Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătorul Vale­riu Ghe­dre­u­țan, condamnat la…

Judecătorul Vale­riu Ghe­dre­u­țan, condamnat la 10 ani de închisoare, a fost eliberat din funcție. CSM confirmă că acesta a părăsit țara

Judecătorul Valeriu Ghedreuțan a fost condamnat de prima instanță, în ianuarie 2018, la 7 ani de închisoare

Judecătorul Vale­riu Ghe­dre­u­țan, condamnat de Curtea de Apel Bălți la 10 ani de închisoare într-un dosar de corupere pasivă, a fost eliberat din funcție. Decizia a fost adoptată de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în ședința de marți, 2 iulie. Anterior, ZdG, citând surse, a scris că magistratul a plecat din țară, informație confirmată de CSM astăzi.

Cu opt voturi „pro”, judecătorul Ghe­dre­u­țan, care era suspendat din funcție, a fost eliberat. Membrii CSM au declarat că acesta este „de negăsit”.

Conform surselor ZdG, judecătorul Vale­riu Ghe­dre­u­țan a părăsit R. Moldova luni, 27 mai, cu puțin timp înainte ca instanța de judecată să își „corecteze” decizia și să dispună reținerea și plasarea acestuia în penitenciar. Magistratul ar fi ieșit din țară folosind frontiera moldo-ucraineană.

Magistrații Gheorghe Scutelnic, Oleg Moraru și Viorel Pușcaș au admis marți, 30 aprilie, apelul procurorilor anticorupție împotriva sentinței Judecătoriei Soroca, sediul Central din 26 ianuarie 2018, prin care judecătorul în cadrul Judecătoriei Drochia, Vale­riu Ghe­dre­u­țan, a fost condamnat de prima instanță la 7 ani de închisoare, cu amendă de 160 de mii de lei şi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice timp de 10 ani, pentru comiterea infracțiunii de corupere pasivă.

Conform unui comunicat de presă emis de Procuratura Anticorupție, prin decizia colegiului penal al Curții de Apel Bălți din 30 aprilie 2024, apelurile avocatului și inculpatului au fost respinse și admis apelul acuzatorului de stat și casată parțial sentința Judecătoriei Soroca, sediul Central din 26 ianuarie 2018, cu pronunțarea unei noi hotărâri prin care judecătorului condamnat i-a fost stabilită pedeapsa sub formă de 10 ani de închisoare, cu amendă în mărime de 10 000 de unități convenționale –  200 de mii de lei și cu privarea de a ocupa funcții publice și de demnitate publică timp de 10 ani.