Justiție în blocaj: Decizia CSJ după ce președintele CSM a solicitat accelerarea procesului de examinare a recursurilor
Impasul de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) generează haos în sistemul judecătoresc. Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a depus la 31 decembrie o cerere la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) prin care solicită accelerarea examinării recursurilor înaintate după ce Curtea de Apel (CA) a suspendat mai multe hotărâri luate de CSM la 24 octombrie. Deși Dorel Musteață a menționat că este creată o situație periculoasă pentru că judecătorii nu își pot desfășura activitatea, iar asta ar putea duce la încălcări ale drepturilor omului, magistrații de la CSJ au decis să îi respingă solicitarea.
La 24 octombrie, membrii CSM s-au întrunit în ședință și au examinat 15 subiecte de pe ordinea de zi, inclusiv cererile unor judecători de a fi reîncadrați în câmpul muncii. La 31 octombrie, un grup de judecători a contestat însă hotărârile luate de CSM la 24 octombrie, menționând că membrii CSM au fost demiși de Adunarea generală a judecătorilor. La 18 noiembrie, Curtea de Apel a dispus suspendarea executării hotărârilor luate de CSM la 24 octombrie, astfel încât unii judecători nu au putut reveni pe deplin în serviciu.
Doi judecători se plâng că le-a fost încălcat dreptul la muncă și că au rămas fără salarii
La 22 noiembrie 2019, CSM a depus cerere de recurs împotriva încheierii Curții de Apel, prin care a fost suspendată executarea hotărârilor, solicitând anularea încheierii. Nemulțumiți de această desfășurare a evenimentelor s-au arătat și doi judecători de la Judecătoria Chișinău, care au depus și ei recurs, la 27 noiembrie, menționând că le este încălcat dreptul la muncă și că au rămas fără salarii.
„Considerăm că în urma acțiunilor întreprinse de grupul de judecători, ne-a fost încălcat dreptul la muncă, prin blocarea de a activa și de a primi salariul cuvenit și ne-a fost adusă atingerea reputației profesionale”, susțin cei doi magistrați de la Judecătoria Chișinău, care precizează că sunt obligați să ofere explicații, să se prezinte la muncă, însă fără a fi remunerați.
În aceste circumstanțe, președintele interimar al CSM a solicitat accelerarea examinării recursurilor, invocând că, judecătorul Tudor Stambol are în examinare dosare penale, inclusiv în care inculpaților le expiră mandatul de arest și respectiv, este creată o situație care ar duce la încălcări ale dreptului omului, inclusiv legate de termene procedurale și ulterior, condamnări la CEDO. Acesta a mai precizat că în luând în considerare faptul că ședințele instanței de recurs au fost amânate de trei ori, consideră că este încălcat termenul de examinare a recursului.
Decizia luată de CSJ
Magistrații Maria Ghervas, Nina Vascan și Victor Burduh de la CSJ au considerat neîntemeiată solicitarea de a accelera examinarea recursurilor.
În încheierea din 3 ianuarie aceștia precizează că ședința de examinare a recursurilor a fost stabilită la 18 decembrie însă a fost amânată pentru 24 decembrie 2019 pe motiv că doi judecători și-au declarat abținere de la judecarea recursurilor. Abținerile acestora au fost însă respinse la 19 decembrie. Ulterior, examinarea recursurilor a fost amânată pentru 15 ianuarie 2020 „pentru studierea suplimentară a materialelor cauzei”.
Magistrații de la CSJ declară că data de 15 ianuarie este rezonabilă în contextul în care în ianuarie au fost declarate mai multe zile de sărbătoare nelucrătoare.