Judecătorul Murguleț dezminte declarațiile procurorului general interimar și oferă detalii despre vizita la PG
Magistratul Mihai Murguleț dezmite informațiile precum că nu s-ar fi prezentat la Procuratura Generală (PG) fiind citat în legătură cu Nota informativă în care scria despre „tentative de imixtiune în activitatea lui de înfăptuire a justiției”.
Acesta califică drept „alegații false” și care „nu corespund adevărului” răspunul PG din 19 iulie, semnat de procurorul general interimar Igor Popa, prin care CSM-ul era anunțat că instituția nu va examina Nota informativă în cadrul unui proces penal, inclusiv pentru că Mihai Murguleț nu s-a prezentat la organul de urmărire penală.
Astăzi, 24 iulie, judecătorul Murguleț a prezentat Consiliului Superior al Magistraturii și Procuraturii Generale o dezmințire în care susține că la 16 iulie, între 16.15-17.00 s-a prezentat la PG, la invitația procurorei Victoria Boldesco, pentru a fi audiat pe marginea sesizării depuse de CSM în legătură cu Nota informativă.
„Am comunicat procurorului Victoria Boldesco că sunt disponibil pentru a fi audiat și de a fi avertizat de răspundere penală pentru darea declarațiilor false. Faptele enunțate supra pot fi confirmate prin intermediul imaginilor video din adiacentul Procuraturii Generale a R. Moldova”, indică judecătrul Murguleț în dezmințire, unde mai precizează că sesizarea depusă de CSM a fost repartizată unui procuror din secția „reprezentare în procedurile non-penale”, ceea ce, de fapt, ar demonstra contrariul „bună-credinței” și „dorinței” procurorului general interimar Igor Popa de a investiga în cadrul unui proces penal faptele expuse în Nota sa informativă.
La 25 iunie 2019, CSM-ul a decis „înlăturarea” din funcțiile administrative a șapte magistrați, inclusiv președinții Judecătoriei Chișinău și CSJ, și revocarea unui membru al Colegiului de evaluare, după o Notă informativă a lui Mihai Murguleț, care activează la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău.
În Nota informativă, Mihai Murguleț susține că între 2018-2019 a fost supus unor atacuri nejustificate din partea șefiei Judecătoriei Chișinău și a Curții Supreme de Justiție, după ce ar fi respins câteva tentative ale acestora de imixtiune în activitatea lui de înfăptuire a justiției.
La 2 iulie, CSM a decis să sesizeze Procuratura Generală pentru a investiga informațiile expuse de Mihai Murguleț în Nota informativă. Între timp, președintele CSJ, Ion Druță, și președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, au contestat la CA Chișinău hotărârea CSM prin care au fost „înlăturați” din funcții.
Printr-un răspuns din 19 iulie 2019, semnat de procurorul general interimar Igor Popa, PG informează CSM-ul nu va verifica faptele invocate de judecătorul Mihai Murguleț în Nota informativă care a stat la baza deciziei CSM de a înlătura șapte magistrați din funcțiile administrative și de a revoca un magistrat din componența Colegiului de evaluare.