Curtea Constituțională a decis. Decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcția de premier, CONSTITUȚIONAL
Judecătorii Curții Constituționale (CC) se întrunesc astăzi, 22 martie, în ședință, pentru a examina legalitatea decretului președintei Maia Sandu, prin care l-a desemnat pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru.
Potrivit Domnicăi Manole, președinta Curții Constituționale:
- Se respinge sesizarea depusă de către Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski, Vlad Bătrîncea deputați în Parlamentul R. Moldova.
- Decretul președintei R. Moldova Maia Sandu privind desemnarea repetată a unui candidat la funcția de premier este declarat constituțional.
12.26. Judecătorii Curții Consituționale s-au retras în camera de Consiliu. Pronunțarea hotărârii va avea loc la ora 15.00.
12.22. „Retragerea Marianei Durleșteanu nu îi poate fi imputată președinte Maia Sandu. Această candidtura nu a fost propusă de dumneai. Este candidatul propus de majoritatea parlamentară. Considerăm că decretul doamnei președinte este constituțional, iar sesizarea va fi respinsă”, a menționat Olesea Stamate.
12.11. „Președinta nu întreprins măsuri în privința veridicității informațiilor, nu a întreprins măsuri în vederea stabilirii dacă există o majoritatea parlamentară formalizată în privința desemnării unui candidat. Mai mult de atât nu s-a întrepins nicio masură prin care să se ceară opinia publică referitor la candidatul majorității„, a susținut Bolea.
12.05. „Cred că ne-am convins de adevăratele intenții ale participanților. Atunci când cineva interpretează într-un mod jurisprudența. Mariana Durleșteanu nu s-a prezentat persoanal, iar de către presă nu a fost găsită în ziua când a anunțat retragerea. În cadrul consultărilor de la Președenție nu s-a discutat sincer și onest. Nu am discutat asemenea scenarii. Constatăm că nu se dorește indentificarea unui consens. Sesizarea nostră este argumentată, este însoțită de bunul simț și cu sinceră dorință de a găsi soluții”, a declarat socialistul Vlad Bătrâncea în cuvântul de încheiere.
11.55. „În cadrul consultărilor nu s-a discutat despre candidatura lui Igor Grosu. Motivul este că în momentul consultărilor pe masa discuțiilor era încă candidatura Marianei Durleșteanu”, a menționat Stamate.
11.25. „Odată cu finalizarea consultărilor, candidatul înaintat la funcția de prim-ministru nu mai exista.
Președintele, conducându-se de Constituția R. Moldova, a înaintat un nou candidat. Președinta Maia Sandu a respectat în tocmai toate prevederile”, a susținut Olesea Stamate.
10.45. „Considerăm că președinta Maia Sandu a încălcat Constituția. Decretul președintei Maia Sandu, prin care l-a desemnat pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru, contavine jurisprudenței Curții Constituționale. O procedură constiutțională eficientă este un element al democrației. Nucleul consultărilor parlamentare are scop învestirea unui Guvern. În cadrul condultărilor avute la Președinție nu s-a vorbit nimic despre candidatul Igor Grosu”, a susținut socialistul Vasile Bolea.
10.10. A început examinarea sesizării depuse de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski cu privire la controlul constituționalității Decretului președintei Maia Sandu prin care l-a desemnat pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru.
Curtea Constituțională a pronunțat la 19 martie, decizia prin care a respins cererea de suspendare a acțiunii decretului președintei R. Moldova, Maia Sandu, privind desemnarea lui Igor Grosu, în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru. De asemenea, Curtea a declarat admisibilă sesizarea nr. 60a/2021 depusă de socialiștii Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea, deputați în Parlament.
Președinta R. Moldova Maia Sandu a semnat marți, 17 martie, decretul prin care l-a desemnat pe Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat, tot marți, că își retrage candidatura.
- DOC/ Președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care l-a desemnat pe Igor Grosu la funcția de prim-ministru
- Cine este Igor Grosu, candidatul înaintat de președinta R. Moldova la funcția de premier
Marți, 16 martie, la Președinție, deputați din fracțiunile parlamentare din Legislativul de la Chișinău au discutat cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, despre situația politică din țară.
Liderul fracțiunii parlamentare a Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) Corneliu Furculița a dat citire la începutul ședinței Parlamentului din 18 martie, unui document privind crearea unei noi majorități parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier al R. Moldova. Furculiță însă nu a precizat cine sunt și câți deputați fac parte din noua majoritatea parlamentară.
Ulterior a fost făcut publică lista dar și numele candidatului propus de majoritatea parlamentară.
Vladimir Golovatiuc, ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă este candidatul noii majorități parlamentare la funcția de premier al R. Moldova. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, candidata desemnată anterior de către PSRM și-a retras candidatura.