Justiția îi interzice lui Șor să contruiască benzinării la frontiera R. Moldova
Omul de afaceri și primarul de Orhei, Ilan Șor, transferat, la 5 august, din izolatorul CNA în arest la domiciliu pentru 30 de zile, nu mai are dreptul să construiască stații PECO în regim duty-free la frontiera R. Moldova. O hotărâre irevocabilă în acest sens a fost pronunțată de Curtea Supremă de Justiție la 3 august curent, după ce Dufremol SRL, compania lui Șor înscrisă pe numele mamei sale vitrege, a acționat în judecată Serviciul Vamal, pentru că acesta a refuzat să dea acordul pentru construcția și amplasarea unităților de comercializare a carburanților pe teritoriul punctelor de trecere a frontierei Sculeni și Leușeni, unde compania arenda terenuri. Instanța Supremă a stabilit că Dufremol arenda terenurile de 0, 3783 ha și 0,285 ha în baza unor contracte încheiate în 2009 și, respectiv, 2011, care prevedeau construirea, amplasarea și funcționarea unităților comerciale predestinate pentru comercializarea mărfurilor în regim Duty Free, nu a benzinăriilor, iar legislația în vigoare nu permite schimbarea formei sau destinaţiei bunului în timpul locaţiunii.
Obligarea Serviciului Vamal, Biroul Vamal Ungheni şi Biroului Vamal Leuşeni să semneze şi să aprobe procesele-verbale din 13 ianuarie 2015 privind selectarea terenurilor pentru proiectarea și amplasarea unităților pentru comercializarea carburanților este contrară prevederilor legale.
Interesele Dufremol au fost reprezentate în instanță de Denis Ulanov, unul dintre avocații lui Ilan Șor, în dosarul privind delapidarea banilor de la Banca de Economii.
În autodenunțul său, din octombrie 2015, în baza căruia Vlad Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară și deferit justiției, Ilan Șor afirma că a negociat cu Filat, pe atunci premier, comercializarea „produselor petroliere duty-free în zona vamală a R. Moldova, iar cel din urmă a apobat o Hotărâre de Guvern prin care obliga Serviciul Vamal să semneze contracte de arendă doar cu companiile lui Șor. După ce la 28 septembrie 2011, Vama a refuzat să acorde un teren în arendă companiei, Filat i-ar fi propus lui Şor să răscumpere un şir de credite de la BEM, în valoare de 1 miliard de lei în schimbul rezolvării problemei cu produsele petroliere în Vamă.
Dufremol și-a argumentat solicitările prin faptul că modificările adoptate de Guvernul Filat, încă în octombrie 2010, la Regulamentul de aplicare a destinațiilor vamale admiteau vânzarea produselor petroliere în regim duty-free. În decembrie 2012, Guvernul însă a făcut noi modificări, iar produsele petroliere au fost scoase din lista celor care pot fi comercializate în regim duty-free.
Vedeți aici autodenunţul lui Ilan Şor şi reacţia persoanelor vizate