în activitatea sa, procurorul este responsabil de acțiunile pe care le întreprinde. Însă este un subiect sensibil, care clar că la un moment dat urma a fi calificat, apreciat și examinat. Nu neapărat în raport cu calitatea de membru a doamnei Răducanu. La etapa respectivă, Răducanu nu este figurantă în acele discuții”, a mai precizat Ion Munteanu.
UPDATE 13:30 Procurorul general interimar Ion Munteanu, ultimul candidat, este intervievat de CSP.
UPDATE 12:50 Consiliul s-a retras în deliberare pentru completarea fișelor de evaluare a candidatului Octavian Iachimovschi.
UPDATE 12:45 CSP a fost sesizat astăzi de către fostul șef al Inspecției procurorilor Victor Ababii care l-a acuzat pe Iachimovschi de falsificarea probelor în cauza penală ce vizează membrii săi de familie: procurorii Olga Casian și Cornel Casian.
Procurorii și ofițerii anticorupție au efectuat mai mai multe percheziții la 2 procurori și rudele acestora, într-un dosar de îmbogățire ilicită (art.3302 alin.2 din Codul penal), a anunțat Procuratura Anticorupție joi, 25 aprilie.
Cauza penală a fost pornită în luna noiembrie 2023, de către procurorul general interimar, în baza procesului penal intentat de Procuratura Anticorupție urmare a autosesizării din informațiile apărute în spațiul public.
Potrivit materialelor administrate, persoanele vizate, activând în funcțiile de procurori, ar fi dobândit și deținut bunuri înscrise formal pe persoane terțe și ar fi efectuat cheltuieli valoarea cărora depășesc veniturile legal obținute cu 1,2 milioane de lei.
Ababii a invocat că s-a urmărit compromiterea sa după ce în 2020 ar fi pornit patru cauze disciplinare împotriva lui Iachimovschi.
Potrivit procurorului anticorupție, Ababii nu are nicio calitate procesuală în dosarul penal.
„Am avut patru proceduri disciplinare, care nu au fost intentate de domnul Ababii, ci din raportul unui șef de direcție din cadul PG. (…) Aceste proceduri au fost încetate atât de către Colegiu cât și de CSP din lipsa faptelor”, a mai spus Iachimovschi.
UPDATE 12:20 Întrebat ce măsuri va întreprinde pentru combaterea misoginismului și sexismului în cadrul Procuraturii, Iachimovschi a spus că „nu a observat existența unor astfel de fenomene într-o măsură atât de gravă”. Acesta a sublinat că sunt trei reprezentante ale Procuraturii în cadrul CSP și că Procuratura Anticorupție este condusă de o procuroră.
„Urmează a fi efectuate anumite studii periodice pentru a vedea dacă ar putea avea loc astfel de procese. Haideți să fim optimiști, tot mai mult la funcția de procuror candidează doamne. Bărbații se duc în avocatură pentru că este plătit mai bine, ei trebuie să-și întrețină familia. Probabil că vom ajunge, în vreo 5 ani, când în Procuratură vom avea 70% doamne, iar la viitorul concurs va fi pusă altfel întrebarea”, a declarat procurorul anticorupție.
Iachimovschi a mai spus că până în 2020 soția sa a fost membră a unui partid politic, dar asta nu „ia afectat activitatea”.
Candidatul a mai menționat în conceptul său de management şi dezvoltare instituțională drept obiectiv crearea unei platforme de raportare a influențelor necorespunzătoare, administrată de o subdiviziune din cadrul Procuraturii Generale sau de către societatea civilă şi Consiliul Superior al Procurorilor.
UPDATE 11:23 Octavian Iachimovschi, care a luat cel mai mare punctaj în primul concurs care a fost anulat, este intervievat de CSP.
UPDATE 10:40 Consiliul s-a retras în deliberare pentru completarea fișelor de evaluare a candidatului Alexandru Cernei.
Conform Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului, după încheierea fiecărui interviu, fiecare membru al Consiliului evaluează în deliberare, cu argumentarea punctajului acordat, candidatul prin completarea fișei de evaluare.
Punctajul se acordă, pe o scară de la 1 la 10, după cum urmează:
a) se apreciază fiecare criteriu separat;
b) se calculează punctajul total per fișă a candidatului, care reprezintă media aritmetică a punctajelor acordate per fiecare criteriu.
UPDATE 09:30 Alexandru Cernei își prezintă conceptul de management şi dezvoltare instituțională pentru perioada 2024 – 2031.
Conform candidatului, „punctele slabe” ale instituției sau „dezavantajele organizaţionale” sunt:
- lipsa unei strategii eficiente de comunicare;
- Riscurile profesionale care conduc fie la acţiuni de intimidare, corupere sau, după caz, demisie din organele procuraturii;
- Lipsa echipamentului şi instruirii specializate pentru procurori în vederea combaterii crimei organizate şi actelor de corupţie;
- Ingerinţe externe şi interne în activitatea procurorului;
- Interpretarea extensivă a noţiunii de procuror ierarhic superior în cadrul procedurilor penale;
- Formalismul, uneori, prea rigid a procedurii penale, care duce indubitabil la creşterea volumului de lucru;
- Resurse umane şi materiale limitate în desfăşurarea activităţii de procuror;
- Echipament şi soft IT nesecurizate şi depășite pe alocuri, care expun riscurilor confidențialitatea urmăririi penale şi eficiența activității de procuror;
- Numărul insuficient de training-uri dedicate domeniului comunicării cu mass-media şi relaţiilor cu publicul;
- Lipsa unor dezbateri publice transparente asupra conceptului de atribuire a statutului de magistrat procurorilor, fapt care pune la îndoială independenţa şi autonomia Procuraturii;
- Proceduri anevoioase de ridicare a imunităților pentru tragerea la răspundere penală a persoanelor de demnitate publică, inclusiv deputaţi şi judecători;
- Sistem depăşit al managementului cauzelor penale şi de repartizare a dosarelor în procuratură;
- Digitalizare insuficientă a sistemului Procuraturii (e- dosar);
- Lipsa prevederii legale de investire a Procuraturii cu drept de iniţiativă legislativă.
UPDATE 09:14 Primul candidat intervievat este Alexandru Cernei. Acesta ocupă funcția de procuror anticorupție din octombrie 2014.
„Următorul procuror general este esențial să fie o persoană cu înalte calități morale și profesionale și să cunoască sistemul din interior”, a declarat Cernei.
La data de 15 mai, la concursul repetat au depus dosarele trei procurori și un fost lector universitar: Ion Munteanu, Octavian Iachimovschi, Alexandru Cernei, Grigore Vornicescu. Plenul CSP a stabilit că Grigore Vornicescu nu întrunește condițiile concursului. Acesta nu a ocupat funcția de procuror sau judecător pentru minim 5 ani și nu a prezentat întregul set de acte (cazierul judiciar detaliat, certificatul medical, referința de la locul de muncă).
Concursul anterior, lansat de CSP în toamna anului trecut, a fost anulat la câteva zile după proba interviului susținută de candidați. Aceasta s-a întâmplat după ce Olesea Vîrlan, care a demisionat ulterior, a acordat un punctaj nejustificat unuia dintre candidați, iar CSP a decis, prin vot unanim, anularea concursului.
Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost evaluat nesatisfăcător de o comisie specială a CSP, fiind ulterior demis prin decret prezidențial. În ultimii doi ani, interimatul funcției de procuror general a fost asigurat de Dumitru Robu și Ion Munteanu.