Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Judecătorul lui Șor” își vrea…

„Judecătorul lui Șor” își vrea înapoi indemnizația unică de concediere și pensia specială. Plecat din funcție înainte de a fi demis, contestă decizia CSM

Ex-magistratul Andrei Niculcea, cel care a emis anterior sentințe în dosarul lui Filat, Șor și Botnari și despre care Rise Moldova a dezvăluit anterior informații cu privire la legăturile cu ex-deputatul fugar Ilan Șor, își vrea înapoi dreptul la pensia specială și la indemnizaţia unică de concediere.

Acesta contestă în instanță decizia Consilului Superior al Magistraturii (CSM), din iulie 2023, prin care a fost eliberat din funcția de judecător din cauza comiterii unei abateri disciplinare, hotărâre adoptată de Consiliu la aproape doi ani după ce își dăduse deja demisia.

În ultimul an, la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au fost programate 7 ședințe pe acest dosar, iar acum magistrații CSJ au admis o cerere a lui Niculcea de ridicare a excepției de neconstituționalitate.

Sesizarea depusă la Curtea Constituțională are drept obiect controlul constituționalității:

  • art. 4 alin. (1) lit. p) din Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor – alte fapte care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiţiei în aşa măsură încât se afectează încrederea în justiţie, comise în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în afara acestora, care, după gravitatea lor, nu pot fi calificate doar ca încălcări ale Codului de etică şi conduită profesională a judecătorilor.
  • sintagma „şi judecătorilor demisionaţi” din Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor; art. 7 alin. (6) din Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor – în cazul aplicării faţă de judecătorul demisionat a sancţiunii disciplinare prevăzute de art. 6 alin. (1) lit. d), acestuia îi va fi retrasă indemnizaţia unică de concediere şi îi va fi recalculată pensia, potrivit art. 25 alin.(31) din Legea nr. 544-XIII din 20 iulie 1995 cu privire la statutul judecătorului.

Eliberarea din funcţie a judecătorului în baza abaterilor disciplinare atrage lipsirea acestuia de dreptul la indemnizaţia unică de concediere şi la stabilirea pensiei în condiţiile art. 32. Astfel de judecători care cad vor avea dreptul la pensie pentru limită de vârstă conform condiţiilor generale stabilite de legea privind pensiile de asigurări sociale de stat.

Colegiul disciplinar al CSM a dispus, în aprilie 2022, aplicarea sancțiunii disciplinare sub formă de eliberare din funcția de judecător. Sancțiunea privind eliberarea din funcția de judecător a lui Niculcea a venit atunci la aproape un an de la plecarea magistratului din sistemul judecătoresc.

Despre asta a anunțat Dumitru Alaiba, atunci deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), menționând că în aprilie 2021 a depus o sesizare în adresa CSM în acest sens.

„În aprilie 2021 am sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu o investigație a RISE Moldova (https://www.rise.md/articol/judecatorul-lui-sor/) care a demonstrat publicului faptul că judecătorul Andrei Niculcea, care l-ar fi judecat pe Ilan Șor în Dosarul „Furtul Miliardului”, și l-a „condamnat” la 7,5 ani ani (pe când procurorii anticorupție au cerut 19 ani de închisoare pentru spălare de bani și escrocherie), i-a anulat măsura de arest la domiciliu și l-a eliberat imediat de sub strajă din sala de judecată.

Jurnaliștii de investigație au reușit să afle că concubina judecătorului a reușit ulterior să beneficieze de spațiu comercial în incinta aeroportului (controlat de Ilan Șor), unde a deschis un salon luxos de frumusețe. Ba mai mult, judecătorul ar fi avut mai multe sejururi cu concubina sa la Tel-Aviv, unde s-ar ascunde până în prezent Ilan Șor, iar ulterior concubina sa ar fi făcut shopping la Milano și Paris, zburând împreună cu sora lui Ilan Șor.

În legătură cu acest fapt am sesizat imediat Consiliul Superior al Magistraturii, unde am invocat că există o bănuială rezonabilă de pronunțare a unei sentințe contrare legii, precum și acceptarea prin mijlocitor a privilegiilor și avantajelor ce nu i se cuvin de la o persoană în privința căreia a pronunțat sentința. Astfel am solicitat efectuarea unui control din partea inspecției judiciare CSM a faptelor invocate.

Astăzi am fost informat, că în urma controlului efectuat, CSM a constatat comiterea abaterii disciplinare și a aplicat sancțiunea disciplinară sub formă de eliberarea din funcția de judecător”, a menționat atunci Dumitru Alaiba într-o postare pe Facebook.

La 29 noiembrie 2021, Andrei Niculcea a plecat din sistemul judecătoresc. Atunci, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au aprobat în ședința extraordinară cererea de demisie din funcția de judecător a lui Neculcea.

Andrei Niculcea este judecătorul care în iunie 2016 l-a condamnat pe fostul premier Vladimir Filat la 9 ani de închisoare, iar un an mai târziu, judecătorul l-a condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare și pe fostul primar de Orhei, Ilan Șor, însă a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Tot Andrei Niculcea este cel care a pronunțat sentința „secretă” de condamnare a fostului șef al Serviciilor de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, vizat în dosarul expulzării profesorilor turci de pe teritoriul R. Moldova.

Niculcea este cel care „l-a condamnat” pe Botnari la amendă. Vasile Botnari, unica persoană care s-ar face vinovată de expulzarea profesorilor turci, a fost condamnat în secret în luna iulie 2020. Procuratura Generală nu a anunțat despre acest lucru decât doar după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice aceste informații la 8 septembrie în cadrul unei emisiuni televizare. Procurorul general declara că nu cunoaște ce pedeapsă i-a fost aplicată lui Botnari, precizând însă că acesta a achitat benevol 125 de mii de euro, despăgubiri pe care statul le-a plătit la CtEDO în dosarul profesorilor turci. Atunci, reprezentanții Procuraturii nu au precizat nici ei ce pedeapsă i-a fost aplicată șefului SIS, cine este acuzatorul de stat care a gestionat dosarul sau cine este judecătorul care a pronunțat sentința.

Neculcea – „judecătorul lui Șor”

În martie 2021 Rise Moldova a publicat investigația „Miliardul dispărut: judecătorul lui Șor” în care dezvăluie legăturile deputatului fugar Ilan Șor cu ex-magistrul Neculcea.

Foto: alaiba.md