Judecătorul Oleg Sternioală, de la CSJ, reținut de autorități. Informații de la procurori
Procurorii Anticorupție în comun cu ofițerii CNA au desfășurat pe parcursul zilei de luni, 4 noiembrie, percheziții la domiciliul și locul de muncă al judecătorului Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală. Ulterior, magistratul a fost reținut pe un termen de 72 de ore.
Percezițiile au avut loc după ce Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat solicitarea Procurorului General interimar, Dumitru Robu, privind reținerea, aducerea silită, percheziție și arestarea judecătorului.
Magistratul este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari (art. 243, aliniat 3, lit. b din Codul penal), caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietăţii reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite.
Temei pentru începerea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare al procurorului.
Informațiile acumulate de procurori arată că magistratul a acumulat împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință). În aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale, a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.
Bănuiala rezonabilă a organului de urmărire penală este că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane, fapt care urmează a fi demonstrat în cadrul urmării penale.
În 2016, ZdG a scris că Oleg Sternioală, judecătorul promovat suspect, în 2014, de la Judecătoria Buiucani direct la Curtea Supremă de Justiţie, trăieşte într-un imobil de lux, care valorează peste 7 milioane de lei la preţul de piaţă. Casa nu se regăsea atunci în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale magistratului, fiind înregistrată pe numele părinţilor săi, pensionari, care au trăit însă toată viaţa la Floreşti. Mama judecătorului, care, după decesul soţului, a devenit singura proprietară a impozantului edificiu, este profesoară de limba română la liceul din localitatea natală.
Oleg Sternioală are 44 de ani. El este judecător din anul 2001, când a fost numit în funcţie printr-un decret semnat de preşedintele Vladimir Voronin, fiind promovat din funcţia de consilier al preşedintelui Curţii de Apel. În 2006—2008, Sternioală a fost vicepreşedinte al Judecătoriei Ciocana, iar în 2008 devine preşedinte al Judecătoriei Buiucani din Chişinău. A deţinut această funcţie până în 2014, când a fost promovat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) direct la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), deşi se prezentase la concurs cu 59 de puncte acordate de Colegiul pentru Selecţia şi Cariera Judecătorilor, punctaj sub cel obţinut de judecătorii Dina Rotarciuc, Viorica Puică sau Aliona Danilov.