Inculpații în dosarul tentativei de asasinare a fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, condamnați anterior la ani grei de închisoare, au fost achitați
Cei șase inculpați în dosarul tentativei de asasinare a fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, condamnați anterior la ani grei de închisoare, au fost achitați. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea de Apel (CA) Chișinău, joi, 11 noiembrie.
Se respinge ca nefondat apelul procurorilor din Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, se admit apelurile avocaților în interesele inculpaților Melnic Igor, Chirov Stepan, Cojocari Ivan, Șevcenco Dmitrii, Zabolotnîi Valerian. Se casează inclusiv din oficiu sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Centru din 2 aprilie 2018 și se pronunță o nouă hotărâre. Se achită Zabolotnîi Valerian, Șevcenco Dmitrii, Chirov Stepan. Se achită Cojocari Ivan, învinuit de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 26, 46, 145 al. 2 lit. a din Codul Penal pe motiv că nu s-a constatat existența faptei. Sentința în partea condamnării în baza art. 362 se menține. Se constată faptul deținerii lui Cojocari Ivan în condiții contrare art. 3 CEDO în Penitenciarul nr. 13 în perioada 10.04.2017 – 02.04.2018. Pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de cinci ani, stabilită prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, se reduce cu 150 de zile cu dispunerea eliberării imediate din sala de judecată dacă nu este reținut pe alte cauze penale. Perioada rămasă, de 208 zile se acordă mecanism compensatoriu în formă bănească, de 10 400 de lei. Se achită Dragulea Vasile. Se menține sentința în partea condamnării lui Dragulea Vasile în baza art. 362. Ținînd cont de perioada aflării în arest a considera pedeapsa executată. Se achită Melnic Igor. Melnic Igor, recunoscut vinovat de săvârșirea acțiunii prevăzute de art. 362 a-i aplica închisoare în penitenciar de tip semiînchis pentru un an. Prin cumul parțial a-i stabili o pedeapsă cu închisoare pe un termen de patru ani și șapte luni de închisoare. Termenul executării pedepsei a calcula cu includerea în această perioadă durata aflării în arest din 7 aprilie 2017 până la 11 noiemebrie 2021. Inculpații Zabolotnîi Valerian, Șevcenco Dmitrii, Chirov Stepan, Cojocari Ivan, Melnic Igor urmează a fi eliberați imediat de sub arest dacă nu sunt deținuți în baza altor acte judiciare și mandate de arest.
Cei șase inculpați în dosarul tentativei de asasinare a liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, au fost condamnați de prima instanță la ani grei de închisoare. Sențința a fost citită pe 2 aprilie 2018, de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cu câteva zile înainte ca să expire termenul maxim, de un an, în care bănuiții puteau fi ținuți în arest preventiv. Valerian Zabolotnîi a fost condamnat la 20 de ani de închisoare într-un penitenciar de timp închis. Alte cinci persoane au primit pedepse de la 3 la 11 ani de detenție.
La solicitarea procurorilor, la 18 decembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău a pronunțat sentințe mai dure pentru cei șase presupuși asasini a lui Vladimir Plahotniuc.
Cea mai mare pedeapsă a fost pronunțată pentru Valerian Zabolotnîi – 23 de ani de închisoase. Instanța i-a majorat termenul de detenție cu trei ani. Stepan Chirov, un apropiat al lui Zabolotnîi, a fost condamnat la 13 ani, în loc de opt, cum a decis instanța de fond, Dmitrii Șevcenko – 13 ani, în loc de 11, Ivan Cojocari – 12 ani, în loc de 5, Igor Melnic – 14 ani, în loc de 6, și Vasile Dragulea – 11 ani, în loc de 3. Ultimii trei au fost achitați pentru tentativă de omor, însă au fost găsiți vinovați pe alte capete de acuzare – trecerea ilegală a frontierei, transport și păstrare ilegală de muniții.
Toți cei șase condamnați au pledat nevinovați. Valerian Zabolotnîi a declarat în instanță că această condamnare reprezintă o comandă politică: „V-au cumpărat și vă dictează ce să faceți. Îl cunosc pe Caramalac, dar asta nu înseamnă că am încercat să omor pe cineva”.
Avocații condamnaților au declarat că sentința este ilegală și că au atacat-o la Curtea Supremă de Justiție.
În 2020, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat sentința motivată pe dosarul tentativei de asasinare a fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc. Astfel, CSJ a casat decizia Curții de Apel și a dispus rejudecarea cauzei de către aceeași instanță de apel, în alt complet de judecată.
Primele informaţii despre tentativa de omor a lui Vladimir Plahotniuc au apărut pe 7 aprilie 2017, când Ministerul de Interne al Ucrainei anunţa, printr-un comunicat postat pe site-ul instituţiei că în comun cu poliţiştii de la Chişinău au dejucat o încercare de asasinare a „celui mai mare oligarh moldovean Vlad Plahotniuc”. Iniţial, poliţia de la Chişinău nu a oferit vreo reacţie, anunţând un briefing de presă abia pentru a doua zi – 8 aprilie. Veniţi în faţa jurnaliştilor, Ion Iachimov, şeful Inspectoratului Naţional de Investigaţii (INI), Vitalie Busuioc, procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) şi un reprezentant al organelor de stat ale Ucrainei au anunţat că Vlad Plahotniuc a fost ţinta unei tentative de omor la comandă, în schimbul sumei de 200 de mii USD, comanditarii fiind doi cetăţeni ai R. Moldova, unul dintre care se afla la Moscova.
Oamenii legii anunţau că, pe acest caz, au fost reţinute opt persoane pe teritoriul R. Moldova şi nouă în Ucraina. În aceeaşi zi, Inspectoratul General al Poliţiei (IGP) a publicat imagini video cu trei presupuşi organizatori ai tentativei de omor care vorbeau în public, în curtea unor blocuri, despre cum ar urma să aibă loc operaţiunea. Unul dintre ei le descria celorlalţi doi cum arată zona în care trebuia să aibă loc atacul, desenând, cu degetul în nisip, schema amplasării clădirii GBC.
Primul condamnat în acest dosar a fost Iurii Parhomenco, ucrainean, cetăţean al R. Moldova, care ar fi intermediat legătura dintre comanditari şi executori. Parhomenco ar fi recunoscut acuzaţiile aduse de procurori şi, din acest motiv, dosarul său a fost disjungat (n.r.: separat) de al celorlalţi reţinuţi, fiind examinat în procedură simplificată, în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.
Parhomenco s-a ales cu o pedeapsă definitivă de 5 ani și 4 luni de închisoare în penitenciar de tip închis, în acest termen fiind inclusă şi perioada aflării acestuia în stare de reținere și arest preventiv, începând cu 7 aprilie 2017.
Audiat „sub jurământ” în şedinţa de judecată, Parhomenco a declarat că, prin martie-aprilie 2016, a fost contactat de Stepan Chirov (n.r.: reţinut în acelaşi dosar), spunându-i-se că Valerian Zabolotnîi (n.r.: reţinut în acelaşi dosar) vrea să vorbească cu el. La întâlnirea cu Zabolotnîi, pe care Parhomenco susţine că îl cunoştea de 5 ani, acesta l-ar fi întrebat „dacă cunoaște pe cineva care ar putea speria o persoană”. Parhomenco i-a spus că va afla „dacă e posibil” şi îi va răspunde. Ulterior, Parhomenco a plecat în Ucraina, unde s-a întâlnit cu un oarecare Alexandr, numele complet al căruia nu este dezvăluit în sentinţă, pe care-l cunoscuse anterior la mare şi care i-ar fi comunicat că „totul e posibil de făcut”, doar că „persoanele respective nu au acte pentru venirea în R. Moldova”. La revenirea din Ucraina, în aprilie 2016, Parhomenco susţinea că s-a întâlnit iarăşi cu Zabolotnîi, care deja i-a spus că persoana „trebuie să fie omorâtă”. Pentru a organiza trecerea ilegală a frontierei de către „killerii” din Ucraina, Parhomenco spunea că a apelat la ajutorul lui Cojocari I. Când ucrainenii, inclusiv Alexandr, au venit la Chişinău, Parhomenco i-a întâlnit şi i-a condus la un apartament de pe str. Sarmizegetusa. Cheile de la apartament, spunea el, le-a luat, la indicaţia lui Zabolotnîi, de la o femeie din buticul de reparaţie a încălţămintei, aflat la subsolul casei.
Parhomenco a mai declarat că Zabolotnîi i-a arătat ferestrele unei case (n.r.: clădirea GBC), etajele 5 sau 6, iar el, ulterior, le-a arătat lui Alexandr. Ucrainenii angajaţi să-l omoare pe Plahotniuc s-ar fi aflat în apartamentul de pe str. Sarmizegetusa timp de 14 zile, după care au plecat prin intermediul aceluiaşi Cojocari I.
Parhomenco a mai declarat că, din spusele lui Zabolotnîi, banii şi comanda de asasinare a liderului PDM ar fi venit de la Grigorii Caramalac (Bulgaru), care „are ură faţă de Plahotniuc Vladimir”. DETALII