CSM a aprobat eliberarea autorizației pentru casarea bunurilor raportate la mijloace fixe pentru Curtea Supremă, Judecătoria Bălți și Judecătoria Orhei
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se va întruni vineri, 28 iunie, și luni, 1 iulie, în ședință extraordinară, pentru a-și alege președintele și pentru a examina cererile a 11 judecători privind înaintarea propunerii repetate de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.
Alți șase candidați solicită repetat numirea în funcția de judecător.
Pe agenda ședinței mai figurează examinarea, amânată anterior de două ori, a rezultatelor evaluării de către Comisia de evaluare a candidatului la funcția de judecător la CSJ, Anatolie Țurcan. Avocatul Ghenadie Bambuleac solicitase, în ședința din 25 iunie, o amânare de două săptămâni pentru a lua cunoștință cu materialele dosarului, deși CSM a depășit deja termenul de examinare a rezultatelor în privința judecătorului CSJ.
UPDATE 18:30 Au fost acceptate demersurile Curții Supreme de Justiție, Judecătoriei Bălți și Judecătoriei Orhei referitor la eliberarea autorizației pentru casarea bunurilor raportate la mijloace fixe.
UPDATE 18:17 CSM examinează subiectul cu referire la două demersuri ale unor instanțe judecătorești referitor la eliberarea autorizației pentru casarea bunurilor raportate la mijloace fixe.
UPDATE 17:45 Membrii CSM examinează cererile a trei candidați care solicită repetat numirea în funcția de judecător. Solicitările celorlalți trei candidați vor fi examinate luni, 1 iulie.
UPDATE 14:46 CSM a amânat, pentru ședința din 2 iulie, deliberarea și pronunțarea hotărârii în privința evaluării integrității judecătorului CSJ Anatolie Țurcan.
UPDATE 13:39 Judecătorul Anatolie Țurcan, care nu a promovat evaluarea integrității, acuză unul dintre membrii internaționali ai Comisiei Vetting că ar fi în „incompatibilitate de drept cu funcția deținută”.
Țurcan a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Parlamentul și Curtea Constituțională în privința unuia dintre membrii internaționali ai Comisiei Vetting, în cadrul ședinței de examinare a rezultatelor evaluării.
Solicitarea a fost respinsă de CSM, împreună cu alte cereri înaintate de Țurcan.
Conform magistratului și avocatului său, Ghenadie Bambuleac, membra internațională a Comisiei Vetting, Lavly Perling, este conducătoarea unui partid politic din Estonia, Parempoolsed, ceea ce ar reprezenta o „incompatibilitate de drept cu funcția deținută”.
Contactată de ZdG, Victoria Timuș-Loza, specialistă Comunicare și PR, a declarat că membra Comisiei Vetting, Lavly Perling, nu este în incompatibilitate de drept cu rolul său în cadrul Comisiei.
„Dna Perling nu a făcut parte dintr-un partid politic din Republica Moldova în ultimii 3 ani până la numirea sa în funcție, așa cum prevede Legea nr. 180 din 7 iulie 2023, care a interpretat interdicțiile și incompatibilitățile prevăzute în Legea nr. 65/2023”, se menționează în reacția Comisiei.
UPDATE 11:08 Judecătorul CSJ Anatolie Țurcan, care nu a promovat evaluarea Comisie Vetting, a înaintat cereri de recuzare a membrilor CSM Vasile Șchiopu și Aliona Miron, de la examinarea rezultatelor evaluării de către Comisia de evaluare a candidatului la funcția de judecător la CSJ.
Cele două cereri au fost respinse de CSM.
UPDATE 10:34 Vadislav Gribincea, prima persoană numită la Curtea Supremă de Justiție din rândul non-judecătorilor, a depus jurământul judecătorului.
Înainte de a începe să-şi exercite funcţia, judecătorul este obligat să depună următorul jurământ:
„Jur să respect Constituţia şi legile ţării, drepturile şi libertăţile omului, să-mi îndeplinesc cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire atribuţiile ce-mi revin”.
Jurământul se depune în termen de 10 zile de la numirea în funcţie, în şedinţă solemnă în faţa Consiliului Superior al Magistraturii, după citirea comunicării actului de numire.
Cum va arăta noua CSJ: 20 de judecători, dintre care 11 – judecători de carieră și 9 – din avocatură, procuratură și mediul academic
La 30 martie 2023, Parlamentul a adoptat un pachet de legi privind reforma CSJ. Legile au intrat în vigoare la 6 aprilie 2023 și prevăd că instanța supremă nu va mai examina un număr foarte mare de dosare, ci va avea rolul principal de a uniformiza practica judiciară, adică de a ghida magistrații din instanțele ierarhic inferioare privind soluționarea anumitor probleme de drept. Totodată, se schimbă și numărul de judecători în completele CSJ. Judecătorii vor examina dosarele în trei, nu în cinci.
Totodată, s-a schimbat și numărul de judecători de la Curtea Supremă, de la 33 la 20, iar pentru funcţia de magistrat al CSJ pot candida nu doar judecătorii de carieră, cum a fost până acum, ci și avocaţii, procurorii sau profesorii universitari în domeniul dreptului. Vor putea candida pentru CSJ judecătorii cu mai mult de 8 ani de experienţă, persoanele care au activat cel puțin 6 ani la Curtea Constituțională sau la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și avocaţii, procurorii, profesorii universitari cu mai mult de 10 ani de experienţă. La CSJ vor fi 9 magistrați care vin din avocatură, procuratură și din mediul academic, precum și 11 judecători de carieră.
UPDATE 10:20 Cei doi candidați la funcția de președinte al CSM, Ion Guzun și Vasile Șchiopu, au anunțat că se retrag din concurs, fără a explica motivul.
Desfășurarea concursului pentru alegerea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânată pentru luni, 1 iulie, timp în care membrii CSM ar urma să „mediteze”.