La trei zile după revenirea la Guvern, Andrei Spînu anunță că „nu există nicio probă la acuzațiile” privind conturile pe care nu le-ar fi declarat, conform CNA
Andrei Spînu anunță joi, 20 iulie, după trei zile de când a revenit în funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, că Centru Național Anticorupție (CNA) „a răspuns oficial că învinuirile unor hoți despre așa-zisele sale conturi bancare sunt minciuni”și că „nu există nicio probă”.
Este vorba despre denunțul din luna septembrie 2022 adresat Procuraturii Generale de fostul deputat fugar Ilan Șor, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare de Curtea de Apel Chișinău, cu privire la pretinsele acțiuni ilegale ale lui Spînu şi tragerea la răspundere penală pentru îmbogățire ilicită şi fals în declarații.
„În cadrul verificării faptelor expuse, informațiile privitor la deținerea conturilor bancare în banca OCBC Wing Hang Bank subsidiară a Oversea Chinese Banking Corporation din Singapore de către Spînu Andrei, Moresense Partners LLC şi Focus Marketing LLC, nu s-au confirmat.
Având în vedere că în cadrul investigațiilor efectuate nu au fost administrate probe care ar confirma faptele invocate în denunț, la 19.07.2023 a fost emisă încheierea cu privire la finalizarea examinării cazului”, se arată în documentul publicat de Andrei Spînu.
ZdG a scris în luna martie că CNA examina demersul adresat în legătură cu pretinsele conturi bancare deținute în străinătate de către, pe atunci, fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu.
Miercuri, 29 martie, deputatul fugar a anunțat pe pagina sa de Facebook că termenul de examinare a „denunțului” său a fost prelungit de CNA.
Andrei Spînu a reacționat atunci pe Facebook la declarațiile lui Ilan Șor. Din 2021, a afirmat Spînu, „exponenții fugarilor din instituțiile publice” l-au șantajat, l-au interogat la minister, l-au atacat la „toate instituțiile de drept ale statului” și au deschis dosare referitor la activitatea sa.
„Prieteni, fugarii și hoții din țară, în cârdășie cu organele de drept ale țării continuă să mă atace public. Repet, o fac în cârdășie cu organele de drept. Pentru mine e clar de ce o fac. Încă din primele zile de guvernare (din vara 2021) am vorbit că persoanele care au lucrat împreună cu regimul plahotniuc nu trebuie să participe la reformarea justiției, sau la orice alt tip de reformă în țara asta. Am făcut-o și public, dar am făcut-o în mod special în echipa de guvernare.
Din 2021, exponenții fugarilor din instituțiile publice m-au șantajat, m-au interogat la minister, m-au atacat la toate instituțiile de drept ale statului, mi-au trimis mascați acasă și au deschis dosare referitor la activitatea mea.
Oamenii care l-au slujit pe plahotniuc la Procuratura Anticorupție, la CNA, la Procuratura Generală, la SIS, oameni care au participat la expulzarea profesorilor turci din țara noastră, oameni care în cariera lor au lucrat doar pe dosare politice trebuiau scoși din funcții din primele zile de guvernare. Sper ca acest lucru să se întâmple de acum în colo. Așa nu se mai poate.
Societatea și-a câștigat libertatea de oligarhi și hoți foarte greu. Exponenții lor încă sunt în instituții și ei trebuie scoși cât mai repede de acolo. Eu nu am ce ascunde, mi-am făcut și îmi voi face munca onest. Să fie clar, voi cere mereu transparență și orice suspiciune să fie investigată cap coadă. P.S. Știu că așteptați nume și prenume, le voi da la timpul potrivit. Până atunci sper ca cei vizați să se autosesizeze și să plece”, a declarat Andrei Spînu.
Andrei Spînu a revenit la cârma Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale după aproape șase luni. El a făcut parte din Guvernul Gavrilița, care și-a anunțat demisia pe 10 februarie 2023. Până acum Andrei Spînu a deținut funcția de secretar general al Aparatului președintelui R. Moldova, funcție pe care a avut-o și în 2020.