Judecătoria Bălți va decide dacă anulează sau nu înregistrarea Marinei Tauber, candidata Partidului ȘOR, pentru funcția de primar de Bălți
Magistrata Judecătoriei Bălți, Natalia Costaș, va examina vineri, 3 decembrie, solicitarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la anularea înregistrării concurentei electorale Marina Tauber, desemnată de Partidul Politic „ȘOR”, la funcția de primar al municipiului Bălți.
Ședința de judecată în acest este programată pentru vineri cu începere de la ora 11:00.
La 1 decembrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat, printr-o Hotărâre, Judecătoriei Bălți scoaterea Marinei Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR, din cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți.
Decizia CEC vine după ce Nicolai Grigorișin, candidatul independent care urmează să se dueleze cu Tauber în turul doi pentru Primăria de la Bălți, a solicitat CEC-ului să verifice rapoartele de cheltuieli depuse de către Marina Tauber, acuzând mai multe nereguli.
Astfel, prin hotărârea adoptată, membrii CEC au constatat că Marina Tauber a utilizat în campania electorală fonduri financiare și materiale nedeclarate folosite pentru hrana simpatizanților și activiștilor care au susținut-o în campania pentru primul tur de scrutin, de cel puțin 34 260 de lei, astfel depășind plafonul maxim stabilit de CEC, cu cel puțin 9 514 lei.
La 2 decembrie, Marina Tauber a contestat la Curtea de Apel Chișinău decizia CEC privind excluderea sa din cursa electorală.
Marina Tauber, candidata Partidului Politic ȘOR, a câștigat primul tur al alegerilor pentru funcția de primar al mun. Bălți. Tauber a obținut 47,93% din voturile valabil exprimate. Detalii aici Datele preliminare publicate de CEC arată că Marina Tauber a obținut 47,93% (15 918 voturi), în timp ce Nicolai Grigorișin a acumulat 20,93% (6 951 de voturi). Turul doi ar urma să se desfășoare pe 5 decembrie.
Marina Tauber, candidata Partidului ȘOR, este vicepreședinta formațiunii politice și actuală deputată. Ziarul de Gardă a scris anterior că înainte de a accede în legislativ, Marina Tauber a exercitat, timp de aproape un an, funcția de primară a comunei Jora de Mijloc. Până în 2016, înainte de a se lansa în politică, a fost timp de șase ani, președinta Federației de Tenis din Moldova. Fosta colegă de școală a lui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.
Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară în 2019, fiind cercetată pentru că ar fi „favorizat fraudarea sistemului bancar”. Tauber a fost reținută, dar un an mai târziu, a fost scoasă de sub urmărire penală, pe motiv că faptele nu ar întruni elementele infracțiunilor imputate.
În 2020, averea candidatei a constituit pretext pentru două demersuri, în adresa ANI și PG. Atunci, autoarea demersului, deputata socialistă, Marina Radvan, preciza că datele din declarațiile de avere ale Marinei Tauber trezesc nedumeriri, făcând trimitere la accesoriile de lux etalate de parlamentară. Controlul nu are încă o finalitate.
În ultimii doi ani, potrivit declarației depuse la CEC, Tauber a avut venituri oficiale de aproximativ 550 de mii de lei. Candidata deține în proprietate un apartament moștenit în 2007 și estimat la 496 mii de lei. Totodată, Tauber mai indică că, din 2020, închiriază un alt bun imobil de circa 119 m.p., estimat la 241 de mii de lei. Aceasta conduce un Volkswagen Passat, fabricat în 2018 și dobândit în 2019, a cărui valoare este de circa 327 de mii de lei.
Tauber declară că, în ultimii doi ani, a primit, în total, la ziua sa circa 670 de mii de lei, dar și cadouri scumpe. Totodată, Marina Tauber are datorii de circa 1,7 milioane de lei față de mama vitregă a lui Ilan Șor, Ilona Șor.