INJ prelungește termenul de înscriere la concursul de admitere pentru formare inițială. Motivul invocat de Consiliu
Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei (INJ) a hotărât să prelungească termenul de înscriere la concursul de admitere pentru formare inițială. Candidații la funcția de judecător și procuror își pot depune dosarele până la 1 iulie curent, ora 17:00.
Inițial, calendarul de desfășurare a concursului de admitere la INJ prevedea depunerea dosarelor până la 19 iunie.
„Până în prezent au fost depuse un număr relativ mic de cereri de înscriere la concursul de admitere
pentru formare inițială 2024 pentru candidații la funcții de judecător și de procuror. Astfel, pentru a asigura un concurs echitabil și coeziv este necesar de a prelungi termenul de înscriere la concursul de admitere pentru formare inițială 2024 pentru ambele categorii”, se arată în Hotărârea Consiliului INJ.
În acest an, au fost scoase la concurs 25 de locuri pentru candidații la funcția de judecător și 25 locuri
pentru candidații la funcția de procuror.
La cererea de înscriere la concursul de admitere la INJ, candidații trebuie să atașeze electronic versiunea scanată a următoarelor documente:
- buletinul de identitate și, după caz, certificatul de căsătorie;
- diploma de licență în drept și suplimentul sau echivalentul acesteia;
- diploma de magistru/master în drept și suplimentul sau echivalentul acesteia;
- diploma de doctor în drept (dacă există);
- carnetul de muncă (pentru perioada de până la 28 decembrie 2018) sau actul care atestă vechimea în muncă în cazul în care persoana are experiență profesională;
- certificatul de cazier judiciar detaliat;
- declarația de avere și interese personale pentru anul fiscal precedent și pentru anul în care a fost depusă cererea de înscriere la concurs, în conformitate cu modelul prevăzut în anexa nr.1 la Legea nr.133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale.
De asemenea, va fi nevoie de acordul cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și examinarea medicală (în cazul promovării examenului de admitere), precum și de declarația pe propria răspundere privind neafilierea politică/antrenarea în activități cu caracter politic, pe care participantul le exprima prin bifare în cererea de înscriere.
Pentru desfăşurarea concursului de admitere, au fost create două comisii pentru examenul de admitere cu specializare în drept civil şi procedură civilă şi, respectiv, în drept penal şi procedură penală. Comisiile pentru examenul de admitere sunt formate în baza unei hotărâri a Consiliului INJ – organul superior de conducere al Institutului Național al Justiției – și sunt constituite din șapte membri:
- doi judecători desemnați de Consiliul Superior al Magistraturii;
- doi procurori desemnați de Consiliul Superior al Procurorilor;
- trei membri numiți din rândul profesorilor universitari care dețin titlul de doctor în drept sau unul superior acestuia din domeniile de drept ale disciplinelor incluse în probele de concurs.