Justiția în Moldova: Marii criminali lăsați să scape, escrocii mici ținuți sub strajă
Fosta directoare a unei grădiniţe din mun. Bălţi a fost condamnată pentru comiterea escrocheriei în proporţii deosebit de mari.
Procuratura mun. Bălţi a stabilit că, în intervalul anilor 2011 – 2014, folosindu-se de situaţia de serviciu, inculpata a introdus în tabelele de salariu ale două foste angajate ale grădiniţei date false, pentru ca ulterior deţinând cardurile bancare salariale ale acestora să ridice şi să beneficieze personal de bani. Prin acţiunile ilegale ale directoarei, bugetul de stat a fost prejudiciat în total cu peste 64000 de lei.
În aceeaşi perioadă, femeia a impus câteva educatoare să colecteze ilegal bani de la părinţi, sub pretextul efectuării lucrărilor de reparaţie în grădiniţă, însuşind aproximativ 1200 de lei.
Într-un alt episod, inculpata a mai fost învinuită de procurori că, sub diferite pretexte, a împrumutat de la 5 persoane peste 64000 de lei, bani, pe care nu i-a restituit, însuşindu-i în scopuri personale.
Recent, pentru acţiunile sale ilegale, inculpata, în vârstă de 54 de ani, a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu obligaţia de a restitui prejudiciul material cauzat şi cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de administrare timp de 3 ani.
Amintim că în ultima perioadă mai multe persoane au reușit să părăsească țara, deși au fost condamnați la ani grei de închisoare. Ion Perju, fost inspector al Poliţiei Criminale învinuit că i-a aplicat lovitura fatală lui Valeriu Boboc în timpul protestelor din 2009, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, însă, acesta a părăsit şedinţa înainte de anunţarea deciziei, iar acum oamenii legii nu îl pot găsi. Același lucru s-a întâmplat și în cazul lui Gheorghe Papuc, care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare în dosarul 7 aprilie și în dosarul în care a fost învinuit că ar fi favorizat PCRM-ul prin darea în arendă a unor imobile. Papuc a fost în sală în momentul pronunțării deciziei, iar ulterior a plecat.