La ce etapă se află dosarul „cămătarului” de la CNA. Începând cu luna mai, în privința lui Ghenadie Tanas nu sunt aplicate măsuri preventive
Dosarul penal în care Ghenadie Tanas, șeful suspendat al Direcției urmărire penală a Centrului Național Anticorupție (CNA), este cercetat pentru practicarea ilegală a activității financiare și falsul în declarații, se află la faza de finalizare a acțiunilor de urmărire penală și investigațiilor financiare paralele, urmând ca în timpul apropiat să fie expediat în instanța de judecată.
În prezent, conform serviciului de presă al Procuraturii Anticorupție (PA), în privința lui Ghenadie Tanas nu sunt aplicate măsuri preventive. În acest dosar mai figurează încă cinci persoane.
„(…) Începând cu luna mai 2023, în privința lui Tanas Ghenadie nu sunt aplicate careva măsuri preventive, urmare a expirării de drept (un an de zile) a măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara, consecvent nefiind stabilite temeiuri noi de aplicare a unor măsuri procesuale de constrângere”, susțin reprezentanții PA.
În aprilie 2022, reprezentanții PA anunțau că, de la începerea anchetei, au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație care au avut drept scop „cercetarea completă și obiectivă a circumstanțelor cazului”, printre care efectuarea a 29 de percheziții care au vizat domiciliile, birourile, automobilele persoanelor supuse investigațiilor penale, precum și sediile unor persoane juridice; autorizarea și ridicarea informațiilor de la furnizorii de comunicații electronice, instituțiile bancare, notari și alte instituții în 31 de cazuri, cu ridicarea în total a aproximativ 3500 de file.
Pe 8 decembrie 2022, procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate au descins cu percheziții în biroul de serviciu al șefului suspendat al Direcției urmărire penală și în mai multe locații, inclusiv și la membrii familiei lui, care sunt bănuiți pentru complicitate la comiterea infracțiunilor imputate.
Ghenadie Tanas a fost subiect al mai multor investigații ale ZdG
În 2017, Tanas a fost subiect al unei investigații a ZdG cu titlul „Tranzacțiile cămătarului de la CNA”. ZdG scria că Ghenadie Tanas deținea bunuri mobile și imobile a căror valoare depășea veniturile sale declarate și că acesta a practicat cămătăria, împrumutând mai multor persoane zeci de mii de euro. Cel puţin, într-un caz documentat de ZdG, Tanas a folosit-o pe mama sa, profesoară, pe post de creditor, iar în, cel puţin patru cazuri, Tanas a apelat la instanţa de judecată pentru a obliga datornicii să-i întoarcă aproximativ 60 de mii de euro.
Pe 2 decembrie 2021, ZdG a publicat o nouă investigație în care a oferit detalii despre averea lui Ghenadie Tanas, numit anterior de la tribuna Parlamentului „milionarul în euro de la CNA”. Oficial, Ghenadie Tanas deține circa 100 de ha de terenuri agricole, iar fratele și mama celor doi au mai multe locuri de parcare atribuite unui bloc de locuit de pe strada Natalia Gheorghiu din Chişinău. În 2020, angajatul de la CNA s-a mutat cu traiul în apartamentul părinților, procurat în acest bloc, acum zece ani, și-a procurat o nouă Skoda Superb, care l-a costat întreg salariul și pensia luată de la CNA pentru ultimul an, și a scăpat basma curată după un control al averii și intereselor personale, inițiat de Autoritatea Națională de Integritate.