Judecătorul Anatolie Țurcan, care nu a promovat evaluarea integrității, acuză unul dintre membrii internaționali ai Comisiei Vetting că ar fi în „incompatibilitate de drept cu funcția deținută”
Judecătorul Curții Supreme de Justiție (CSJ) Anatolie Țurcan, care riscă să-și piardă funcția după ce nu a promovat evaluare integrității, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să sesizeze Parlamentul și Curtea Constituțională (CC) în privința unuia dintre membrii internaționali ai Comisiei Vetting, în cadrul ședinței de examinare a rezultatelor evaluării.
Solicitarea a fost respinsă de CSM, împreună cu alte cereri înaintate de Țurcan.
Conform magistratului și avocatului său, Ghenadie Bambuleac, membra internațională a Comisiei Vetting, Lavly Perling, este conducătoarea unui partid politic din Estonia, Parempoolsed, ceea ce ar reprezenta o „incompatibilitate de drept cu funcția deținută”.
Contactată de ZdG, Victoria Timuș-Loza, specialistă Comunicare și PR, a declarat că membra Comisiei Vetting, Lavly Perling, nu este în incompatibilitate de drept cu rolul său în cadrul Comisiei.
„Dna Perling nu a făcut parte dintr-un partid politic din Republica Moldova în ultimii 3 ani până la numirea sa în funcție, așa cum prevede Legea nr. 180 din 7 iulie 2023, care a interpretat interdicțiile și incompatibilitățile prevăzute în Legea nr. 65/2023”, se menționează în reacția Comisiei.
Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție prevede că membrul Comisie trebuie să corespundă mai multor cerințe, inclusiv că nu a făcut parte dintr-un partid politic în ultimii 3 ani.
Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței de joi, 15 iunie 2023, proiectele de hotărâre privind desemnarea membrilor Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ.
Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate” a propus plenului Parlamentului două candidaturi: Iurie Gațcan și Andrei Bivol. De asemenea, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a înaintat candidatura lui Lilian Enciu. Din partea partenerilor de dezvoltare au fost selectați, în bază de concurs, candidații: Lavly Perling, Maria Giuliana Civinini și Scott Bales.
Cine este Lavly Perling
Potrivit datelor publicate de Comisia Vetting, din noiembrie 2021, Lavly Perling este membru al Consiliului de Etică din Ucraina. Din septembrie 2020 până în mai 2022, a fost expert-șef al ECEAP (Centrul Estonian al Parteneriatului Estic) în cadrul proiectului „Sprijin pentru statul de drept în Ucraina în domeniile poliției, procuraturii, anticorupției și bunei guvernări”.
Din octombrie 2014 până în februarie 2020 a fost procuror general al Republicii Estonia. În cadrul Procuraturii a lucrat din 1996 în diferite poziții, în diferite domenii. A fost procuror-șef de stat pe cazuri de infracțiuni internaționale, corupție la nivel înalt și trădare. Din martie 2004 până în august 2007, a fost procuror-șef al parchetelor din districtele Viru și Northen și a fost unul dintre procurorii șefi care au realizat reformele în materie de urmărire penală în Estonia. În calitate de procuror principal și procuror districtual în cadrul Parchetului din Tallinn, a condus anchete preliminare privind infracțiuni grave și a reprezentat procuratura în instanțe. A fost membră a mai multor grupuri comune de anchetă.
În 1997, a obținut diploma de masterat în drept la Facultatea de Drept a Universității din Tartu. A studiat Comportamentul organizațional la Facultatea de Științe Sociale a Universității din Tallinn, Departamentul de Psihologie.
Comisia de evaluare este constituită din șase membri. Trei membri, cetățeni ai R. Moldova, sunt propuși de fracțiunile parlamentare, ținându-se cont de reprezentarea proporțională a majorității și a opoziției parlamentare, iar alți trei membri sunt desemnați la propunerea partenerilor de dezvoltare.
Magistratul în funcție al Curții Supreme de Justiție, Anatolie Țurcan, a fost audiat public de către Comisia Vetting joi, 21 martie. Audierea a avut loc în contextul evaluării integrității sale financiare și etice, cu scopul clarificării anumitor aspecte, printre care o diferență de peste un milion de lei dintre veniturile fiscalizate și cheltuielile efectuate de familia sa, depistată în declarațiile de avere depuse de judecător.
Mai exact, discrepanța a fost depistată în declarațiile de avere depuse de magistrat pentru în anii 2012, 2013 și 2018, care se încadrează în perioada de evaluare. În acești trei ani, familia lui Țurcan a achiziționat un apartament și două mașini, costurile lor fiind însă peste veniturile declarate ale judecătorului.