Judecătorii reacționează la declarațiile făcute de Chicu și Dodon. Ce spun despre venituri și condamnările la CtEDO
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) califică drept „campanie de denigrare a sistemului judecătoresc de către unii reprezentanți ai autorităților publice de rang înalt” declarațiile recente făcute de premierul Ion Chicu și președintele Igor Dodon în contextul dosarului „Gemeni”, în care R. Moldova va trebui să achite 1,5 milioane de euro.
Într-un comunicat de presă publicat vineri, 21 februarie, CSM menționează că declarațiile demnitarilor publici difuzate în spațiul public cu privire la răspunderea materială a judecătorilor și a întregului sistem judecătoresc pentru condamnările la CtEDO și măsurile care urmează a fi întreprinse în raport cu acești judecători contravin atât prevederilor legale, cât și recomandărilor instituțiilor de drept internaționale, aducând exemple în acest sens.
De asemenea, instituția critică inițiativa de a modifica legislația privind pensiile speciale pentru judecători, menționând că „reprezentanții statului și susținătorii unor asemenea modificări legislative trebuie să înțeleagă că într-un stat democratic securitatea financiară este recunoscută în mod clar ca unul din elementele esențiale care asigură independența magistraților, în acest ansamblu, fiind logic și nivelul unor pensii adecvate”, iar diminuarea cuantumului pensiei calculate contravine mai multor prevederi legale.
„Veniturile judecătorilor în sens larg reflectă rolul pe care ei îl îndeplinesc într-o societate democratică, prin raportare la responsabilitățile şi restricțiile impuse acestora de-a lungul întregii cariere, cât şi la importanța activității desfășurate pentru echilibrul puterilor în stat şi respectarea drepturilor şi libertăților tuturor cetățenilor. În condițiile în care problemele grave de personal şi de infrastructură cu care se confruntă instanțele de la toate gradele de jurisdicție din țară sunt constant ignorate de către cei care au atât obligația, cât şi mijloacele de a le soluționa, considerăm că atacul la adresa judecătorilor este lipsit de orice substanță, acest lucru reprezintând un adevărat atentat la independența justiției”, transmit judecătorii.
CSM solicită Legislativului și Executivului, în mod special ministrului Justiției, „prudență și reținere în discursuri publice la adresa corpului judecătoresc și intensificarea eforturilor în sensul identificării soluțiilor ce se impun pentru soluționarea problemelor reale care afectează sistemul de justiție şi incontestabil pe toți justițiabilii”.
Miercuri, 19 februarie, la ședința Guvernului, Chicu s-a arătat deranjat de faptul că statul va trebui să achite peste 1,5 milioane de euro în dosarul „Gemeni”, pe care l-a pierdut la CtEDO, numindu-i „indivizi îmbrăcați în mantie” pe cei cinci judecători care se fac vinovați. El a cerut ca aceștia să fie urmăriți penal, iar suma de 70 de milioane de lei să fie retrasă din bugetul pentru sistemul judecătoresc.
Vineri, 21 februarie, în cadrul rubrii „Președintele răspunde”, Dodon a spus că judecătorii iau bani pentru decizii și că „ne vom lămuri și cu pensiile lor”. De asemenea, el a propus confiscarea activelor judecătorilor care se fac vinovați de condamnările la CtEDO.
Guvernul R. Moldova urmează să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.
În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, statul nostru urmează să plătească reclamanţilor 2.120.000 de euro.