Juriștii îi amintesc lui Bolea că CSM nu are vreo competență pentru a examina sesizarea sa privind sancționarea a trei judecători ai CC
Avocații Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale (CC) și ex-ministru, și Vladislav Gribincea, președinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) precizează că sesizarea deputatului Vasile Bolea, care cere pornirea procedurii disciplinare și sancționarea Domnicăi Manole, a Liubei Șova și a lui Nicolae Roșca „prin încetarea mandatului de judecător al CC” nu trebuie să fie depusă la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Tănase notează pe blogul său că judecătorii constituționali nu fac parte din corpul magistraților aflați sub autoritatea CSM. Prin urmare CSM, nu are nicio competență de a „atesta abaterile disciplinare ale magistraților Curții Constituționale”.
„Autoritatea desemnatară pentru judecătorii Roșca și Șova este Guvernul, iar pentru Manole, este Parlamentul. CSM nu a desemnat în funcția de judecător constituțional pe nimeni din cei vizați de sesizare. Astfel, CSM nu are absolut nicio competență să examineze o astfel de sesizare”, amintește ex-ministrul Justiției.
În același timp, ex-președintele Înaltei Curți subliniază că judecătorii Curţii Constituţionale sunt inamovibili pe durata mandatului, dar și că cei trei „și-au expus opinia, în principal, despre administrarea justiției constituționale de către CC, precum şi despre funcţionarea anumitor instituţii democratice în Republica Moldova. În acest sens, este evident că nu poate fi vorba despre depășirea limitelor dreptului la libera exprimare”.
„Dacă sesizarea dată nu ar fi avut antetul parlamentului și nu ar fi fost semnată, aș fi crezut că asistăm la o farsă. Nu cred că are rost sa-l întrebăm pe Bolea de ce și-a amintit de aceste pretinse „grave” abateri abia acum, și nu atunci când același plen l-a înscăunat pe colegul lor de partid în funcția de președinte al CCM. Nimic nu compromite mai mult o putere decât atacurile și presiunile asupra Curții Constituționale. Din moment ce reprezentanții puterii au decis să recurgă la astfel de „acțiuni”, este evident că ei pur și simplu au pierdut simțul realității”, consideră Tănase.
În plus, avocatul Vladislav Gribincea menționează că sancțiunea disciplinară judecătorului CC este aplicată de către plenul CC, dar și că hotărârea CC cu privire la aplicarea sancțiunii se ia cu votul majorității judecătorilor CC, adică a patru judecători.
„În total în CC sunt 6 judecători, iar prin adresare se solicită sancționarea a 3 din cei 6. Este evident că pentru o asemenea decizie, chiar dacă ar fi fost comisă o abatere, nu există voturi”, conchide președintele CRJM.
Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, socialistul Vasile Bolea, solicită pornirea procedurii disciplinare și sancționarea Domnicăi Manole, a Liubei Șova și a lui Nicolae Roșca „prin încetarea mandatului de judecător al CC”. Deputatul a anunțat miercuri, 29 aprilie, că a expediat o sesizare în acest sens membrilor CSM.
Deputatul motivează solicitarea prin faptul că cei trei judecători au încălcat jurământul și obligațiile funcției și au divulgat secretul deliberării la alegerea președintelui CC, eveniment care a avut loc în august 2019.
Contactat de ZdG pentru a afla de ce a decis să depună această sesizare abia acum, Vasile Bolea ne-a scris că va reveni mai târziu.
- Domnica Manole dă asigurări că nu l-a votat pe Țurcan președinte al CC
- Liuba Șova, despre votarea președintelui CC: „Decizia a fost luată în altă parte”
- Cum (nu) răspund judecătorii constituționali, întrebați pentru cine au votat la funcția de președinte al CC
La 19 august 2019, Vladimir Țurcan, exponent al socialiștilor, a fost ales președinte al CC. Săptămâna trecută, acesta a fost destituit din funcție, iar în locul său a fost aleasă Domnica Manole.