CSM a constatat nepromovarea evaluării Comisiei Vetting de către Rodica Chirtoacă, candidată la funcția de judecător la CSJ
UPDATE 16:20 CSM va anexa la materialele dosarului înscrisurile prezentate de Svetlana Balmuș. Aceasta a prezenta acte suplimentare privind veniturile soțului său.
Astfel, examinarea subiectului a fost amânată pentru o altă ședință.
UPDATE 16:10 CSM a reluat examinarea rezultatelor evaluării de către Comisia de evaluare a candidatei la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Svetlana Balmuș.
Comisia Vetting a anunțat luni, 8 aprilie, că a finalizat evaluarea integrității membrei Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și a Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Svetlana Balmuș, care candidează pentru funcția de judecător la CSJ.
În interviul candidatei Balmuș, Comisia a abordat subiecte de integritate financiară și etică, după cum urmează:
- Averea inexplicabilă în anii 2012, 2013 și 2021;
- Sursele financiare neclare folosite pentru deschiderea un cont de depozit în 2011;
- Veniturile soțului candidatei;
- Veniturile familiei obținute din activitatea de avocat;
- Dreptul de utilizare și habitare într-un imobil;
- Cazurile CEDO relevante subiectului evaluării.
Balmuș a fost numită membră a CSP din rândul societății civile de către președinta Maia Sandu, în septembrie 2021.
UPDATE 16:04 CSM a acceptat, cu 8 voturi „pentru”, raportul cu privire la evaluarea candidatei la funcția de judecător al CSJ Rodica Chirtoacă și a constatat nepromovarea evaluării.
Comisia de Vetting a aprobat, la 14 mai, raportul de evaluare a candidatei la funcția de judecătoare a CSJ Rodica Chirtoacă.
Candidata nu a deținut funcții publice până în prezent, astfel că nu a fost obligată anterior să depună declarații de avere și interese personale.
Chirtoacă exercită profesia de avocată din 2008. Comisia Vetting a formulat 4 dubii în privința ei: o sumă de 72 de mii de lei economii în numerar la sfârșitul anului 2016, sursele mijloacelor bănești utilizate pentru rambursarea unui credit ipotecar, cheltuieli de consum și avere inexplicabilă.
În cadrul ședinței, Chirtoacă a explicat că a adunat 280 de mii de lei după ce a muncii în perioada 2001-2010, în calitate de jurist, în cadrul unor companii care se aflau în insolvabilitate. Aceasta a spus că ar fi primit sume în plus de bani, „o remunerație suplimentară”, pentru alte roluri pe care le-a ocupat.
Creditorii companiilor în care a fost angajată ar fi fost Ministerul Finanțelor, Fondul Social și Serviciul Fiscal de Stat.
„În raportul Comisie de Vetting este descris că pe parcursul a 10 ani, în perioada 2001-2011, ați avut un venit net de 152 782 de lei. În medie, subiectul ar fi primit 15 272 de lei anual, adică 1 273 de lei lunar”, a menționat membrul CSM Ion Guzun.
Chirtoacă a explicat Consiliului că acela era salariul său de bază, iar restul banilor primiți ar fi fost parte a „cheltuielilor de procedură”.
„Nu considerați că aceste sume pe care le primeați, și din ele nu se achitau impozite, erau la limita legalității poate?”, a fost întrebată candidata de către Aliona Miron.
Aceasta a spus că sumele primite ar fi „onorariu”.
Candidata a mai fost întrebată de ce a contractat un credit ipotecar mai mare decât ar fi avut nevoie, fapt care ar fi obligat-o să plătească suplimentar 94 de mii de lei în plus.
„Suma de 280 de mii de lei era deținută de mine în euro. În acea perioadă, în 2014, cursul valutar era de 17.5 lei. În 2015-2016, cursul euro era 22 de lei. Pentru mine era convenabil să efectuez schimbul valutar în 2015, când a început să crească cursul valutar”, a spus avocata.
UPDATE 14:55 Avocata Rodica Chirtoacă este prezentă în cadrul ședinței CSM pentru examinarea rezultatelor evaluării de către Comisia de evaluare a candidatei la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Aceasta nu corespunde criteriilor de integritate financiară și/sau etică și nu a promovat evaluarea, a concluzionat Comisia Vetting.
UPDATE 14:45 CSM a amânat adoptarea unei decizie în privința evaluări procurorului Ion Tețcu. Potrivit membrului CSM Alexandru Postica, există discrepanțe între decizia Comisie de evaluare în limba engleză și cea în limba română.
UPDATE 13:55 CSM examinează rezultatele evaluării de către Comisia de evaluare a candidatului la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Ion Tețcu.
Potrivit unui anunț al Comisiei de pe 18 mai, procurorul Ion Tețcu nu corespunde criteriilor de integritate financiară și/sau etică și nu a promovat evaluarea.
Țețcu ocupă din 2022 funcția de procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
UPDATE 13:50 CSM a aprobat transferul temporar la CA Chișinău a patru dintre cei opt judecători care au depus cereri. Transferul va avea loc din 17 iunie, până la ocuparea a cel puțin 30 de funcții de judecător la CA Chișinău.
Este vorba despre Andrei Cașcaval, Natalia Mămăligă, Vitalie Budeci și Vladislav Schibin.
Astfel, cererea Valentinei Suruceanu și cea a lui Ion Dadu au fost respinse cu 6 voturi ale membrilor CSM.
Magistratul Valeriu Arhip a acumulat 4 voturi „pentru” și 4 „împotrivă”, iar cererea sa a fost, la fel, respinsă.
Romina Țurcan, de la Judecătoria Criuleni, sediul central, s-a retras din concurs și nu a fost audiată de în ședința CSM.
„Votul membrilor Consiliului a fost exercitat inclusiv reieșind din situația care este la Curtea de Apel Chișinău, dar și în instanța de unde veniți. Consiliul are o misiune complicată. Pe de o parte, ținem să ajutăm Curtea de Apel Chișinău, inclusiv prin aceste transferuri temporare, pentru a putea face volumului de lucru, iar pe de altă parte să nu periclităm buna desfășurare a activității instanțelor de fond. Dacă la Curtea de Apel Chișinău pot fi transferați judecători temporar, la instanțele de prim nivel transferul temporar nu există”, a spus președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman, îndemnând magistrații să participe și la alte concursuri.
Voturile oferite de CSM:
- Andrei Cașcaval, Judecătoria Anenii-Noi (sediul central) – 7 voturi „pentru” și 1 „împotrivă”
- Romina Țurcan, Judecătoria Criuleni (sediul central) – s-a retras din concurs
- Valentina Suruceanu, Judecătoria Hîncești (sediul central) – 2 voturi „pentru” și 6 „împotrivă”
- Natalia Mămăligă, Judecătoria Chișinău – 8 voturi „pentru”
- Vitalie Budeci, Judecătoria Chișinău – 8 voturi „pentru”
- Ion Dadu, Judecătoria Chișinău – 2 voturi „pentru” și 6 „împotrivă”
- Valeriu Arhip, Judecătoria Strășeni, sediul Călărași – 4 voturi „pentru” și 4 „împotrivă”
- Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău – 8 voturi „pentru”.
UPDATE 10:35 CSM a respins cererea judecătorului Grigore Manoli, de la Judecătoria Chișinău, privind transferul temporar la Curtea Supremă de Justiție. O singură membră a Consiliului a susținut transferul magistratului – Ioana Chironeț, ceilalți 7 membri prezenți votând „împotrivă”.
Astfel, CSM consideră eșuat concursul în partea suplinirii prin transfer temporar a trei funcții vacante la CSJ.
ZdG a relatat anterior că Manoli este magistratul care a luat decizia de achitare, în mai 2023, a fostului președinte al raionului Sângerei ales pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Gheorghe Meaun, care a fost reținut în 2015 de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurori într-un dosar de corupere pasivă și abuz de serviciu. Acesta a fost achitat pe motiv că nu a fost constatată existenţa faptelor infracţiunilor.
Decizia lui Manoli a fost menținută de un complet de judecată format din două magistrate care și-au dat demisia din funcție la scurt timp după pronunțarea decizie, pe 30 aprilie, în contextul evaluării la care urmează să fie supuși magistrații Curții de Apel.
UPDATE 10:15 CSM examinează cererea judecătorului Grigore Manoli, de la Judecătoria Chișinău, specializat în materie civilă, privind transferul temporar la CSJ.
Manoli participă și în concursul pentru funcția de judecător la CSJ. Comisia Vetting nu a emis deocamdată o decizie în privința acestuia.
UPDATE 10:09 Examinarea cererilor celor cinci magistrați de la Judecătoria Chișinău, privind înaintarea propunerii repetate de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, a fost amânată pentru altă ședință.
Motivul este absența de la ședință a membrei CSM Maria Frunze, din motive medicale. Astfel, CSM nu ar avea cvorumul necesar de membri judecători pentru a decide în privința carierei magistraților care au depus cereri.
Și examinarea rezultatelor evaluării de către Comisia de evaluare a doi candidați la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Anatolie Țurcan și Adrian Ciobanu, a fost amânată.
UPDATE 10:00 Membrii Consiliului Superior al Magistraturii s-au întrunit marți, 4 iunie, în ședință pentru a examina 20 de subiecte. Primele două chestiuni din agenda ședinței sunt concursurilor pentru suplinirea, prin transfer temporar, a funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și Curtea de Apel Chișinău.
Totodată, vor fi examinate rezultatele evaluării mai multor candidați la funcția de judecător la CSJ. Este vorba despre Anatolie Țurcan, Rodica Chirtoacă, Adrian Ciobanu, Ion Tețcu și Svetlana Balmuș.
Cinci judecători au depus cereri pentru înaintarea propunerii repetate de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă: Irina Păduraru, Galina Ciobanu, Angela Vasilenco, Ion Chirtoacă și Marcel Gandrabur.
În plus, CSM va examina demersul Curții de Apel Bălți privind excluderea judecătorului Ion Talpa, președintele instanței de apel, din componența judecătorilor specializați în controlul judiciar.