Audieri publice la Parlament pe marginea dosarului penal în privința membrului CSM, Iulian Muntean. Stamate: „Este un caz care relevă o problemă sistemică”
Comisia juridică, numiri și imunități, organizează luni, 25 septembrie, audieri publice pe marginea existenței unui dosar penal în privința membrului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean.
UPDATE 12:30 În prima oră și jumătate, reprezentanții Parlamentului și organelor de drept au discutat despre Registrul de Informații Criminalistice și Criminologice al Serviciului Tehnologii Informaționale al Ministerul Afacerilor Interne.
„În cazul în care a fost înaintată ordonanța de punere sub învinuire, dar nu a fost introdus nimic în sistem, putem să avem o situație în care ordonanța dispare?”, a întrebat președinta Comisiei, Olesea Stamate.
Procurorul Octavian Iachimovschi, care a reprezintă Procuratura Anticorupție (PA), a afirmat că, timp de 12 ani, nu cunoaște să fie avut loc un astfel de caz.
„Trebuie să facem în așa fel încât manipulări în dosar să nu poată avea loc, iar dacă persoanei i-a fost acordat un anumit statut, atunci acest statut nu trebuie să devină negociabil (…). Cazul pe care îl discutăm astăzi nu-l discutăm doar din perspectiva elucidării felului în care s-au desfășurat aceste acțiuni. Este un caz care relevă o problemă sistemică”, a mai declarat Stamate.
Reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) au precizat că Muntean nu a avut statut de bănuit, dar de învinuit, de la început.
Vineri, 22 septembrie, noul membru al CSM, Iulian Muntean, care este învinuit de corupție într-un dosar din 2018, a anunțat că „crede că își va depune cererea de demisie”.
La două zile de la apariția în spațiul public a informațiilor legate de dosarul de corupție din 2018 în care este vizat Iulian Muntean, ceilalți membri ai Consiliului au emis o declarație în care își exprimă îngrijorarea cu privire la situația în care Muntean ar fi furnizat Comisiei Pre-Vetting „informații incorecte sau incomplete cu privire la o ancheta în curs de desfășurare, inițiată încă în 2018”. În acest sens, membrii CSM au indicat că soluția optimă pentru Iulian Muntean ar fi depunerea cererii de demisie.
Cei nouă membri ai CSM au afirmat că sunt îngrijorați și de faptul că, „deși se cunoștea de câteva luni că Iulian Muntean a fost supus verificărilor în fața Comisiei Pre-vetting, aceste informații totuși au fost comunicate publicului de către instituțiile statului abia acum, la o distanță de două săptămâni de la data numirii sale în funcția de membru al CSM pe un mandat de șase ani”.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a venit cu o reacție în legătură cu scandalul în care este vizat noul membru non-judecător al CSM, Iulian Muntean. Ministra a spus că, dacă acesta nu a indicat în chestionarul Comisiei Pre-Vetting despre faptul că a figurat în calitate de învinuit într-un dosar penal „atrage dubii serioase asupra integrității sale”. Astfel, „pentru a nu discredita imaginea și eforturile depuse în reforma justiției per ansamblu”, ea a recomandat „retragerea sau demisia sa” din funcție.
Pe 21 septembrie, Comisia Pre-Vetting a venit precizări în contextul informațiilor apărute în spațiul public, referitoare la Iulian Muntean, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care a promovat evaluarea extraordinară pe 14 august 2023, și a fost numit de Parlament în Consiliul Superior al Magistraturii pe 7 septembrie 2023, în sensul în care ar fi învinuit într-un proces penal de corupție ce datează cu anul 2018. Conform comunicatului publicat, „pe tot parcursul procesului de evaluare, Comisia nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat Iulian Muntean”.
Pentru a evalua integritatea financiară și etică a candidaților, Comisia Pre-Vetting susține că, prin lege, colectează date din numeroase surse publice și private, inclusiv de la Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate.
Ulterior, Procuratura Anticorupție a declarat că nu a fost interpelată de Comisia Pre-Vetting, pentru a oferi informații cu privire la candidatul Iulian Muntean, „așa cum s-a procedat în cazul altor candidați”.
Familia noului membru non-judecător al CSM, Iulian Muntean, care a susținut evaluarea integrității, deși are statut de învinuit de corupție într-un dosar din 2018, și a fost numit de Parlament, a fost implicată în campania electorală a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2021.
Soția avocatului Iulian Muntean, Neli Muntean, este membră a PAS din septembrie 2021, adică după desfășurarea scrutinului. Informația a fost confirmată pentru ZdG de purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare Adriana Vlas. Totuși, Iulian Muntean, care a împărțit și el materiale electorale din partea PAS, nu a fost anterior membru al partidului, potrivit aceleași surse.