Judecătoarea Maria Tertea, învinuită de „trafic de influență”, a fost liberată provizoriu sub control judiciar pentru 60 de zile
Magistrata de la Judecătoria Chișinău, Maria Tertea, învinuită de „trafic de influență” a fost liberată provizoriu sub control judiciar pentru 60 de zile, iar conducătorul agentului economic, acuzat de „corupere activă” – a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Informația a fost făcută publică de către Procuratura Generală (PG).
Potrivit PG, hotărârea a fost luată cu puțin timp în urmă de sediul Central al Judecătoriei Hâncești, care, inițial, a refuzat să examineze demersurile procurorilor, anunțându-și abținerea. Prin urmare, pentru examinarea demersurilor, procurorii au fost nevoiți să străbată calea mai multor instanțe: Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana – Judecătoria Hâncești, sediul Central – Judecătoria Hâncești, sediul Ialoveni – care a decis, totuși, ca Judecătoria Hâncești, sediul Central să se pronunțe pe marginea cazului.
Cât despre judecătorul pus sub învinuire, acesta a refuzat să se prezinte la ședință, demersul fiind examinat în lipsa lui.
Concomitent, Procuratura consideră că măsura preventivă aplicată agentului economic este cu mult mai aspră, în raport cu măsura aplicată unei persoane cu demnitate publică, motiv pentru care anunță că va contesta încheierile, insistând pe cercetarea magistratului în arest.
Mai mult, măsura preventivă aplicată magistratului îi permite să-și continue nestingherit activitatea, fiind liber să înfăptuiască justiție, inclusiv față de persoane cu statut similar, susține PG.
Respectiva cauză penală a fost inițiată de Procurorul General, în baza unor informații, potrivit cărora, magistratul ar fi pretins 16 mii de dolari SUA de la conducătorul unui agent economic pentru a interveni pe lângă alți colegi de-ai săi să adopte o soluție favorabilă într-un dosar civil.
În cadrul acțiunilor de urmărire penală, procurorii de comun cu CNA, au documentat acțiunile ilicite ale judecătorului, acesta fiind învinuit de primirea a 11 mii de dolari SUA din suma inițial pretins.
Urmărirea penală continuă, iar procuratura va reveni cu detalii suplimentar.
Notă:
Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.
La începutul acestui an, Maria Tertea a fost cea care a refuzat demersul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de a aplica mandat de arestare preventivă pe numele lui Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție. Ulterior, PCCOCS a acuzat-o că ar fi luat decizia aflându-se într-un conflict de interese după ce, în 2017, Procuratura Anticorupție condusă pe atunci de Viorel Morari a scos-o pe magistrată de sub urmărire penală. Maria Tertea a fost atunci cercetată pentru că ar fi comis încălcări în declararea bunurilor deținute de familia sa.
Citește și: