Judecătorul care a emis sentințe în privința lui Filat, Șor și Botnari, dar și o magistrată cercetată anterior pentru acte de corupție pleacă din sistem. CSM a aprobat demisiile a cinci judecători
Cinci magistrați pleacă din sistemul judecătoresc. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat în ședința extraordinară de luni, 29 noiembrie curent, cererile de demisie din funcția de judecător a cinci magistrați.
Este vorba despre Eduard Rațoi de la Curtea de Apel Bălți, Boris Bîrcă de la Curtea de Apel Chișinău, Galina Moscalciuc de la Curtea de Apel Chișinău, Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău și Dumitru Gherasim de la Judecătoria Bălți.
CSM a înaintat demersurile spre aprobare în acest sent către președinta R. Moldova, Maia Sandu.
Galina Moscalciuc a fost vizată și anchetată penal, împreună cu alte patru magistrate, în dosarul „mitei pentru judecători”. Judecătoarea de la Curtea de Apel (CA) Chișinău a fost reținută la 23 octombrie 2018, iar ulterior fiind eliberată. În aprilie 2019 dosarul a fost trimis în judecată. La 17 martie curent, magistrata Galina Moscalciuc a primit sentință de achitare. Moscalciuc a fost achitată de sub învinuirea de corupere pasivă, din motiv că „nu s-a constatat existența faptei infracțiunii”. De asemenea, magistrata a primit sentințe de achitare pe capătul de acuzare de pronunțare a unei decizii ilegale, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.
Potrivit Hotărârii nr. 136/14 din 18 mai 2021, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dispus reluarea de către Galina Moscalciuc, a activității de judecător la Curtea de Apel Chișinău, cu repunerea în drepturile avute anterior, din data de 19 mai 2021.
Galina Moscalciuc este judecătoare din anul 2005. A lucrat la Judecătoria Chișinău până în decembrie 2017 atunci când a fost numită în funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău. Moscalciuc a fost președinta completului de judecată care a examinat dosarul fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare.
Totodată, ZdG a scris că în decembrie 2013, magistrata l-a achitat pe polițistul Ion Perju, acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului Valeriu Boboc, decedat în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia.
Anterior, ZdG a scris că aceeaşi magistrată a obligat Agenţia Proprietăţii Publice să-i vândă lui Vlad Plahotniuc terenul de la Moldexpo, pe care este amplasat sediul televiziunilor sale.
Moscalciuc a examinat anterior și o cauză civilă prin care prim-vicepreședintele Parlamentului de atunci, Vlad Plahotniuc, solicita despăgubire morală de aproape un milion de lei de la oamenii de afaceri Victor Țopa și Viorel Țopa.
În aprilie 2018, Galina Moscalciuc a pronunțat sentința de achitare a Stelei Pahomi, fostă membră a Consiliului de Administrație a Moldova-Agroindbank, în dosarul escrocheriilor cu acțiunile MAIB.
Aceeași magistrată a examinat în 2017 unul din dosarele privind licitațiile trucate pentru asigurarea cu produse alimentare a grădinițelor din minicipiul Chișinău.
Anterior, Galina Moscalciuc a venit cu o replică la articolele publicate de ZdG în raport cu dosarele pe care le-a gestionat aceasta. Într-un document expediat la adresa redacției, magistrata susținea că nu a participat la examinarea unor dosare despre care ZdG a scris anterior, iar cu privire la alte dosare examinate menționate anterior în articole judecătoarea susținea că „a acționat în conformitate cu legea”. AICI GĂSIȚI REPLICA EXPEDIATĂ ANTERIOR DE MAGISTRATĂ
Andrei Niculcea este judecătorul care în iunie 2016 l-a condamnat pe fostul premier Vladimir Filat la 9 ani de închisoare, iar un an mai târziu, judecătorul l-a condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare și pe fostul primar de Orhei, Ilan Șor, însă a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.
Tot Andrei Niculcea este cel care a pronunțat sentința „secretă” de condamnare a fostului șef al Serviciilor de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, vizat în dosarul expulzării profesorilor turci de pe teritoriul R. Moldova.
Niculcea este cel care „l-a condamnat” pe Botnari la amendă. Vasile Botnari, unica persoană care s-ar face vinovată de expulzarea profesorilor turci, a fost condamnat în secret în luna iulie 2020. Procuratura Generală nu a anunțat despre acest lucru decât doar după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice aceste informații la 8 septembrie în cadrul unei emisiuni televizare. Procurorul general declara că nu cunoaște ce pedeapsă i-a fost aplicată lui Botnari, precizând însă că acesta a achitat benevol 125 de mii de euro, despăgubiri pe care statul le-a plătit la CtEDO în dosarul profesorilor turci. Atunci, reprezentanții Procuraturii nu au precizat nici ei ce pedeapsă i-a fost aplicată șefului SIS, cine este acuzatorul de stat care a gestionat dosarul sau cine este judecătorul care a pronunțat sentința.
Înainte de a îmbrăca roba de magistrat, Niculcea a fost procuror, iniţial, în raioanele Cantemir şi Căuşeni, iar din 2010, în secţia judiciar-penală din cadrul Direcţiei Judiciare a Procuraturii Generale. În iulie 2015 Andrei Niculcea a fost numit, pe un termen de cinci ani, în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În iulie 2020, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus președintelui R. Moldova numirea lui Niculcea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.
În 2018, Maia Sandu, atunci lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a anunțat că a depus o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) împotriva lui Andrei Niculcea, judecătorul care a examinat în primă instanță dosarul Șor.
Un alt judecător care pleacă din sistem este Boris Bîrcă de la Curtea de Apel Chișinău. Bîrcă este judecător din 1988. În aprilie 2012, prin Decretul Președintelui RM nr. 12-VII, Bîrcă a fost numit, prin transfer, în funcţia de judecător la Curtea de Apel Chişinău.
Anterior, Bîrcă a fost sancționat disciplinar de CSM prin aplicarea unui avertisment pentru încălcări comise în activitatea sa.
Dumitru Gherasim a fost numit judecător în anul 1996, la instanța din Bălți. În anul 2007 a fost avansat în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Bălți, iar patru ani mai târziu, în funcția de președinte al instanței. În octombrie 2016, magistratul a fost ales membru al Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor, subordonat CSM.
Potrivit Hotărârii nr. 21/1 din 19 Ianuarie 2021, Dumitru Gherasim a fost desemnat pentru exercitarea interimatului funcţiei de președinte al Judecătoriei Bălți, începând cu 4 februarie 2021 până la completarea funcției în modul stabilit de lege.
Eduard Rățoi a fost numit în funcția de judecător în 2001. Prin decretul Preşedintelui RM nr.1311-IV din 26 septembrie 2007 Rățoi a fost numit, prin transfer, în funcția de judecător la Curtea de Apel Bălți.