Judecătorii și procurorii, fără garanții sociale în cazul demisiei sau nepromovării evaluării externe. Decizia Curții Constituționale
Procurorii și judecătorii nu vor beneficia de garanții sociale dacă demisionează după 20 de zile de la notificarea despre inițierea evaluării etice și financiare. Totodată, dacă aceștia nu vor promova evaluarea externă, vor fi lipsiți de dreptul la indemnizația unică de concediere „pentru că nu vor întruni criteriile”. Acestea sunt câteva dintre aspectele reținute de Curtea Constituțională (CC) a R. Moldova în urma examinării sesizărilor depuse de un grup de deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).
Joi, 16 ianuarie, Înalta Curte a examinat trei sesizări cu privire la constituționalitatea unor prevederi din legile privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, precum și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Printre principalele nemulțumiri ale parlamentarilor au fost „participarea cetățenilor străini” în Comisiile de evaluare, „ingerința la viața privată a candidaților” și că Comisia Vetting „cumulează funcțiile autorităților naționale de integritate și Serviciului Fiscal de Stat”, nefiind o autoritate publică în sensul Codului administrativ.
Autorii sesizărilor (nr. 282a2023, nr. 60a/2024) au fost deputații Grigore Novac, Vlad Batrîncea și Vladimir Voronin. Sesizarea nr. 170g/2024 a fost remisă Curții de Curtea Supremă de Justiție (CSJ), după ce magistratul Andrian Ciobanu, fost candidat la funcția de judecător CSJ, care nu a promovat evaluarea externă, a cerut în instanță anularea decizie Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a cerut anularea unor prevederi a Legii 65/2023 prin care a fost supus evaluării integrității etice și financiare.
În cele din urmă, Înalta Curte a admis parțial sesizările depuse de deputații BCS și excepția de neconstituționalitate ridicată de Adrian Ciobanu în dosarul pendinte la CSJ.
După pronunțării Hotărârii CC, președinta Înaltei Curți, Domnica Manole, a susținut un briefing de presă în care a explicat decizia adoptată, punctând aspectele principale, șase la număr.
- Judecătorii și procurorii care demisionează după 20 de zile de la notificarea despre inițierea evaluării, nu mai pot beneficia de garanțiile sociale acordate în cazul unei demisii obișnuite, fiind privați de indemnizația unică de concediere, dreptul la pensie specială și dreptul de a se angaja în funcții de demnitate publică.
- Curtea a explicat de ce comisia de evaluare nu este asimilată drept o autoritate publică în sensul Codului administrativ: Comisia de evaluare întocmește un raport de evaluare „care nu produce vreun efect juridic în privința subiectului evaluat, acesta fiind trimis CSM sau CSP, care au competența să-l accepte sau să-l respingă”.
- Curtea a constatat că verificarea averii și veniturilor persoanelor apropiate subiecților evaluării, deși „intruzivă”, este justificată pentru asigurarea integrității judecătorilor și procurorilor, iar legiuitorul a acționat în limitele competenței sale de vreme ce „a urmărit asigurarea integrității funcționarilor publici de nivel înalt”.
- Curtea a decis că un comportament arbitrar al celor evaluați trebuie dovedit clar. Consiliile trebuie să demonstreze că actul încalcă legea și că o decizie similară a fost deja considerată contrară Convenției Europene a Drepturilor Omului.
- Dacă subiectul evaluat nu este de acord cu decizia comisiei privind audierea publică, poate contesta decizia în fața Consiliului Superior al Magistraturii sau Procurorilor. Publicarea hotărârilor motivate pe site-ul oficial este constituțională, dar doar după expirarea termenului de contestare sau, dacă au fost atacate, după decizia CSJ.
- Curtea a subliniat că decizia de nepromovare a evaluării are „repercusiuni serioase” asupra reputației și carierei judecătorilor.
La ședința de pe 16 ianuarie a fost prezent doar Grigore Novac, deși au fost notificați și ceilalți autori. Totodată, în cală au fost prezenți reprezentantul Parlamentului, Serghei Pleșca și reprezentantul Guvernului, Eduard Serbenco.