Judecătoria Chișinău anulează ordonanțele procurorilor de la Procuratura mun. Chișinău privind refuzul de a iniția o cauză penală împotriva unui fost deputat democrat denunțat de ANI pentru îmbogățire ilicită
Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au anulat ordonanțele emise de către procurorii din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău cu privire la refuzul de a iniția o cauză penală împotriva fostului deputat democrat Nae-Simion Pleşca, stabilit cu bănuieli pe aspectul îmbogățirii ilicite și au dispus reexaminarea cauzei.
O decizie în acest sens a fost luată de către instanța de judecată în baza unei plângeri adresate de către Autoritatea Națională de Integritate (ANI), care în decembrie 2020 a emis un act de constatare pe numele fostului deputat pentru încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale.
Reprezentanții ANI menționează că la sfârșitul lunii decembrie 2020, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control al averii pe numele fostului deputat Nae-Simion Peșca, în privința căruia a constatat o diferență substanțială în mărime de peste 800 de mii de lei și caracterul nejustificativ al deținerii acestei sumei.
Atunci, inspectorul de integritate a remis un denunț către Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze pe aspectul îmbogățirii ilicite.
Potrivit datelor furnizate de ANI, în februarie 2021, procurorul din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Buiucani, căruia i-a revenit examinarea acestei cauze, a refuzat inițirea urmăririi penale în privința fostului deputat și a clasat fapta sesizată de ANI, invocându-se motivul că fapta nu întrunește elementele unei infracțiuni penale.
Responsabilii din cadrul ANI menționează că au insistat și au cerut anularea ordonanței acestuia, însă și procurorul ierarhic superior, adjunctul interimar al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, dar și șeful adjunct al Oficiului Buiucani au emis o altă ordonanță prin care au respins solicitarea ANI împotriva refuzului și clasării acestui dosar al procurorului pe cauză.
În rezultat, inspectorul de integritate a contestat în instanța de judecată acțiunile și actele emise de către Procuratura municipiul Chișinău, Oficiul Buiucani și a solicitat să fie anulate ordonanțele emise de procurori privind refuzul de a iniția o cauză penală împotriva fostului deputat stabilit cu bănuieli pe aspectul îmbogățirii ilicite și reexaminarea cauzei.
În context, responsabilii din cadrul ANI au emis miercuri o notă informativă prin care anunță că tot miercuri, 19 mai 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis plângerea ANI, „a declarat nule ordonanțele procurorilor și a decis reluarea procesului penal și obligarea procurorului să se conformeze celor solicitate de către ANI”.
„ANI își exprimă nedumerirea și regretul față de modul prin care au acționat procurorii vizați din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Buiucani, evitând să dea curs unei investigații ample asupra eventualelor semne constitutive ale infracțiunii prevăzute de Codul Penal al Republicii Moldova, îmbogățire ilicită, semnalat de către inspectorul de integritate”, se menționează în nota emisă de ANI.
Decizia Judecătoriei Chișinău nu este definitivă.
În decembrie 2020, inspectorul de integritate a stabilit existența diferenței substanțiale între averea dobândită și veniturile obținute de fostul deputat Nae-Simion Pleșca și membrii familiei sale în mărime de 831 mii 732 de lei.
Potrivit materialelor din dosar, fostul deputat împreună cu soția au încasat venituri în sumă totală de aproximativ 1 milion 632 mii lei, bani obținuți din extrageri financiare din conturi bancare, dintr-o rambursare a unui împrumut acordat propriului SRL, transferuri bănești internaționale și depozite bancare.
Totuși, în perioada vizată, fostul deputat împreună cu familia sa au înregistrat mai multe cheltuieli decât venituri, în cuantum de circa 2 milioane 464 mii de lei. Cheltuielile au fost deduse de către inspectorul de integritate din operațiunile efectuate de subiect – alimentare cu numerar pe conturile bancare, deschiderea unor depozite bancare, acordarea unui împumut de aproximativ 1 mln 823 mii lei aceluiași SRL, precum și transferuri internaționale efectuate de către cei doi soți.