Jaful armat asupra încasatorilor Victoriabank produs în 2014 în parcarea de la Metro. Curtea de Apel a schimbat pedepsele pentru cei patru atacatori: doi dintre ei – condamnați la închisoare pe viață
Cei patru protagoniști ai jafului armat produs în noaptea de 30 mai 2014, în parcarea magazinului METRO, în care s-au tras peste 40 de focuri de armă și care s-a soldat cu un mort, doi răniţi şi furtul a 1,5 milioane de lei au primit pedepse mai dure. Asta după ce Curtea de Apel Chișinău a admis recursul depus de procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS), care au solicitat pedepse mai aspre pentru cei patru învinuiți.
Astfel, prin decizia Curții de Apel din 17 decembrie curent, au fost schimbate pedepsele în privința celor patru indivizi care inițial, în anul 2016, au fost condamnați la pedepse cuprinse între 13 și 24 ani închisoare. Doi dintre atacatori au fost condamnați la câte 25 de ani de închisoare, iar alții doi au primit detenție pe viață.
Responsabili din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au anunțat luni că acuzatorii de stat au depus recursurile în acest sens în anul 2016.
„Contestările au fost depuse în anul 2016, atunci când procurorii solicitaseră pedepse mai aspre pentru cei patru atacatori, care inițial au fost condamnați la pedepse cuprinse între 13 și 24 ani închisoare. Acum, urmare a reprezentării acuzării de stat de către Procuratura de Circumscripție Chișinău, instanța de apel a satisfăcut demersurile procurorilor, iar pedepsele inculpaților le-au fost schimbate în altele mai dure: doi bărbați au fost condamnați la detenție pe viață, inclusiv liderul grupului infracțional, iar alții doi – la 25 ani închisoare. (…) Procurorii menționează faptul că anterior cei patru activau în cadrul unei structuri paramilitare, iar infracțiunea pentru care au fost condamnați au comis-o cu deosebită cruzime. Examinarea îndelungată a procesului a fost determinată de încercările inculpaților de a induce în eroare autoritatea judecătorească, prin negarea vinovăției lor și administrarea unor probe artificiale”, se menționează în nota PCCOCS.
Autoritățile susțin că în timpul jafului au fost trase peste 40 de focuri dintr-un pistol-mitralieră, iar automobilul folosit la comiterea infracțiunii a fost abandonat și ulterior incendiat. Infracțiunea s-a soldat cu moartea șoferului automobilului atacat, rănirea a doi încasatori și un prejudiciu material de peste 1,5 milioane lei. Potrivit actului judecătoresc, cei patru sunt obligați să întoarcă pagubele provocate.
Atacul armat a avut loc în seara zilei de 30 mai 2014, în parcarea magazinului METRO din Chișinău, atunci când un grup de persoane armate au deschis focul asupra unui automobil a încasatorilor de la Victoriabank. Șoferul mașinii a fost ucis de gloanțe, iar doi dintre încasatori au fost răniți. Totul s-a întâmplat în mai puțin de 5 minute, iar atacatorii au fugit cu circa 1,5 milioane de lei.
În iulie 2014, Procuratura Generală (PG) şi Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) anunţau că au reţinut patru persoane, care ulterior au fost învinuite de comiterea atacului armat din noaptea de 30 mai 2014 de la o filială a Victoriabank din incinta magazinului Metro din Chişinău, atac soldat cu uciderea încasatorului Vladimir Botnari, rănirea altor două persoane şi furtul a aproximativ 1,5 mln. de lei. Atunci, oamenii legii anunţau că „atacatorii” şi-au recunoscut vina, doar că, din banii sustraşi, au fost găsiţi doar aproximativ 40 de mii de lei.
Numele atacatorilor şi poziţia stranie a avocatului
Ziarul de Gardă a scris în iulie 2014 că la scurt timp de la atac au apărut şi numele celor patru bănuiţi, cărora li s-a adus la acel moment şi învinuirea. Astfel, liderul atacatorilor reţinuţi, conform informaţiilor furnizate atunci organelor de drept, ar fi fost Denis Russu, în vârstă de 32 de ani, angajat în calitate de manager la o firmă din capitală. O altă persoană reţinută atunci a fost Oleg Timofti, în vârstă de 33 de ani, cel care, cu câteva ore înainte de jaf, a dat un interviu pentru Publika TV cu privire la unele acţiuni pretins ilegale ale unor poliţişti. Oleg Timofti este multiplu campion la tir. Şi el activa în cadrul unei firme din Chişinău. A treia persoană reţinută atunci era Victor Pridorojnîi, în vârstă de 30 de ani, temporar neangajat în câmpul muncii. Al patrulea învinuit este Veaceslav Iscenco. În vârstă de 44 ani, Iscenco este din localitatea Nezavertailovca, r. Slobozia, din stânga Nistrului. În 2009 el a candidat la funcţia de deputat în Parlamentul R. Moldova pe listele Partidului Conservator, condus de Natalia Nirca, fiind pe locul 26 în lista electorală. Conform informaţiilor din acea listă, Işcenco se prezenta drept psiholog militar şi antreprenor. Şi în cadrul alegerilor anticipate din noiembrie 2010, Iscenco s-a regăsit pe listele Conservatorilor, doar că, de această dată, pe poziţia a 48-a. În 2010, acesta nu era angajat în câmpul muncii.
Corneliu Bratunov, şeful Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale (PG) din acea perioadă, secţie care conducea atunci urmărirea penală pe acest caz, susţinea că toţi patru şi-au recunoscut vina şi au relatat cu lux de amănunte cum au pus la punct detaliile operaţiunii, soldate cu un mort, doi răniţi şi furtul a 1,5 mln. de lei. Conform procurorilor, doar aproximativ 40 de mii de lei din suma furată au fost găsiţi, ceilalţi fiind, cel mai probabil, investiţi de către bănuiţi, inclusiv în procurarea unor terenuri. Cei patru le-au declarat anchetatorilor că nu ar fi dorit să-l omoare pe încasatorul Vladimir Botnari, ci doar să-l împuşte într-o zonă care nu ar fi prezentat pericol pentru viaţă. Totodată, oficial, bănuiţii au declarat că au pus la cale atacul tâlhăresc pentru a face rost de bani.
[DOC] Jaful de la Victoriabank, „îngropat” pe str. Ciocârliei