La ce etapă se află dosarele pentru îmbogățire ilicită inițiate în privința fostului lider al Pro Moldova Andrian Candu și ex-președintelui Curții de Apel Chișinău Vladislav Clima
La aproape un an de când ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul fostului lider al Partidului „Pro Moldova” Andrian Candu, finul de cununie al ex-președintelui partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, într-un dosar pentru îmbogățire ilicită, cauza penală în privința acestuia se află încă la faza de urmărire penală.
Tot la faza de urmărire penală se află și dosarul în care ex-președintele Curții de Apel Chișinău Vladislav Clima este cercetat pentru îmbogățire ilicită. Informația a fost oferită pentru Ziarul de Gardă de către reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA), în urma unei solicitări de informație.
„Aceștia au fost puși sub învinuire în baza art. 330/2 alin. (2) din Codul penal, pentru comiterea infracțiunii – îmbogățirea ilicită, adică deținerea de către o persoană cu funcție de răspundere sau de către o persoană publică, personal sau prin intermediul unor terți, a bunurilor în cazul în care valoarea acestora depășește substanțial mijloacele dobândite și s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu aveau cum să fie obținute licit, acţiuni săvârşite de o persoană cu funcţie de demnitate publică”, se arată în răspunsul PA.
Cât privește învinuirile pe care le aduc procurorii lui Clima și Candu, reprezentanții PA ne-au comunicat că „până la adoptarea unor hotărâri procesuale pe marginea acestor cauze” nu ne pot oferi mai multe informații.
„Ce ține de detalii cu referire la cauzele penale ce îi vizează pe numiți, vă aducem la cunoștință că, la moment, prin prisma prevederilor art. 8 și 212 din Codul de procedură penală, pentru a nu perturba procesul probatoriu, precum și a nu pune în evidență alte careva persoane implicate în caz, inclusiv cu răspândirea în spațiul public a unor informații ce țin de viața privată, proprietățile și alte aspecte cu caracter personal, până la adoptarea unor hotărâri procesuale pe marginea acestor cauze suntem în imposibilitate de a vă oferi mai multe informații”, se mai arată în răspunsul PA la solicitarea de informație.
Pe 12 iulie 2022, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la fostul lider al Partidului „Pro Moldova” Andrian Candu, într-un dosar de îmbogățire ilicită. Reprezentanții Procuraturii Generale (PG) nu au oferit atunci prea multe detalii. „Perchezițiile au loc în cadrul unei cauze penale de îmbogățire ilicită. Descinderile se desfășoară la domiciliul acestuia, precum și în alte locații (…)”, declara Mariana Cherpec, fosta purtătoare de cuvânt a PG.
În martie 2022, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunța că va cere în instanță confiscarea „averii nejustificate” a lui Andrian Candu, în sumă de peste 4,3 milioane de lei. Conform unui document ANI emis în acea perioadă, în 2015 -2016 a fost identificată diferența vădită în sumă de peste 790 de mii de lei în privința lui Candu, care a fost generată din procurarea cotei sociale de 10% la Prime Management SRL și suplinirea bugetului familial prin alimentare cont de card în țară și în străinătate cu mijloace bănești. Proveniența acestei sume de bani rezulta din alte surse decât cele identificate și probate în cadrul controlului.
Pe 11 aprilie 2022, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul și automobilul ex-președintelui Curții de Apel Chișinău Vladislav Clima, într-o cauză penală de îmbogățire ilicită. În urma descinderilor, PA anunța că „procurorii nu au depistat și ridicat careva obiecte și documente relevante pentru cazul examinat”.
În iunie 2022, ANI anunța că a încetat procedura de control al averii și intereselor personale în privința lui Vladislav Clima, ex-președinte al Curții de Apel Chișinău. Inspectorul de integritate care a efectuat verificările susținea că nu a stabilit „careva omisiuni, date incomplete sau eronate” admise de Vladislav Clima la completarea datelor din declarația de avere și interese personale pentru perioada anilor 2014-2021.
Totodată, în răspunsul PA se menționează faptul că deputatul fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Radu Mudreac este învinuit de săvârșirea infracțiunii de spălarea banilor, iar „la moment, în vederea administrării probatoriului în această cauză, au fost expediate demersuri în adresa organelor competente pentru a efectua anumite investigații”.
„La aceste demersuri, Procuratura încă nu a primit careva răspunsuri, motiv pentru care nu pot fi luate careva hotărâri pe marginea acestui caz”, subliniază PA.
În aprilie 2022, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat descinderi la domiciliul lui Radu Mudreac, fiind cercetat într-o cauză penală privind bănuiala rezonabilă de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Conform unui comunicat emis în acea perioadă de PA, cauza penală a fost pornită în august 2021, la sesizarea ANI. Faptele investigate datează începând cu anul 2011, atunci când „Mudreac era fondator și administrator al unei societăți cu răspundere limitată, și acționând de comun acord cu alte persoane, a întocmit contracte fictive de împrumut cu diferite persoane fizice, în sumă de 3 200 000 de lei”.