Institutul Mamei și Copilului ar urma să achite 200 de mii de lei – prejudiciu moral, pentru admiterea violenței obstetrice și ginecologice
Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a admis parțial acțiunea civilă înaintată de către EM împotriva IMSP Institutul Mamei și Copilului. Prin hotărârea instanței de judecată, s-a dispus de a încasa din contul Institutului Mamei și Copilului suma de 200 de mii de lei, cu titlu de prejudiciu moral. Potrivit avocatului din cadrul Asociației Promo-LEX, hotărârea instanței este o premieră în R. Moldova.
Faptele cazului au avut loc în decembrie 2017. Cazul se referă la circumstanțe de violență obstetrică și ginecologică care au avut loc în incinta IMSP Institutul Mamei și Copilului, „unde victima a avortat în toaleta instituției medicale fără ca să beneficieze de asistență medicală și psihologică”, notează Promo-LEX.
Anterior, avocații Promo-LEX au a sesizat o serie de încălcări privind acest caz, printre care: „lipsa supravegherii și monitorizării pacientei, avortarea fără asistența medicului, asistentului și anesteziologului, neglijența în privința hemoragiei pre-operatorii, externarea prematură, obligarea de a procura de sine-stătător medicamente și neglijența în perioada post-avort. De asemenea, au fost stabilite grave încălcări ale dreptului la informare, consiliere și suport psihologic, precum și manipularea cu date și acte medicale”, se menționează într-un comunicat al Asociației.
„Cazul EM este primul în care instanța de judecată dispune recuperarea prejudiciului moral în rezultatul violenței obstetrice și ginecologice comise de către o instituție medicală publică. Violența obstetrică și ginecologică reprezintă, în continuare, o problemă pentru sistemul medical și trebuie abordată urgent și prin reforme sistemice și nu reactive, de moment”, potrivit avocatului Asociație Promo-LEX, Vadim Vieru.
Totodată, Associația Promo-LEX își exprimă solidaritatea față de femeile care au trecut prin experiențe similare și speră că conturarea fenomenului calității proaste a asistenței medicale pentru femeile gravide, în special în perioada nașterii, va fi sesizat de autorități și acestea vor depune efort și diligență pentru înlăturarea problemelor și îmbunătățirea situației.
Asociația reiterează faptul că sistemul de asistență medicală „trebuie îmbunătățit în vederea asigurării unui standard cât mai înalt al calității acesteia”. „În special, este necesară o reconceptualizare a relației medic-pacient, asigurarea suportului și consilierii psihologice, dar și accesul la informații calitative și accesibile publicului”, subliniază Promo-LEX.
Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, nu este definitivă și irevocabilă.
Asistența juridică în acest caz a fost acordată de juriști și avocați din cadrul Asociației Promo-LEX.