Judecătoarea Chișca-Doneva a încercat să rămână în sistem până în iunie 2024, dar să ocoleacă procedura de evaluare externă
Președinta interimară a Curții Supreme de Justiție (CSJ) Tamara Chișca-Doneva, căreia Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a acceptat cererea de demisie începând cu 25 august 2023, a încercat să ocolească procedura de evaluare externă, scriind două cereri de demisie în doar două zile.
La 14 august curent CSM a recepționat o cerere din partea Tamarei Chișca-Doneva prin care a solicitat demisia din funcția de judecător, începând cu 31 decembrie 2023, cu achitarea indemnizației unice de concediere.
La 16 august 2023, CSM a recepționat o nouă cerere din partea Tamarei Chișca-Doneva, în care solicita modificarea datei de demisie, și anume începând cu 14 iunie 2024.
Judecătoarea motivează că solicitarea acceptării cererii din data indicată supra, adică 14 iunie 2024, reiese din faptul, că buna funcţionare a Curţii Supreme de Justiţie este grav afectată din cauza numărului posturilor vacante și volumului mare de lucru.
Atât în cererea depusă cât și în cadrul ședinței CSM, Chișca-Doneva a precizat că ea consideră inoportun să participe la evaluare externă, motivând că mandatul ei de judecător expiră pe 14 iunie 2024. Din aceste considerente, ea a solicitat eliberarea din funcție în baza unei legi cu privire la statutul judecătorului, din 1995.
„În cadrul dezbaterilor, Consiliul a constatat că judecătorul Curții Supreme de justiție, conform art. 3 al Legii nr. 65 din 30 martie 2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, are opțiunea de a cere demisia din funcția de judecător, fie de a urma procedura de evaluare externă. Astfel, Consiliul a constatat că judecătoarea Tamara Chișca-Doneva a depus cerere de demisie pentru a nu fi supusă evaluării externe. Astfel, în condițiile art. 4 alin. (4) a Legii nr. 65/2023, Consiliul Superior al Magistraturii a examinat cererea de demisie și s-a pronunțat în interiorul termenului de 10 zile, stabilit de lege”, se arată într-un comunicat al CSM.
Cu votul a șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii s-a acceptat parțial cererea de demisie a Tamarei Chișca-Doneva, dar începând cu 25 august 2023.
Totodată, Consiliul a desemnat-o pe judecătoarea Viorica Puică, în calitate de președinte interimar al Curții Supreme de Justiție până la încetarea termenului de transfer temporar al acesteia la Curtea Supremă de Justiție.
Completul special al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a dispus pe 1 august reevaluarea a 18 candidați la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a trei candidați la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Din complet au făcut parte, pe rând, judecătorii Tamara Chişca-Doneva, Mariana Pitic, Ion Guzun și Ion Malanciuc.